Ramoclav zaczyna działać w organizmie w ciągu około godziny po podaniu, jednak zauważalna poprawa stanu zdrowia zwykle następuje po 2-3 dniach regularnego stosowania.
Wczoraj zaczęłam brać Ramoclav na anginę ropną, lekarz kazał brać przez 10 dni. Mam pytanie – po jakim czasie można poczuć poprawę? Bo na razie gardło boli mnie tak samo, nadal mam gorączkę i dreszcze. Kiedy Wam zaczęło pomagać? Boję się, że mi nie działa
Hej, ja miałam Ramoclav na zapalenie oskrzeli i mi pomógł dopiero po trzech dniach. Pierwsze dwa dni to była masakra – gorączka, kaszel, czułam się jak rozjechana przez walec. Myślałam, że lek nie działa, ale lekarz powiedział, że antybiotyki tak mają – potrzebują czasu. Dopiero trzeciego dnia poczułam, że gorączka spadła i zaczęłam mniej kaszleć. Więc spokojnie, daj mu czas, na pewno zadziała. Tylko pamiętaj, żeby brać do końca, bo jak odstawisz za wcześnie, to infekcja może wrócić.
U mnie w domu wszyscy już kiedyś brali Ramoclav i powiem Ci, że poprawa nie jest od razu. Moja córka miała anginę i pierwszego dnia po antybiotyku jeszcze gorączka 39, myślałam, że nic nie działa. Ale drugiego dnia już lepiej, a trzeciego prawie zdrowa. Ja sama brałam na zapalenie zatok i dopiero po trzech dniach mogłam oddychać normalnie. Także nie panikuj, poczekaj 2-3 dni, pij dużo wody, odpoczywaj, a na pewno będzie lepiej.
Brałam Ramoclav na zapalenie pęcherza i czułam się strasznie. Pierwsze dwa dni miałam jeszcze większe bóle brzucha niż przed leczeniem, a poprawa przyszła dopiero po 3 dniach. Ale UWAGA – rozwalił mi totalnie żołądek, miałam biegunkę, wzdęcia i czułam się, jakbym połknęła cegłę. Dopiero jak zaczęłam brać probiotyki, było lepiej. Także jak masz słaby żołądek, to polecam probiotyk od razu, bo potem może być nieciekawie. Ale finalnie lek pomógł i nie żałuję, że go brałam.
Słuchaj, to zależy. U mojej mamy na zapalenie płuc działał dopiero po 4 dniach, a ja na zapalenie gardła czułam ulgę już po pierwszej dawce. To nie jest tak, że każdemu pomoże w tym samym czasie. Zależy od organizmu, stopnia infekcji, a nawet tego, czy dobrze go wchłaniasz (lepiej brać z jedzeniem, bo wtedy nie boli żołądek). Ale ogólnie mówi się, że jak po 3 dniach nic się nie poprawia, to trzeba iść do lekarza. Więc jeszcze bym się nie martwiła, ale jak za 3 dni nadal będziesz mieć gorączkę i ból gardła taki sam, to skonsultuj się z lekarzem.