Cześć wszystkim! Czy stosując Polpril można pić alkohol? Mam nadciśnienie i od dwóch miesięcy biorę ten lek. Zbliżają się święta i pewnie będzie trochę okazji do wypicia wina czy lampki szampana. Zastanawiam się, czy to bezpieczne, czy lepiej unikać? Macie jakieś doświadczenia z łączeniem Polprilu z alkoholem? Z góry dzięki za odpowiedzi!
@Tereska Hej! Mam podobne doświadczenia, więc chętnie podzielę się swoją historią. Polpril biorę od ponad roku i również miałem ten dylemat. Na początku lekarz powiedział mi jasno: „Uważaj z alkoholem, bo może nasilić działanie leku, obniżając ciśnienie bardziej niż potrzeba.” Przyznam, że wzięło mnie to na przerażenie, ale z czasem zrozumiałem, jak moje ciało reaguje.
Z początku byłem bardzo ostrożny. Na przykład podczas rodzinnego obiadu, gdy wszyscy pili wino, ja trzymałem się wody. Pomyślałem, że nie warto ryzykować, zwłaszcza że dopiero zaczynałem terapię i jeszcze nie wiedziałem, jak Polpril na mnie działa. Po kilku miesiącach zacząłem od małych eksperymentów – lampka wina podczas kolacji czy małe piwo w czasie spotkania z przyjaciółmi. Zauważyłem, że umiar to klucz. Nic złego się nie działo, ale trzymam się zasad: nigdy nie piję na pusty żołądek, staram się pić powoli i zawsze popijam wodą. Wydaje mi się, że takie podejście pomaga uniknąć większych skoków ciśnienia.
Raz jednak przesadziłem – to było na weselu znajomego. Przyznaję, trochę poniosła mnie atmosfera i wypiłem więcej niż zwykle. Następnego ranka czułem się fatalnie – miałem zawroty głowy, byłem osłabiony, a ciśnienie było znacznie niższe niż zazwyczaj. Od tamtej pory wiem, że nie ma sensu ryzykować. Polpril działa dobrze, ale w połączeniu z alkoholem trzeba być naprawdę ostrożnym.
Co ciekawe, mój lekarz wspomniał, że alkohol nie tylko nasila działanie Polprilu, ale także odwodnienie spowodowane alkoholem może dodatkowo wpływać na ciśnienie. Dlatego zawsze staram się pić dużo wody, zwłaszcza jeśli wiem, że na imprezie będzie alkohol.