Po jakim czasie działa Lacipil?

Czas działania Lacipil jest zmienny i zależy od kilku czynników, takich jak dawka, indywidualna odpowiedź organizmu oraz obecność innych leków czy schorzeń. Zazwyczaj działanie Lacipil rozpoczyna się w ciągu godziny od przyjęcia i może trwać od kilku do kilkunastu godzin. Optymalne efekty terapeutyczne zwykle są osiągane po kilku dniach regularnego stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/lacipil/jak-dlugo-dziala-lacipil/

Hej, biorę Lacipil od kilku dni na nadciśnienie i mam wrażenie, że ciśnienie jeszcze nie spadło tak, jak się spodziewałam. Czy ten lek działa od razu, czy trzeba na niego trochę poczekać? Po jakim czasie u was było widać realną poprawę? Bo już się zastanawiam, czy on w ogóle na mnie działa…

U mnie to absolutnie nie było od razu. Brałam Lacipil i pierwsze dni to właściwie żadnej różnicy nie widziałam, poza lekkim bólem głowy i rumieńcem na twarzy. Już chciałam marudzić, że lek do niczego, ale po około 10 dniach ciśnienie zaczęło się uspokajać. Po dwóch tygodniach było już w miarę równe i bez takich skoków jak wcześniej. Z tego co się orientuję, to to normalne, bo ten lek działa powoli i się „rozkręca”. U mnie cierpliwość się opłaciła.

Ja pytałam o to samo, bo moja mama bierze Lacipil i też była zła, że po trzech dniach „nic się nie dzieje”. Pielęgniarka jej powiedziała, że to nie jest lek doraźny, tylko taki do długiego stosowania. Faktycznie, po jakichś dwóch tygodniach pomiary zaczęły wyglądać dużo lepiej. Mama mówiła, że wcześniej miała 150–160, a potem zeszło w okolice 130–135 i tak się już trzyma. Tak że nie ma co się sugerować pierwszymi dniami, bo to za krótko.

U mnie działał trochę jakby „po cichu”. Na początku myślałam, że w ogóle nic nie robi, a potem po kilkunastu dniach zauważyłam, że nie boli mnie głowa, nie mam szumów w uszach i ciśnienie jest spokojniejsze. Nie było jednego dnia „o, teraz działa”, tylko tak stopniowo. Znam też osobę, która dopiero po 3–4 tygodniach miała idealne wyniki. Moim zdaniem przy Lacipilu trzeba dać mu czas i nie oczekiwać cudów po pierwszej tabletce.