Opinie Aglan

Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Aglan? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa lub choroby zwyrodnieniowej stawów? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle głowy, zawroty głowy czy reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Mam poważne problemy z barkami – uszkodzone ścięgna, do tego bóle stawów i stany zapalne w kostkach, łokciach oraz silny ból stopy. W praktyce oznacza to, że często boli mnie kilka miejsc naraz i są dni, kiedy naprawdę ciężko normalnie funkcjonować. Czasem nawet proste czynności sprawiają problem.

Kiedy biorę Aglan, ból prawie całkowicie ustępuje na mniej więcej dobę. To ogromna ulga – nawet jeden dzień bez bólu robi wielką różnicę. W końcu mogę się swobodniej ruszać i nie myśleć cały czas o tym, że coś mnie boli.

Śpię wtedy dużo lepiej, bo nie budzę się przy każdym przekręceniu na bok. W ciągu dnia mam więcej energii, mogę coś zrobić w domu, wyjść na spacer i po prostu poczuć się normalnie. To poprawia też nastrój, bo życie z ciągłym bólem jest naprawdę wykańczające.

Nie biorę tego leku codziennie, tylko wtedy, gdy ból staje się nie do wytrzymania. Na szczęście do tej pory nie miałam żadnych skutków ubocznych. Dla mnie to coś, co daje chwilę wytchnienia i pozwala odpocząć od bólu.

Stosuję Aglan doraźnie przy chorobie zwyrodnieniowej stawu barkowego (staw barkowo-obojczykowy) oraz przy bólu dolnego odcinka pleców po starej przepuklinie krążka międzykręgowego na poziomie L5. Nie biorę go cały czas – raczej w cyklach, kiedy objawy się nasilają. Zwykle przyjmuję 15 mg przez 4–5 dni mniej więcej co trzy tygodnie, w zależności od tego, jak się czuję.

Jeśli chodzi o bark, poprawa pojawia się u mnie dość szybko – zazwyczaj w ciągu dwóch dni ból praktycznie znika i mogę normalnie ruszać ręką. Dolny odcinek pleców potrzebuje trochę więcej czasu – tam wyraźna ulga przychodzi po kilku dniach regularnego stosowania. Mimo wszystko różnica jest odczuwalna i pozwala mi wrócić do normalnego funkcjonowania.

Ogromnie pomaga mi też codzienny ruch. Ćwiczenia rozciągające i wzmacniające plecy robią dużą różnicę – mam wrażenie, że Aglan wycisza stan zapalny, a aktywność fizyczna pomaga utrzymać efekt na dłużej.

Dopiero drugi dzień biorę Aglan, ale już teraz czuję ogromną ulgę w bólu kości. Po radioterapii z powodu raka piersi straciłam praktycznie sprawność ręki – jest jakby „martwa”, bez normalnej siły i czucia. Z czasem, gdy kości zaczęły się pogarszać, ból stał się nie do opisania. Szczerze mówiąc, był gorszy niż ból porodowy – ciągły, głęboki, wyniszczający.

Po rozpoczęciu leczenia Aglanem poczułam wyraźne zmniejszenie bólu. Nadal mam ograniczoną ruchomość, ale sam poziom cierpienia znacząco spadł i wreszcie mogę trochę odetchnąć. Dla mnie to naprawdę ogromna różnica w codziennym funkcjonowaniu.

Cieszę się też, że czytam doświadczenia innych osób, bo wiem, na co zwracać uwagę pod kątem ewentualnych reakcji czy skutków ubocznych. Daje mi to większy spokój i poczucie, że nie jestem z tym sama.

Upadłam i złamałam rzepkę kolanową, którą trzeba było operacyjnie „złożyć” i spiąć drutem. Drut nie został później usunięty i mam wrażenie, że to właśnie on powoduje u mnie okresowy dyskomfort w kolanie – szczególnie przy zmianie pogody albo przy dłuższym chodzeniu. Kolano co prawda się zrosło, ale już nigdy nie było takie samo jak wcześniej.

Zauważyłam też, że po tej kontuzji zaczęłam chodzić trochę inaczej, jakbym podświadomie oszczędzała nogę. Myślę, że przez to zmieniła się moja postawa i sposób obciążania ciała. Z czasem zaczęły się problemy z plecami – ból w odcinku lędźwiowym, napięcie, uczucie „ciągnięcia”.

Mam wrażenie, że wszystko jest ze sobą powiązane – kolano, sposób chodzenia i teraz kręgosłup. To pokazuje, jak jedna kontuzja potrafi wpłynąć na cały organizm.

Jestem w miarę zdrową 80-letnią kobietą – ćwiczę trzy razy w tygodniu, staram się jeść w miarę czysto, dużo warzyw i owoców. Mimo to od dłuższego czasu dokuczają mi bóle stawów i mięśni, a do tego lekka rwa kulszowa. W praktyce oznaczało to, że praktycznie zawsze odczuwałam jakiś dyskomfort – raz większy, raz mniejszy, ale jednak stały.

Po przyjęciu Aglanu już po kilku godzinach poczułam wyraźną ulgę. Byłam naprawdę zaskoczona, że różnica pojawiła się tak szybko. Ból się wyciszył, napięcie w plecach jakby odpuściło i mogłam normalniej się poruszać.

Mam ogromną nadzieję, że ten efekt się utrzyma, bo bardzo zależy mi na tym, żeby dalej prowadzić aktywne życie. Nie wyobrażam sobie rezygnacji z ruchu i ćwiczeń, a jeśli Aglan pomoże mi funkcjonować bez ciągłego bólu, to dla mnie naprawdę duża zmiana na plus.

Od dłuższego czasu zmagałam się z bólem wielu stawów z powodu artretyzmu. Bolało mnie praktycznie wszystko – kolana, dłonie, biodra – i to zarówno w dzień, jak i w nocy. Ciągły ból naprawdę odbił się na mojej jakości życia. Byłam rozdrażniona, niewyspana, mniej aktywna, nawet zwykłe czynności jak wstawanie z krzesła czy otwieranie słoika były wyzwaniem.

Lekarz włączył mi Aglan 15 mg dziennie i różnica była ogromna. Nie powiem, że ból zniknął całkowicie, bo nadal odczuwam lekkie dolegliwości, ale to zupełnie inny poziom niż wcześniej. Najważniejsze jest to, że nie jestem już w stałym, męczącym bólu.

Poruszam się dużo swobodniej, łatwiej mi chodzić, wchodzić po schodach i wykonywać codzienne obowiązki. Mam wrażenie, że wróciłam do normalniejszego funkcjonowania. Dla mnie Aglan naprawdę poprawił komfort życia.

Aglan faktycznie pomógł mi na ból pleców – pod tym względem nie mogę powiedzieć złego słowa, bo odczułam wyraźną ulgę. Brałam go przez około dwa tygodnie i przeciwbólowo działał naprawdę dobrze. Niestety u mnie pojawiły się skutki uboczne, które sprawiły, że zdecydowałam się przerwać terapię.

Na początku nie widziałam szybkich efektów po Aglanie i szczerze mówiąc byłam trochę rozczarowana. Kilka razy przerywałam branie, a potem wracałam do leczenia i dopiero wtedy zauważyłam różnicę. Teraz jestem przekonana, że Aglan naprawdę działa, tylko potrzebuje czasu. W moim przypadku realna poprawa pojawiła się dopiero po około tygodniu, może dwóch regularnego stosowania. Ibuprofen pomagał mi doraźnie na bóle pleców i takie codzienne „łamanie w kościach”, działał szybciej, ale raczej krótkotrwale. Natomiast Aglan przy dłuższym stosowaniu daje lepszy, stabilniejszy efekt. Szczególnie odczułam to w biodrze, gdzie ibuprofen przestawał sobie radzić. Z czasem zauważyłam też poprawę w palcach – mniej sztywności i łatwiej było mi nimi ruszać rano.