Lacipil rano czy wieczorem

Standardowo Lacipil przyjmuje się rano, raz na dobę, ponieważ wtedy najlepiej kontroluje ciśnienie w ciągu dnia i rzadziej powoduje uciążliwe objawy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/lacipil/czy-lacipil-mozna-brac-wieczorem/

Lekarz przepisał mi go na nadciśnienie, ale nie powiedział dokładnie, czy brać rano czy wieczorem. W ulotce niby jest, że raz dziennie, ale bez konkretnej pory. Jak wy bierzecie? Zauważyliście różnicę w samopoczuciu albo w ciśnieniu? Boję się, żeby sobie nie zaszkodzić albo nie mieć zawrotów głowy. Dzięki za każdą odpowiedź.

Ja biorę Lacipil już ponad rok i zaczynałam od rana, bo tak mi jakoś logicznie pasowało – wstajesz, bierzesz leki i masz z głowy. Na początku miałam trochę bólu głowy i takie dziwne uczucie ciepła w twarzy, ale po tygodniu wszystko minęło. Próbowałam raz brać wieczorem, bo koleżanka mówiła, że ona tak bierze, ale u mnie to się nie sprawdziło. W nocy jak wstawałam do toalety, to miałam wrażenie, że zaraz się przewrócę, takie „miękkie nogi”. Wróciłam do rana i jest spokój. Ciśnienie mam stabilniejsze w dzień, a rano nie kręci mi się w głowie. Każdy organizm inny, ale u mnie rano zdecydowanie lepiej.

U mnie historia była taka, że mąż bierze Lacipil wieczorem, a ja rano, więc mamy porównanie w domu :wink: Mąż ma problem z wysokim ciśnieniem właśnie nad ranem, jak się budzi, więc jemu wieczór pasuje. Ja natomiast jak wzięłam raz wieczorem, to całą noc spałam niespokojnie i rano byłam jakaś „rozbita”. Teraz biorę codziennie rano o tej samej porze i jest okej. Też na forum czytałam, że najważniejsze to stała pora, a nie kombinowanie co dzień inaczej. Z tego co widzę po znajomych i rodzinie, większość bierze rano, bo po prostu łatwiej ogarnąć i mniej skutków ubocznych w nocy. Wieczór raczej wtedy, jak komuś rano nie pasuje albo źle się czuje.