Opinie Co-Amlessa

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Co-Amlessa w leczeniu nadciśnienia? Czy zauważyliście poprawę w codziennych pomiarach ciśnienia, ustabilizowanie jego wahań, zmniejszenie objawów takich jak bóle głowy, kołatanie serca czy uczucie zmęczenia? Interesuje mnie również, czy terapia skojarzona — łącząca peryndopryl, amlodypinę i indapamid — okazała się wygodniejsza niż przyjmowanie kilku osobnych leków. Dajcie znać, czy pojawiły się u Was jakieś skutki uboczne, na przykład obrzęki kostek, zawroty głowy, suchość w ustach, większa wrażliwość na upały lub nagłe spadki ciśnienia po przyjęciu tabletki. Wasze opinie mogą być naprawdę pomocne dla osób, które dopiero rozważają rozpoczęcie terapii Co-Amlessą lub zastanawiają się, jak przebiega przejście na lek złożony w porównaniu do klasycznych schematów leczenia nadciśnienia.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Wcześniej brałam kilka różnych tabletek na nadciśnienie – osobno lek „na ciśnienie”, osobno moczopędny – i szczerze mówiąc bywało z tym różnie, zarówno jeśli chodzi o skuteczność, jak i regularność przyjmowania. Po przejściu na Co-Amlessę największą zmianą było to, że wszystko mam w jednej tabletce, co naprawdę ułatwia codzienne funkcjonowanie i pilnowanie leczenia. Jeśli chodzi o działanie, to u mnie ciśnienie wyraźnie się ustabilizowało. Wcześniej zdarzały się skoki, szczególnie rano albo przy stresie, a teraz wyniki są dużo bardziej równe. Zniknęły też częste bóle głowy i uczucie „pulsowania” w skroniach, które wcześniej bardzo mi dokuczały. Mam wrażenie, że organizm dobrze przyjął połączenie peryndoprylu, amlodypiny i indapamidu, bo efekt jest łagodny, ale skuteczny. Jeżeli chodzi o skutki uboczne, to na początku miałam lekkie zawroty głowy przy wstawaniu, zwłaszcza w pierwszych dniach, ale po krótkim czasie wszystko się uspokoiło. Sporadycznie zauważam delikatne obrzęki kostek, jednak są one dużo mniejsze niż przy poprzednich lekach z amlodypiną. Nie mam problemów żołądkowych ani nadmiernej senności, co dla mnie było bardzo ważne, bo normalnie pracuję i nie mogę sobie pozwolić na „zamulenie”.