Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Axyven w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych (np. lęku uogólnionego, napadów paniki czy fobii społecznej)? Czy zauważyliście wyraźną poprawę nastroju, zmniejszenie napięcia, ograniczenie napadów lęku albo większą stabilność emocjonalną w codziennym funkcjonowaniu? Po jakim czasie od rozpoczęcia terapii pojawiły się pierwsze efekty – czy była to kwestia kilku dni, czy raczej kilku tygodni? Jak wyglądały u Was początki leczenia – czy wystąpiły przejściowe trudności adaptacyjne, takie jak nasilenie lęku, bezsenność, senność w ciągu dnia, zawroty głowy, suchość w ustach, nadmierna potliwość albo problemy żołądkowo-jelitowe? Czy ktoś z Was odczuwał wpływ leku na ciśnienie tętnicze, tętno lub masę ciała? Interesujące są też Wasze doświadczenia przy zmianie dawki – czy zwiększenie przyniosło wyraźną poprawę, czy raczej nasiliło działania niepożądane? A może ktoś stosował Axyven długoterminowo i może podzielić się opinią, jak lek sprawdza się po kilku miesiącach lub latach terapii?
Axyven znacząco zmniejszył mój codzienny lęk i napady paniki. Na początku terapii miałem problem z bezsennością – trudno było mi zasnąć i często wybudzałem się w nocy. Na szczęście po około miesiącu od rozpoczęcia leczenia ten efekt uboczny stopniowo ustąpił i sen wrócił do normy. Stosuję Axyven już od około 3 lat. Ogólnie lek bardzo mi pomógł w funkcjonowaniu na co dzień – rzadziej odczuwam napięcie, a ataki paniki praktycznie zniknęły. Z działań niepożądanych, które utrzymują się do dziś, najbardziej dokuczliwe są nocne poty – zdarzają się regularnie i bywają intensywne. Zauważyłem też spadek libido, co wcześniej nie było u mnie problemem. Dodatkowo, jeśli spóźnię się z przyjęciem dawki, pojawia się charakterystyczne uczucie tzw. „brain zaps” – jakby krótkie, elektryczne przeskoki w głowie. To nie jest bolesne, ale dość nieprzyjemne i wyraźnie sygnalizuje, że organizm domaga się kolejnej tabletki.
Stosowałem Axyven przez 5 lat. Kiedy postanowiłem go odstawić, spróbowałem zmniejszyć dawkę samodzielnie i wtedy zaczęły się bardzo niepokojące objawy. Pojawiło się uczucie jak przy zawale – duszność, ból w klatce piersiowej, promieniujący do szyi i pleców. Do tego doszły bardzo intensywne, realistyczne sny, problemy ze snem, nudności oraz skrajna drażliwość. Czułem się jak zupełnie inna osoba.
Po rozmowie z lekarzem ustaliliśmy, że będę schodzić z dawki dużo wolniej. Najpierw zmniejszyliśmy ją do 37,5 mg, a potem plan jest taki, żeby jeszcze stopniowo redukować ilość przyjmowanego leku – nawet poprzez dzielenie zawartości kapsułki na mniejsze porcje: połowę, potem 1/4, aż do minimalnej dawki przed całkowitym odstawieniem.
Nie spodziewałem się, że odstawienie wenlafaksyny może być aż tak trudne. Gdybym wiedział wcześniej, jak intensywne mogą być objawy przy próbie zakończenia terapii, poważnie zastanowiłbym się nad rozpoczęciem leczenia. Sam lek pomagał mi przez lata, ale proces schodzenia z niego jest dla mnie bardzo wymagający i budzi spory lęk.
Brałam Axyven przez około 10 miesięcy. Zaczęłam terapię w momencie, kiedy kompletnie brakowało mi energii – dosłownie nie miałam siły wstać z kanapy i cokolwiek zrobić. Byłam apatyczna, bez motywacji, wszystko mnie przerastało. Już po kilku tygodniach zauważyłam wyraźną poprawę. Zaczęłam się ruszać, wychodzić na spacery, wróciła chęć do działania. Po kilku miesiącach schudłam ponad 20 funtów (około 9 kg), głównie dlatego, że w końcu zaczęłam być aktywna i nie „zajadałam” emocji tak jak wcześniej. Zdecydowałam się jednak odstawić lek, ponieważ mam skłonność do powstawania siniaków, a podczas terapii problem trochę się nasilił. Bałam się odstawiania, bo wcześniej naczytałam się o trudnych objawach zespołu odstawiennego po wenlafaksynie. Postanowiłam więc schodzić z dawki bardzo powoli – zajęło mi to około 3 miesięcy. Nie miałam praktycznie żadnych objawów odstawiennych. Wszystko przebiegło spokojnie. Ten lek na pewno nie będzie odpowiedni dla każdego, ale w moim przypadku Axyven naprawdę zadziałał – pomógł mi wyjść z marazmu i odzyskać energię do życia.
Nie jestem całkowicie niezadowolona z Axyvenu. Brałam go na depresję i w pewnym momencie musiałam go odstawić oraz przejść na inny lek. Sama terapia działała, ale miałam wrażenie, że preparat jest dla mnie po prostu za silny.
Najbardziej „odjechane” było jednak odstawienie. Kiedy przestałam go brać, wszystko stało się niesamowicie wyraźne – kolory, dźwięki, sny, emocje. Jakbym nagle podkręciła ostrość świata na maksimum. Trochę to było dziwne, trochę zabawne, ale też momentami męczące.
Myślę, że w moim przypadku problemem była siła działania – czułam, że to nie do końca moja dawka albo nie do końca mój lek. Mimo to nie mogę powiedzieć, że jestem całkowicie rozczarowana. Axyven działał, tylko okazał się dla mnie zbyt intensywny i ostatecznie lepiej odnalazłam się na innym leczeniu.
Po śmierci mojego taty wpadłam w bardzo ciężką depresję. To nie był zwykły smutek – nie miałam siły funkcjonować, wszystko wydawało się bez sensu. Najpierw dostałam trzy różne leki z grupy SSRI, ale w moim przypadku nie przyniosły wyraźnej poprawy.
Dopiero kiedy zaczęłam brać Axyven (wenlafaksynę), coś zaczęło się zmieniać. Nie stało się to od razu. Pierwsze tygodnie były raczej neutralne, bez spektakularnych efektów. Ale po pewnym czasie – stopniowo – wróciła mi zdolność normalnego myślenia, przestałam ciągle płakać, zaczęłam znów funkcjonować. Ten lek dosłownie uratował mnie w najgorszym momencie życia.
Jedna rzecz jest bardzo ważna – ten lek potrzebuje czasu. Trzeba brać go regularnie i dać mu przynajmniej kilka tygodni, a czasem nawet kilka miesięcy, żeby zobaczyć pełne działanie. Osoby, które oceniają go po kilku dniach czy dwóch tygodniach, często nie zdają sobie sprawy, że to nie jest preparat działający natychmiast.
W moim przypadku cierpliwość się opłaciła. Nie każdy zareaguje tak samo, ale dla mnie Axyven okazał się przełomem po wcześniejszych, nieskutecznych próbach leczenia.