Czy Artigo obniża ciśnienie?

Artigo może prowadzić do łagodnego obniżenia ciśnienia tętniczego, głównie przez działanie cynaryzyny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/artigo/czy-lek-artigo-podnosi-cisnienie/

Cześć wszystkim. Mam pytanie do tych, co brali Artigo. Czy on może obniżać ciśnienie? Lekarz mi przepisał na zawroty głowy, bo podobno mam coś z błędnikiem, a czasem też mdli mnie przy jeździe samochodem. Biorę dopiero 4 dzień, ale czuję się taka słabsza, jakby trochę otumaniona. Wczoraj wstałam z łóżka i aż mi pociemniało przed oczami. Ciśnienia nie mierzyłam, ale tak się zastanawiam, czy to może być przez ten lek. Macie podobnie? To przejdzie? Czy odstawić?

Miałam bardzo podobnie jak zaczęłam brać Artigo. Miałam wtedy problemy z błędnikiem po zapaleniu ucha – takie dziwne zawroty, aż mi się w głowie kręciło jak leżałam na plecach. Lekarz dał mi Artigo, no i pomogło, ale… po pierwszych dniach też czułam się trochę jakby „zwiędnięta”. Niby nie byłam chora, ale taka miękka jak makaron, ciśnienie też mi trochę spadało (zawsze mam niskie).

Najgorzej było rano – jak wstawałam, to mi się wydawało, że się przewrócę, ręce słabe, głowa ciężka. Mierzyłam ciśnienie i rzeczywiście miałam 98/65, a zwykle mam ok. 110/70. Lek nie jest typowym lekiem na ciśnienie, ale ta cynaryzyna w nim rozszerza naczynia i to może dawać efekt. U mnie po kilku dniach się trochę unormowało, ale i tak brałam go raczej wieczorem, bo w dzień to bym nic nie zrobiła.

Biorę Artigo od dwóch tygodni, bo lekarz podejrzewał u mnie jakieś zaburzenia krążeniowe w uchu, plus miałem zawroty po kilku dniach leżenia w szpitalu. Pierwsze dni też czułem się jakbym się napił, bez wódki – taki półsen, miękko w kolanach, jakby ciśnienie siadło. Ale w moim przypadku to chyba było po prostu połączenie z innymi lekami. Bo biorę jeszcze na nadciśnienie – peryndopryl.

Z ciekawości sprawdziłem sobie ciśnienie i rzeczywiście miałem niższe – 115/70, a zwykle trzymam się bliżej 135/85. Więc coś tam ten Artigo chyba robi. Ale nie każdemu. Mój kolega z pracy brał ten sam lek i nie czuł nic. A ja musiałem brać go wieczorem, bo w dzień to bym z fotela nie wstał.

Jak masz problemy z ciśnieniem albo jesteś bardziej wrażliwa, to myślę, że to może być reakcja organizmu. Obserwuj siebie i nie bój się skontaktować z lekarzem – serio, lepiej dmuchać na zimne. A jak tylko parę dni, to może się unormuje. U mnie po tygodniu już było normalnie, a zawroty ustąpiły całkiem.