Lacipil a alkohol

Alkohol nie jest bezwzględnie zakazany przy Lacipilu, ale jego spożycie może wzmocnić działanie leku obniżającego ciśnienie, dlatego kluczowy jest umiar i obserwacja reakcji organizmu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/lacipil/czy-stosujac-lacipil-mozna-pic-alkohol/

Biorę go codziennie rano, ciśnienie mam już w normie. Nie piję często, ale w weekend zdarza się kolacja i lampka wina. Czy ktoś zauważył, że alkohol pogarsza samopoczucie następnego dnia albo ciśnienie wariuje?

Lacipil biorę od półtora roku, wcześniej miałem skoki ciśnienia jak z kosmosu. Na początku leczenia alkohol to był zły pomysł – nawet po jednym piwie kręciło mi się w głowie i czułem się jakbym był pijany dwa razy bardziej. Po paru miesiącach organizm się chyba przyzwyczaił, bo teraz lampka wina do kolacji nie robi na mnie większego wrażenia. Ale zauważyłem jedno – jak wypiję więcej, to następnego dnia czuję się „rozbity”, ciśnienie niby okej, ale głowa ciężka i zero energii. Kolega z pracy też bierze Lacipil i mówił mi to samo. Tak że według mnie da się pogodzić jedno z drugim, tylko trzeba znać swój limit, bo każdy reaguje inaczej. Ja już wiem, że jak jest impreza, to wolę się zatrzymać wcześniej, niż potem pół dnia dochodzić do siebie.