Opinie Moviprep

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Moviprep w przygotowaniu do kolonoskopii? Czy roztwór był dla Was łatwy do wypicia i czy oczyszczenie jelit przebiegło skutecznie? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas stosowania, takie jak nudności, wzdęcia, skurcze jelit czy osłabienie? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób, które przygotowują się do badania i chcą wiedzieć, czego się spodziewać.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Dostałam dwie dawki Moviprep o smaku pomarańczowym. Niestety nie schłodziłam wody, więc nie wiem, czy miałoby to jakiś wpływ na smak. Muszę jednak powiedzieć, że smak pomarańczowy był okropny. Warto zapytać, czy dostępny jest inny wariant, ponieważ ten absolutnie nie przypomina normalnego smaku pomarańczy – jest raczej mdlący.

Najlepiej było się czymś zająć, np. obejrzeć film i spróbować się zrelaksować. Wypróżnienia przebiegały w porządku, bez skurczów. Starałam się pić Moviprep powoli, zamiast brać duże łyki, i to naprawdę pomogło. Ostatecznie najlepszą metodą okazało się zatykanie nosa podczas picia, a potem szybkie popicie szklanką wody – to zdecydowanie pomagało pozbyć się nieprzyjemnego smaku.

Wypiłam pierwszy litr Moviprep. Zaczęłam o 17:20, skończyłam ostatnią kroplę o 19:20. Od 19:00 praktycznie cały czas spędzam w toalecie – najpierw była dość zbita kupa, potem biegunka, a teraz już tylko wodnista biegunka… bleh. Konsystencja wydawała mi się śliska, a zapach i smak okropne.

Starałam się popijać wodą każdy łyk Moviprep i to trochę pomagało. Pierwsza porcja za mną, druga czeka rano. Nastawiłam budzik na 5:00, bo teraz wiem, że wypicie zajmie mi około 2 godzin, a potem zostawiam sobie przynajmniej 3 godziny na reakcję organizmu, zanim wezmę taksówkę do szpitala na kolonografię CT.

Nie wiem, czy powinnam to tu pisać, ale co tam – może komuś się przyda: pale papierosy i zauważyłam, że po dwóch szklankach Moviprep zdecydowałam się zapalić przy kolejnych dwóch i… to naprawdę pomogło pozbyć się okropnego smaku. Może ta informacja przyda się innym palaczom.

Zobaczę, jak minie noc. Życzę wszystkim powodzenia!

Właśnie skończyłam pierwsze w życiu przygotowanie do kolonoskopii z Moviprep. Oto kilka rzeczy, które odkryjesz: nie smakuje dobrze, działa skutecznie, a tylko czekasz, aż będzie po wszystkim.

Co warto wiedzieć:

• Zaopatrz się w miękki papier toaletowy.
  • Miej pod ręką chusteczki nawilżane.
  • Używaj wazeliny lub maści ochronnej.

Twój tyłek będzie podrażniony przez częste wizyty w toalecie i ciągłe podcieranie. Szczerze mówiąc, najgorszą częścią całego procesu był ból podrażnionej skóry (poza samym piciem Moviprep).

Zaczęłam o 12:00, drugą dawkę wzięłam o 18:00. Cały czas bieganie do łazienki, więc trzeba być gotowym.

Ale gdybym wiedziała wcześniej, że powinnam się odpowiednio przygotować, to wszystko byłoby dużo bardziej znośne. Szkoda, że nikt mi o tym nie powiedział…