Opinie Clindamycin-Mip

Dwa tygodnie temu zaczęła mnie bardzo boleć dolna siódemka. Poszłam do dentystki, która powiedziała, że ząb nadaje się tylko do wyrwania. Dostałam antybiotyk Klacid Uno, który wzięłam zgodnie z zaleceniami. Na kolejnej wizycie dostałam trzy znieczulenia (wcześniejsze w ogóle nie działały), ale mimo to próba wyrwania zęba była koszmarnie bolesna. Krzyczałam tak głośno, że chyba całe miasto mnie słyszało. Dentystka przerwała i przepisała mi kolejną dawkę Klacid Uno.

Po skończeniu drugiej serii wróciłam na następną wizytę. Tym razem znieczulenie działało lepiej (cała połowa twarzy zdrętwiała), ale dentystka złamała ząb i przez godzinę nie udało jej się usunąć korzenia. Powiedziała tylko: “To robota dla chirurga.” Byłam w szoku, ale od razu zapisałam się do chirurga dentystycznego.

Chirurg kazał zrobić zdjęcie rentgenowskie, a po obejrzeniu go powiedział, że konieczny będzie zabieg. Przepisał mi antybiotyk Clindamycin-MIP 600, który mam brać co 12 godzin.

Moje pytania:

• Czy ktoś brał ten antybiotyk?
  • Czy ból chociaż trochę ustąpi?

Dodam, że bez leków przeciwbólowych (Ketanol, Ibuprom, Panadol Extra) ból jest nie do wytrzymania. Proszę o poważne odpowiedzi. Pozdrawiam – ledwo żywa.