Opinie Duocutan

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Duocutanu w leczeniu trądziku? Czy zauważyliście zmniejszenie liczby zmian zapalnych, krostek i zaskórników albo ogólną poprawę wyglądu skóry? Po jakim czasie pojawiły się u Was pierwsze efekty? Jakie działania niepożądane wystąpiły podczas stosowania, takie jak przesuszenie, zaczerwienienie, pieczenie, łuszczenie lub uczucie ściągnięcia skóry? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozpoczynają terapię Duocutanem lub zastanawiają się nad jego stosowaniem.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Mam 20 lat i chciałam pokazać moje efekty po około 3 miesiącach stosowania Duocutanu. Wcześniej praktycznie nie miałam problemów z cerą, ale nagle pojawił się u mnie mocny trądzik, głównie na policzkach i brodzie. Z tygodnia na tydzień zmian było coraz więcej i naprawdę mocno odbiło się to na mojej pewności siebie.

Na początku próbowałam różnych kosmetyków przeciwtrądzikowych, ale skończyło się to jeszcze większym podrażnieniem skóry. Ostatecznie zaczęłam stosować Duocutan zawierający klindamycynę i nadtlenek benzoilu. Nakładałam cienką warstwę wieczorem.

Początkowo najbardziej zauważalne było mocne przesuszenie skóry. Po nałożeniu miałam nawet uczucie ściągnięcia, jakby na twarzy wysychała maseczka. Mimo tego pierwszą poprawę zauważyłam już mniej więcej po tygodniu. Z czasem nowych zmian pojawiało się coraz mniej, a po około 3 miesiącach moja skóra była praktycznie czysta. Zostały głównie przebarwienia, nierówności i niewielkie ślady po wcześniejszych zmianach.

Ale świetna poprawa! Sama zaczęłam Duocutan kilka dni temu i moja skóra jest teraz dość mocno zaczerwieniona, łuszczy się i czasami piecze po nałożeniu. Trochę się przestraszyłam, że moja skóra źle go toleruje. Po jakim czasie u Ciebie przestało być tak sucho i nieprzyjemnie?

U mnie największe ściągnięcie było właśnie na początku. Po nałożeniu Duocutanu miałam wrażenie, że skóra jest bardzo napięta i prawie nie mogę ruszać twarzą. Następnego dnia była mocno sucha, ale dość szybko zaczęła się przyzwyczajać. Co ciekawe, pierwsze różnice w wyglądzie trądziku zauważyłam już po około tygodniu.

Stosuję Duocutan już około dwóch miesięcy. Jest zdecydowanie lepiej niż na początku, ale nadal mam kilka głębszych zmian pod skórą. Nie są to typowe pryszcze z białą końcówką – bardziej bolesne grudki, które wyczuwam pod palcem. Zastanawiam się, czy dopiero w okolicach trzeciego miesiąca zauważyłaś największą poprawę?

U mnie też najdłużej utrzymywały się zmiany podskórne, szczególnie na policzkach i brodzie. Miałam sporo drobnych zaskórników i grudek znajdujących się jakby pod powierzchnią skóry. To właśnie one potrzebowały najwięcej czasu i dopiero po kilku miesiącach praktycznie całkowicie zniknęły.

Czy podczas stosowania Duocutanu miałaś coś w rodzaju początkowego pogorszenia trądziku? Czy od razu stosowałaś go codziennie?

U mnie nie było typowego początkowego wysypu nowych zmian. Największym problemem było po prostu przesuszenie i uczucie napięcia skóry. Stosowałam cienką warstwę wieczorem, a rano ją zmywałam. Po zakończeniu kuracji trądzik praktycznie zniknął, chociaż zostały mi jeszcze ślady i niewielkie przebarwienia potrądzikowe.