Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Artigo? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu zawrotów głowy różnego pochodzenia? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak senność, suchość w ustach, ból głowy, ból brzucha, pocenie się, zaczerwienienie skóry, niestrawność, nudności, biegunka, nerwowość, skurcze, roztargnienie, szum w uszach, parestezje czy drgawki? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!
Mam 37 lat, od kilku miesięcy męczyły mnie silne zawroty głowy, tak jakby cały świat się bujał, a ja byłam na karuzeli, chociaż siedziałam spokojnie na krześle. Do tego dochodziły mdłości, osłabienie, czasami jakby szumy w uszach. Lekarz podejrzewał coś z błędnikiem albo zawroty naczyniowe i przepisał mi właśnie Artigo. Dostałam opakowanie 60 tabletek, dawkowanie 3 razy dziennie po 1 tabletce.
Pierwsze dni to była masakra… Byłam śpiąca non stop, jakby mnie ktoś młotkiem ogłuszył. W pracy byłam jak zombie, wracałam i od razu spałam. Ale po ok. tygodniu to się unormowało. Zawroty faktycznie zaczęły się uspokajać – już po 3–4 dniach było lepiej, a po 2 tygodniach miałam pierwszy dzień bez żadnych objawów. Totalny szok, bo wcześniej czułam się jak pijana, nawet po przebudzeniu.
Efekty uboczne u mnie? Poza tą sennością na początku to jeszcze lekkie suchość w ustach, ale da się przeżyć. Brałam też witaminy i magnez, bo podobno Artigo może trochę osłabiać organizm przy dłuższym stosowaniu.
Teraz jestem po miesiącu i mogę powiedzieć, że u mnie lek się sprawdził. Nie wiem czy wyleczył przyczynę (bo dalej nie wiem co mi dokładnie było…), ale objawy praktycznie zniknęły. Przestaję powoli brać, zobaczę czy wróci. Mam nadzieję, że nie.
Minusy: trzeba pamiętać o regularnym braniu i najlepiej nie prowadzić auta po połknięciu tabletki (zwłaszcza na początku – serio, człowiek odpływa).