Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Dobrosonu w leczeniu bezsenności? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zakresie szybszego zasypiania, rzadszych wybudzeń w nocy lub lepszej jakości snu i funkcjonowania następnego dnia? Jak długo stosujecie lek i czy jego skuteczność utrzymuje się w czasie, czy z czasem była potrzeba modyfikacji dawki? Czy podczas terapii pojawiły się działania niepożądane, takie jak nadmierna senność w ciągu dnia, zawroty i bóle głowy, zaburzenia pamięci, uczucie „zamglenia”, gorzki posmak w ustach lub nietypowe zachowania w trakcie snu? Czy po odstawieniu wystąpiła bezsenność z odbicia albo trudności z powrotem do naturalnego rytmu snu? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają terapię Dobrosonem i chcą dowiedzieć się, czego realnie można się spodziewać – zarówno pod względem skuteczności, jak i ewentualnych skutków ubocznych.
Używałem Dobrosonu od czasu do czasu, kiedy miałem problemy z porządnym snem w nocy. Po zażyciu tabletki zasypiam dość szybko i zazwyczaj przesypiam spokojnie całą noc. Nawet jeśli zdarzy mi się wstać w środku nocy, nie czuję takiego dziwnego otępienia czy „zamulenia”, jakie miałem wcześniej po niektórych lekach nasennych dostępnych bez recepty. Dzięki temu rano wstaję bardziej wypoczęty i nie mam wrażenia, że lek jeszcze długo działa następnego dnia.
Biorę Dobroson od pewnego czasu i ogólnie pomaga mi zasnąć. Najbardziej podoba mi się to, że mogę po prostu pójść spać wtedy, kiedy chcę, bez stresu i nerwów, jeśli akurat muszę położyć się wcześniej niż zwykle. Wcześniej często miałem z tym problem, bo sama myśl, że „muszę zasnąć”, powodowała u mnie napięcie i jeszcze trudniej było mi się wyciszyć.
Zauważyłem jednak kilka rzeczy podczas stosowania tego leku. Jeśli nie prześpię co najmniej 7–9 godzin, następnego dnia czuję się wyraźnie zmęczony, mam sporą senność w ciągu dnia i często pojawia się też dość silny ból głowy. Po zażyciu tabletki na początku czuję się też trochę dziwnie – takie specyficzne uczucie, które trudno opisać, jakby lekkie odrealnienie.
Mam też wrażenie, że zwiększył mi się apetyt, szczególnie wieczorem. Zdarza się również, że następnego dnia mam problem z przypomnieniem sobie różnych rzeczy z czasu tuż przed snem, czyli z okresu kiedy wziąłem Dobroson poprzedniego wieczoru. Dlatego z mojego doświadczenia najważniejsze jest to, żeby po wzięciu tabletki mieć możliwość przespać pełną noc, bo inaczej naprawdę można to odczuć następnego dnia.
Mam chorobę afektywną dwubiegunową typu II i niedawno miałem dość mocny epizod hipomanii. Przez kilka dni wyglądało to tak, że potrafiłem nie spać nawet dwa dni z rzędu, potem przespałem jakieś 6–8 godzin i znowu to samo od początku. Organizm był kompletnie rozregulowany.
Poszedłem do psychiatry i oprócz zmiany kilku innych leków przepisał mi Dobroson, żeby pomóc ustabilizować sen. W ciągu ostatnich dwóch tygodni wziąłem go tylko trzy razy, ale już czuję sporą poprawę. W moim przypadku działa naprawdę dobrze – po tabletce dość szybko zasypiam i w końcu jestem w stanie przespać noc.
Raz zrobiłem jednak błąd i wziąłem Dobroson za wcześnie wieczorem, kiedy jeszcze normalnie funkcjonowałem w domu. Skończyło się tym, że miałem ogromny problem, żeby w ogóle utrzymać się na nogach, bo senność przyszła bardzo nagle. To była dla mnie lekcja, żeby brać go dopiero wtedy, kiedy naprawdę kładę się spać. Tego błędu już na pewno nie powtórzę
Przez wiele lat miałem problemy z zasypianiem i do tego dochodziło jeszcze przygnębienie. Najgorzej było po śmierci mamy – wtedy sen praktycznie całkiem mi się rozregulował. Potrafiłem długo leżeć w łóżku i przewracać się z boku na bok, a myśli cały czas krążyły w głowie.
Na początku miałem duże wątpliwości, czy w ogóle zaczynać brać Dobroson, więc brałem tabletkę tylko raz na kilka dni, kiedy naprawdę nie mogłem już wytrzymać z braku snu. Dopiero kiedy zacząłem stosować go bardziej regularnie, zauważyłem, że jest trochę lepiej – szybciej zasypiam i noc jest spokojniejsza.
Minusem jest to, że rano często czuję się jeszcze zmęczony i ciężko jest mi się podnieść z łóżka. Mam takie wrażenie, jakby organizm potrzebował trochę czasu, żeby się „rozruszać”. Mimo to cieszę się, że zacząłem go brać, bo przynajmniej w końcu śpię. Zastanawiam się tylko, jak długo powinno się go stosować i kiedy jest dobry moment, żeby spróbować odstawić.
Biorę Dobroson już trochę ponad rok i muszę powiedzieć, że bardzo pomógł mi z moim problemem ze snem. Największy kłopot miałem z tym, że budziłem się około północy albo pierwszej w nocy i potem nie mogłem już zasnąć. Leżałem po kilka godzin i rano byłem kompletnie wykończony.
Odkąd zacząłem brać Dobroson, sytuacja bardzo się poprawiła. Po tabletce zwykle przesypiam całą noc i co ważne – rano nie czuję jakiegoś mocnego zamulenia czy otępienia. Wstaję normalnie i mogę funkcjonować w ciągu dnia.
Problem polega tylko na tym, że mój lekarz rodzinny wypisuje mi maksymalnie 20 tabletek na miesiąc i za każdym razem muszę przyjść ponownie na wizytę, żeby dostać kolejną receptę. Trochę mnie to dziwi, bo u mnie lek działa dobrze, nie mam żadnych skutków ubocznych i naprawdę pomaga mi normalnie funkcjonować.
Dlatego zastanawiam się, czy ktoś z Was też tak ma. Czy to normalne, że z tym lekiem jest tyle ograniczeń i trzeba tak często chodzić po receptę? Bo szczerze mówiąc trochę to wygląda jak ciągła walka o coś, co po prostu pomaga mi normalnie spać i zachować zdrowy rozsądek.
Biorę Dobroson od około półtora roku. Muszę przyznać, że pod względem snu działa bardzo dobrze – pomaga mi szybko zasnąć i utrzymać sen przez całą noc. Wcześniej miałem ogromny problem z przewracaniem się w łóżku przez kilka godzin, a po tabletce zwykle zasypiam bez większego problemu.
Z drugiej strony mam świadomość, że ten lek może uzależniać. Przekonałem się o tym dość szybko. Kiedyś wyjechałem na spotkania służbowe i zapomniałem zabrać ze sobą tabletki, bo nie zdążyłem wykupić kolejnej recepty. Tamtej nocy praktycznie nie spałem w ogóle, mimo że byłem zmęczony.
Zdarzało mi się też, że następnego dnia ludzie mówili mi, że rozmawiali ze mną wieczorem, a ja kompletnie nie pamiętałem tej rozmowy. To było trochę dziwne uczucie, bo normalnie funkcjonowałem, a później miałem pustkę w pamięci.
Po operacji bariatrycznej (zmniejszenie żołądka) zauważyłem też, że Dobroson działa u mnie znacznie mocniej niż wcześniej. Senność pojawia się szybciej i jest bardziej intensywna.
Dlatego z mojego doświadczenia mogę powiedzieć jedną rzecz – trzeba być z tym lekiem naprawdę ostrożnym. Najlepiej brać go dopiero wtedy, kiedy już leży się w łóżku, bo u mnie zaczyna działać bardzo szybko, mniej więcej po 10–15 minutach. Jeśli weźmie się go wcześniej i jeszcze coś robi po domu, można się naprawdę zdziwić, jak nagle przychodzi senność.