Opinie Klacid

Jak oceniacie efekty stosowania Klacidu i czy doświadczyliście jakichś skutków ubocznych? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób zmagających się z infekcjami bakteryjnymi, które rozważają stosowanie tego leku – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Obecnie przepisano mi 500 mg klarytromycyny dwa razy dziennie przez 10 dni z powodu infekcji zatok. Jestem na czwartym dniu i nadal odczuwam pewien nacisk w zatokach. Nie mogę opisać, jak bardzo ten metaliczny posmak w ustach pozbawił mnie snu. Budzę się z powodu tego okropnego smaku, nigdy wcześniej czegoś takiego nie doświadczyłem. Czuję, że mogę wytrzymać maksymalnie jeszcze 2 dni, ponieważ po prostu nie mogę już znieść tego smaku…

Lekarz przepisał mi Klacid na zapalenie zatok. Na początku obawiałam się, bo czytałam wiele negatywnych opinii, ale moje doświadczenie było w gruncie rzeczy pozytywne. Brałam tabletkę zawsze z jedzeniem, dzięki czemu uczucie mdłości pojawiało się tylko wtedy, gdy miałam pusty żołądek. Metaliczny posmak w ustach dawał się we znaki, ale pomagało ssanie lizaka – szybko znikał. Bardzo dokuczało mi zmęczenie, bolały mnie kolana, trudno było mi się skupić. Lek przyjmowałam przez 7 dni i tyle czasu zajęło, by infekcja zatok całkowicie ustąpiła. Na przykład angina, którą również miałam, przeszła już po jednym dniu. Dodatkowo wdychałam olejek eukaliptusowy z chusteczki – to naturalny sposób, który szybko osusza zatoki i łagodzi stan zapalny. Co wieczór masowałam zatoki po prysznicu (w internecie znalazłam instrukcje, jak to robić) i to też przynosiło ulgę. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko razem zadziałało, ale powrót do zdrowia był naprawdę wolny. Nie ma co oczekiwać poprawy po kilku dniach.

Nagle zaczęły mnie dręczyć dreszcze, bóle ciała i bardzo wysoka gorączka, która pojawiła się nagle i w ciągu godziny mocno wzrosła. Poszłam do lekarza, który przepisał mi Klacid w dawce 500 mg na 7 dni, a także spray do nosa i krople do uszu na infekcję ucha. Pierwszej nocy po wzięciu leku nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych. Drugiej i trzeciej nocy pojawiły się mdłości, bóle w brzuchu i problemy z zaśnięciem. Ten lek ma obrzydliwy smak, jak mieszanka czegoś naprawdę nieprzyjemnego, który długo zostaje w ustach. Mimo to pomógł na infekcję – zaczynam wracać do normy, a ogólne osłabienie ustąpiło. Ktoś polecił mi płukanie ust wodą z solą – jeśli robicie to 3-4 razy dziennie, podobno pomaga. Powodzenia!

Biorę Klacid od 5 dni, a kuracja ma trwać 7 dni – zostały mi jeszcze tylko 4 tabletki. Radziłabym nikomu nie wyszukiwać skutków ubocznych tego leku w internecie, bo na niektórych stronach można przeczytać nawet o ciąży! Mam okropny smak w ustach, który nasila się podczas kaszlu. Budzę się z językiem przyklejonym do dna jamy ustnej, a także czuję silne bóle głodu i żołądka. Powiedziawszy to wszystko, muszę przyznać, że ten lek działa bardzo skutecznie. Mam jednak bardzo żywe sny i w nocy w ogóle nie mogę spać.

Po czterech latach przewlekłego zapalenia zatok i całkowitej utraty węchu, przepisano mi Klacid. Początkowy, 7-dniowy cykl nie wystarczył, ale po dodatkowych 3 dniach terapii znowu mogę czuć zapachy i oddychać jak od lat nie mogłam! Tak, ten lek ma pewne nieprzyjemne skutki uboczne – najgorsze to mdłości i okropny smak w ustach – ale warto je znieść dla jakości życia, którą odzyskałam. Jedzenie znowu smakuje, jak powinno. Pozostaje mieć nadzieję, że tak już zostanie.

Następnego dnia zatoki były już całkowicie odblokowane. Ból głowy nadal się utrzymywał, ale minął po trzech dniach. Mimo tego mogłam już drugiego dnia wrócić do pracy i szkoły. Jedynym minusem było to, że przez pierwsze kilka dni czułam silne zawroty głowy i przez cały czas miałam w ustach okropny, gorzki posmak.

Lek został przepisany na poważną infekcję ucha, która, jak sądzę, już minęła. Jednak pojawiły się u mnie objawy takie jak niepokój, bezsenność, zamglony wzrok i nasilone dzwonienie w uszach. Moje mięśnie dziwnie się czuły, jakby były zrobione z galaretki. Choć miło jest nie odczuwać bólu, to uczucie, że nawet wbicie noża w ciało nie sprawiłoby bólu, jest po prostu dziwne. Od czasu do czasu boli mnie brzuch, a ja często biegam do toalety. W gardle mam uczucie szorstkości i ciągle muszę je odchrząkiwać. Moja buzia jest bardzo sucha, a w ustach mam metaliczny smak. Na szczęście został mi tylko jeden dzień kuracji tym lekiem, bo naprawdę zaczynało mnie to wykańczać.

Zaczęłam łapać przeziębienie w klatce piersiowej, które wiedziałam, że przerodzi się w zapalenie oskrzeli. Zadzwoniłam do lekarza i przepisał mi Klacid 500 mg dwa razy dziennie, ponieważ okazało się, że mam też zapalenie zatok. Po trzecim dniu przyjmowania tego leku poczułam się lepiej, kaszel znacznie się zmniejszył. Nie odczułam żadnych skutków ubocznych i oceniłabym ten lek na 9 – głównie ze względu na posmak, jaki pozostawia w ustach. Zawsze coś jadłam przed zażyciem tabletki, dzięki czemu nie miałam żadnych problemów żołądkowych. Ogólnie rzecz biorąc, ten lek naprawdę pomógł mi przejść przez chorobę.