Opinie Betesda

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Betesdy (escitalopramu) w leczeniu depresji albo zaburzeń lękowych? Interesuje mnie, czy zauważyliście poprawę nastroju, zmniejszenie lęku, napięcia wewnętrznego, napadów paniki albo natrętnych myśli. Po jakim czasie zaczęliście realnie odczuwać działanie leku – po kilku dniach, tygodniach, a może dopiero po dłuższym czasie? Jestem też ciekawa, jak przebiegał początek terapii, bo często słyszy się, że pierwsze dni bywają trudniejsze. Czy pojawiły się u Was skutki uboczne, takie jak nudności, niepokój, senność albo bezsenność, zawroty głowy, suchość w ustach, problemy żołądkowe czy spadek libido? Jeśli tak, to czy były one przejściowe i po jakim czasie ustąpiły? Dajcie znać, czy Betesda pomogła Wam w codziennym funkcjonowaniu – w pracy, relacjach z ludźmi, wychodzeniu z domu czy ogólnie w „ogarnięciu głowy”. Wasze opinie i realne doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozważają rozpoczęcie terapii Betesdą albo są na jej początku i zastanawiają się, czego się spodziewać.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Zaczęłam brać Betesdę jakieś 2 miesiące temu, po wizycie u psychiatry i dłuższej rozmowie o tym, z czym się zmagam na co dzień. Wiedziałam od początku, że to nie jest lek „od razu” i że na efekty trzeba poczekać kilka tygodni, nawet miesiąc. Dziś mogę powiedzieć jedno – jest ogromna różnica. Czuję to ja sama i widzą to osoby z mojego najbliższego otoczenia. Mój lęk był kiedyś tak silny, że wszędzie musiałam prowadzić samochód, bo tylko wtedy czułam się względnie bezpiecznie. Teraz, od mniej więcej półtora miesiąca, to mój mąż prowadzi, pierwszy raz od prawie 10 lat. Sama świadomość, że nie muszę cały czas kontrolować sytuacji w aucie, daje mi niesamowitą ulgę i spokój, których wcześniej w ogóle nie znałam. Jestem dużo spokojniejsza, bardziej radosna i mam zdecydowanie więcej cierpliwości. Coraz częściej chce mi się wyjść z domu, spotykać z ludźmi i być „wśród świata”, zamiast zamykać się w swoim pokoju i unikać wszystkiego. Dopiero teraz widzę, jak bardzo depresja i lęk wpływały na moje małżeństwo – ciągłe napięcie, kłótnie, nerwy. A dziś? Większość wieczorów spędzamy razem, śmiejemy się, gotujemy, jest normalnie i spokojnie.

Dopiero po czasie zorientowałam się, jak bardzo byłam spięta przez całe swoje życie. Serio, jakby ktoś cały czas trzymał mnie w środku na sprężynie. Po rozpoczęciu Betesdy poprawa przyszła zaskakująco szybko – niemal od razu poczułam ulgę. Lęk jeszcze był odczuwalny, więc dawka została zwiększona do 20 mg i wtedy naprawdę zaczęło się coś zmieniać.

Zrobiłam rzeczy, które wcześniej były dla mnie prawie nie do przejścia. W końcu zrobiłam prawo jazdy, zaczęłam normalnie rozmawiać z innymi rodzicami w szkole mojego dziecka, ogarniać sprawy, które wcześniej mnie paraliżowały. To realnie poprawiło jakość mojego życia, nie tylko „trochę pomogło”, ale faktycznie je zmieniło.

Warto dodać, że wcześniej próbowałam różnych leków, które po prostu nie były dla mnie. I tu chcę napisać coś bardzo ważnego, bo często widzę to na forach: jeśli Betesda (albo jakikolwiek inny lek) nie robi tego, co powinna – zmień go. Teksty w stylu „czasem czuję się otępiała, ale to cena, którą trzeba zapłacić” są dla mnie kompletnie bez sensu. Nie. Jeśli czujesz się źle, jesteś „pusta”, odcięta albo masz działania niepożądane, z którymi musisz żyć na siłę – to znaczy, że to nie jest właściwy lek dla Ciebie.