Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Belosalic? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu chorób skóry, takich jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry? Czy wystąpiły u Was skutki uboczne, na przykład podrażnienia skóry lub reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób rozważających terapię tym lekiem – każda historia ma znaczenie!
Belosalic był pierwszym lekiem, który dostałam od dermatologa po rozpoznaniu choroby. Stosowałam zarówno płyn na skórę głowy, jak i maść, i oczywiście efekty były świetne – jak to bywa przy sterydach.
Obecnie używam Dermovate w płynie, ale szczerze mówiąc, chętnie wróciłabym do Belosalicu. Mimo że jest słabszym sterydem w porównaniu do Dermovate, to u mnie dawał lepsze efekty.
Cześć, jestem nowa na tym forum. Choruję na łuszczycę od 11 lat i maść Belosalic bardzo mi pomaga – zmiany skórne ładnie znikają, a na skórze nie pozostają ani białe plamy, ani ciemne przebarwienia, jak bywa po cygnolinie. Jestem naprawdę zadowolona z jej działania.
Aby nie stosować jej zbyt często, wspomagam się także Clotrimazolum Homeofarm. Na skórę głowy polecam szampony z dodatkiem dziegciu – ich zapach może nie być najprzyjemniejszy, ale skutecznie działają na zmiany łuszczycowe.
Mam pytanie dotyczące stosowania maści Belosalic, którą dermatolog przepisał mi na liszaj w okolicach kostki. Nie znałam wcześniej tego leku, a dopiero po sprawdzeniu opinii w internecie dowiedziałam się, że to silny steryd mogący powodować liczne skutki uboczne. Teraz mam wątpliwości i zaczęłam się nieco obawiać.
Maść mam stosować przez miesiąc, dwa razy dziennie, na zmienioną chorobowo skórę – w moim przypadku to trzy niewielkie plamki o średnicy 0,5–1 cm. Zapytałam dermatologa, czy mogę posmarować zmiany i zakleić plastrem, żeby maść się nie starła. Powiedział, że tak, ale w internecie natrafiłam na informację, że nie powinno się tego robić, bo steryd wchłania się wtedy intensywniej, co może zwiększyć ryzyko działań niepożądanych.
Zastanawiam się też nad możliwymi skutkami ubocznymi, zwłaszcza nad rozstępami. Wiem, że sterydy stosowane doustnie przez dłuższy czas mogą prowadzić do ich powstawania, ale czy to samo może się zdarzyć przy miejscowym stosowaniu maści przez dwa tygodnie? Czy istnieje ryzyko, że skóra na kostce zareaguje w ten sposób?
Martwią mnie również białe plamy, które mogą pozostać po leczeniu sterydami. Podobno są trwałe i nic nie można z nimi zrobić. Czy to oznacza, że moja skóra nie wróci do pierwotnego wyglądu i zamiast brązowych plam pozostaną białe przebarwienia?
Każdy organizm reaguje inaczej, ale mało prawdopodobne, aby pojawiły się u Ciebie rozstępy – zwłaszcza że chodzi o skórę na kostce. Ewentualne przebarwienia skóry zwykle z czasem bledną i znikają. Stosujesz maść na niewielki obszar, więc ryzyko powikłań jest znacznie mniejsze. Problemy mogłyby się pojawić, gdybyś używała jej na większych powierzchniach skóry.
Dzięki za szybką odpowiedź! Niby masz rację i sama próbuję się uspokoić, że stosowanie maści przez tak krótki czas nie powinno wywołać poważnych skutków ubocznych. Mimo to zdenerwowało mnie, że lekarz przepisał mi tak silny preparat, nie wspominając ani słowem o jego działaniu i potencjalnych konsekwencjach.