Kiedy zaczyna działać Triplixam?

Triplixam zaczyna działać już w ciągu kilku godzin od zażycia, ponieważ zawiera amlodypinę, która działa szybko na rozszerzenie naczyń krwionośnych, oraz perindopril, który ma działanie obniżające ciśnienie krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/triplixam/jak-dlugo-dziala-triplixam/

Cześć, mam pytanie do osób, które już stosowały Triplixam na nadciśnienie. Dopiero zaczęłam stosować ten lek i nie wiem, kiedy mogę spodziewać się pierwszych efektów. Lekarz mi go przepisał, ale nie powiedział nic na temat tego, po jakim czasie zacznie działać. Czy ktoś z Was może podzielić się swoimi doświadczeniami? Czy efekty widać od razu, czy trzeba poczekać kilka dni? Dzięki za odpowiedzi!

Ja zaczęłam brać Triplixam kilka miesięcy temu i powiem Ci, że pierwsze efekty zauważyłam już po kilku godzinach od pierwszej dawki. Miałam trochę zawrotów głowy na początku, ale po kilku dniach wszystko się uspokoiło. Lekarz powiedział mi, że Triplixam działa już po kilku godzinach, ale pełny efekt obniżenia ciśnienia pojawia się dopiero po kilku dniach, a nawet tygodniach. To trochę jak z większością leków na nadciśnienie, początkowe efekty mogą być subtelne, ale jak bierzesz regularnie, to po kilku dniach ciśnienie zaczyna naprawdę spadać. Z tego, co wiem, Triplixam działa stopniowo i nie ma szybkich „skoków” w ciśnieniu, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Ja po tygodniu poczułam, że zaczynam się lepiej czuć, mniej zmęczona, nie mam takiego uczucia ciężkości w klatce piersiowej jak przedtem. Także nie martw się, na pewno zadziała, tylko daj mu czas. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, to zawsze warto skonsultować się z lekarzem, bo każda reakcja może być trochę inna.

Brałam Triplixam przez jakiś czas i rzeczywiście, początkowo myślałam, że nie działa, ale po kilku dniach zaczęłam odczuwać różnicę. Pełny efekt obniżenia ciśnienia krwi pojawił się dopiero po około 5-7 dniach. Oczywiście, to nie znaczy, że Triplixam nie działa od razu – zaczyna działać w ciągu kilku godzin, ale jeśli chodzi o naprawdę widoczne efekty, to trzeba poczekać. Miałam problem z ciśnieniem przez długi czas, więc lekarz właśnie mi przepisał Triplixam, bo mówił, że jest to lek złożony i działa stopniowo, zwłaszcza, że zawiera perindopril i indapamid, a one pomagają regulować ciśnienie na dłuższą metę. Pierwsze dni były trochę dziwne, czułam się trochę zmęczona, ale potem już było lepiej. Także nie przejmuj się, to normalne, że Triplixam nie „zacznie działać” od razu jak w przypadku niektórych innych leków. Jeśli masz jakieś wątpliwości co do efektów, to najlepiej skonsultuj się z lekarzem.