Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Duloxetine Zentiva w leczeniu depresji, zaburzeń lękowych albo bólu neuropatycznego? Czy zauważyliście poprawę samopoczucia psychicznego, zmniejszenie napięcia i lęku albo złagodzenie dolegliwości bólowych związanych z układem nerwowym? Interesuje mnie też, jak szybko pojawiły się pierwsze efekty terapii i czy lek pomógł w codziennym funkcjonowaniu, na przykład w poprawie nastroju, jakości snu czy poziomu energii. Czy podczas stosowania Duloxetine Zentiva pojawiły się u Was jakieś działania niepożądane, takie jak nudności, zawroty głowy, senność, problemy ze snem, suchość w ustach albo zwiększona potliwość?
Na początku lek działał całkiem dobrze – przez mniej więcej pół roku zauważałam poprawę nastroju i trochę mniejsze dolegliwości bólowe. Niestety sam lek był dość drogi, a z czasem pojawił się u mnie problem z wagą.
Podczas stosowania Duloxetine Zentiva przytyłam około 18 kilogramów. Niestety miałam podobne doświadczenia już wcześniej przy innych lekach przeciwdepresyjnych, więc wygląda na to, że mój organizm po prostu tak reaguje na tego typu leczenie. Z tego powodu w końcu zdecydowałam się odstawić duloksetynę, zwłaszcza że po pewnym czasie zaczęłam też mieć wrażenie, że lek nie działa już tak dobrze jak na początku.
Ostatnio zaczęłam stosować Duloxetine po prawie trzech latach brania innego leku przeciwdepresyjnego. Zanim dostałam duloksetynę byłam w naprawdę kiepskim stanie psychicznym – praktycznie cały czas płakałam, spałam niemal bez przerwy i kompletnie nie miałam ochoty na życie ani na robienie czegokolwiek.
Biorę Duloxetine Zentiva dopiero od około tygodnia, ale różnica jest naprawdę ogromna. Przede wszystkim przestałam ciągle płakać, mam trochę więcej energii i nie jest już dla mnie takim problemem wstać rano z łóżka. Mam wrażenie, że powoli zaczynam wracać do normalnego funkcjonowania.
Jedyna rzecz, która mnie trochę martwi, to to, że czasami czuję jakby serce zaczynało szybciej bić albo lekko “trzepotać” w klatce piersiowej. Nie jestem pewna, czy ma to związek z przyjmowaniem duloksetyny, czy może to tylko zbieg okoliczności. W najbliższym czasie chcę o tym porozmawiać podczas wizyty kontrolnej.
Biorę leki przeciwdepresyjne już około 8 lat. Na początku stosowałam inne preparaty przeciwdepresyjne i przez kilka pierwszych lat naprawdę pomagały, ale z czasem ich działanie zaczęło słabnąć. Później przez około rok próbowałam innej terapii razem z suplementem z aktywnym folianem, ale nadal czułam się przygnębiona i praktycznie cały czas chciało mi się spać.
Dwa miesiące temu zaczęłam stosować Duloxetine i pierwszy raz od bardzo dawna czuję się naprawdę normalnie. Mam wrażenie, że wracam do siebie po wielu latach. Oczywiście mam nadzieję, że ten efekt utrzyma się na dłużej i że organizm nie przestanie reagować na lek tak dobrze jak teraz.
Nadal biorę też suplement z aktywną formą kwasu foliowego razem z Duloxetine Zentiva. Zauważyłam, że mam dużo więcej energii, łatwiej radzę sobie ze stresem i codziennymi problemami. Najważniejsze jest jednak to, że znowu potrafię się śmiać i cieszyć z różnych rzeczy, co wcześniej przez długi czas było dla mnie bardzo trudne.
Stosuję od około 3 miesięcy i naprawdę jestem bardzo zadowolona z działania tego leku. Zaczęłam go brać głównie z powodu lęku i problemów ze snem, które bardzo utrudniały mi normalne funkcjonowanie.
Po rozpoczęciu terapii zauważyłam sporą zmianę. Wróciła mi energia, zaczęłam przesypiać całą noc bez budzenia się i ogólnie czuję się po prostu dobrze. Co dla mnie ważne – przy Duloxetine Zentiva nie miałam takich skutków ubocznych jak przy innych lekach na depresję i lęk. Nie pojawił się u mnie przyrost masy ciała, wypadanie włosów ani spadek libido, które wcześniej niestety się zdarzały. Najbardziej podoba mi się to, że lek nie powoduje u mnie takiego „odrętwienia emocjonalnego”. Nadal potrafię się wzruszyć, czasem popłakać albo mieć gorszy dzień – czyli czuję normalne emocje. Mam 29 lat i uważam, że to naturalne, że człowiek czasami reaguje emocjonalnie. Wcześniejsze leki sprawiały, że czułam się jakby odcięta od świata i wszystkiego dookoła.
Na początku leczenia pojawiły się u mnie pewne skutki uboczne – ziewanie, senność i lekkie nudności, ale trwało to mniej więcej około miesiąca i potem wszystko minęło. Teraz biorę Duloxetine Zentiva codziennie wieczorem około 19:00 i mam wrażenie, że lek działa spokojnie przez cały następny dzień.
Przez wiele lat próbowałam różnych terapii – zmieniałam dawki leków na tarczycę, brałam leki na ADHD oraz inne leki przeciwdepresyjne, ale mimo tego ciągle brakowało mi energii i motywacji do normalnego funkcjonowania.
Dopiero kiedy zaczęłam stosować Duloxetine Zentiva, zauważyłam wyraźną zmianę. Pojawiła się u mnie energia i znacznie bardziej pozytywne nastawienie do życia. W końcu zaczęło mi zależeć na codziennych sprawach i miałam siłę, żeby wstać, zająć się domem czy zrobić zwykłe obowiązki. Dla mnie to była ogromna różnica – wręcz różnica między tym, czy jestem w stanie normalnie zadbać o siebie i swoje dzieci, czy kompletnie nie mam na to siły. Dzięki duloksetynie zaczęłam znowu funkcjonować tak, jak powinnam.
Jedyny problem polega na tym, że zarówno ja, jak i mój syn potrzebujemy dość wysokiej dawki – około 120 mg dziennie, żeby lek działał najlepiej. Niestety pojawiają się czasem problemy z refundacją czy pokryciem kosztów leczenia przy takich dawkach, co bywa frustrujące. Mimo tego uważam, że Duloxetine naprawdę bardzo pomógł w naszym przypadku.