Opinie EpiPen

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem EpiPenu w nagłych reakcjach alergicznych lub przy ryzyku wstrząsu anafilaktycznego? Czy zdarzyło się Wam użyć go w sytuacji zagrożenia i czy zauważyliście szybką poprawę, na przykład łatwiejszy oddech, zmniejszenie obrzęku albo ustępowanie innych groźnych objawów? Jak wyglądało to u Was w praktyce i czy sam moment podania był prosty, czy raczej stresujący? Czy po użyciu EpiPenu wystąpiły u Was jakieś działania niepożądane, takie jak drżenie rąk, kołatanie serca, niepokój, zawroty głowy, ból głowy albo uczucie osłabienia? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które mają przepisany EpiPen, żyją z ryzykiem ciężkiej alergii i chcą lepiej wiedzieć, czego mogą się spodziewać w realnej sytuacji.

Mój 17-letni syn dostał ciężkiej reakcji alergicznej, ponieważ jego organizm nie był w stanie prawidłowo regulować temperatury. Pojawiła się pokrzywka, obrzęk ciała i twarzy oraz trudności z oddychaniem. To był pierwszy raz od 11 lat, kiedy musiałam podać zastrzyk z EpiPenu.

Używam EpiPenu bardzo często, czasem nawet cztery razy w miesiącu. Zawsze noszę przy sobie dwa wstrzykiwacze. Bardzo mi pomaga, zwłaszcza kiedy zaczyna puchnąć mi gardło, co zdarza się u mnie naprawdę często. Mam schorzenie, przez które całe ciało pokrywa mi się pokrzywką i obrzękami, a lekarze nie byli w stanie skutecznie tego opanować. Dzięki Bogu mam EpiPeny, bo naprawdę bardzo mi pomagają.

Zgłosiłem się na doraźną pomoc medyczną z powodu astmy. Nie zdawałem sobie sprawy, że mój stan jest aż tak poważny. Podano mi zastrzyk z adrenaliny, po którym moje drogi oddechowe szybko się otworzyły. Jestem za to naprawdę bardzo wdzięczny. Jedyna rzecz, która mi się nie podobała, to to, że po zastrzyku zacząłem się bardzo trząść i czułem silne rozdrażnienie oraz niepokój.

Dziś pierwszy raz w życiu musiałam użyć EpiPenu i trochę mnie niepokoi, czy to, jak wygląda miejsce wkłucia po około 9 godzinach, jest normalne.

Po użyciu pojechałam do szpitala, więc byłam już skonsultowana i dostałam dożylnie steryd oraz lek przeciwhistaminowy, ale akurat samego miejsca po zastrzyku nikt tam specjalnie nie obejrzał. Teraz jestem na wakacjach, więc trochę panikuję bardziej niż zwykle. Na zdjęciu widać mały ciemny punkt po wkłuciu i dookoła takie sine, fioletowawe zasinienie, trochę jak niewielki siniak. Czy ktoś z was miał podobnie po EpiPenie? Zdarzyło się komuś takie dziwne zasinienie albo ślad wokół miejsca podania? To był mój pierwszy raz z takim zastrzykiem, więc nie wiem, co jest jeszcze w granicach normy, a co już nie bardzo. Chętnie poczytam, jak to wyglądało u innych.

To normalne, że po wbiciu sobie grubej igły może pojawić się siniak.

Igła jest dość gruba, ja zwykle też mam po tym siniaka podobnego do tego.

Tak, to normalne. Zwłaszcza jeśli zrobiłaś tak jak ja i wbiłaś to naprawdę porządnie w udo, żeby mieć pewność, że zadziałało.

Tak, to nie jest nic niezwykłego. U mnie po EpiPenach też pojawiło się szarawe rozszerzenie skóry wokół miejsc wkłucia i ratownicy trochę się tym zainteresowali, bo do tego momentu miałam już podane 3 dawki. Mówili, że wyglądało to trochę jak reakcja na sam pen, ale z czasem zeszło.

Kiedy robimy sobie taki zastrzyk samodzielnie, często dociskamy bardzo mocno, żeby mieć pewność, że wszystko zostało podane prawidłowo. To może powodować siniaki i różne ślady na skórze — i to jest całkowicie normalne.

Najważniejsze jest po prostu to, żeby adrenalina została podana.

Z czasem człowiek uczy się używać EpiPenu na tyle pewnie, żeby wstrzyknąć lek skutecznie, ale bez aż tak mocnego dociskania, które potem zostawia siniaki. Ale tak czy inaczej najważniejsze jest działanie, a nie to, jak potem wygląda miejsce wkłucia. Na zdjęciu ten ślad wygląda jak typowy siniak po mocnym wkłuciu.

Zdecydowanie wygląda to normalnie. Po takim zastrzyku można się spodziewać pewnej bolesności i zasinienia przez jakiś czas. Jedyne, na co warto zwracać uwagę, to typowe objawy problemu z miejscem wkłucia: narastający ból, wyraźny obrzęk albo oznaki infekcji. Na zdjęciu wygląda to na całkiem sporego siniaka, ale nadal w granicach normy. Jeśli masz taką możliwość, dobrze byłoby jeszcze skontaktować się z lekarzem albo chociaż zadzwonić do szpitala i dopytać, czy warto zrobić kontrolę po tak silnej reakcji alergicznej, żeby upewnić się, że wszystko dobrze się goi i że ogólnie dochodzisz do siebie. Czasem po takim epizodzie przez kilka dni stosuje się też sterydy albo podobne leki w domu.

Na przyszłość celuj w zewnętrzną część uda (tak jak na zdjęciu) — mniej więcej na szerokość dłoni nad kolanem i na szerokość dłoni poniżej biodra. Ten obszar to najlepsze miejsce do podania.

Mój 17-letni syn dostał ciężkiej reakcji alergicznej, ponieważ jego organizm nie był w stanie prawidłowo regulować temperatury. Pojawiła się pokrzywka, obrzęk ciała i twarzy oraz trudności z oddychaniem. To był pierwszy raz od 11 lat, kiedy musiałam podać zastrzyk z EpiPenu.

Używam EpiPenu bardzo często, czasem nawet cztery razy w miesiącu. Zawsze noszę przy sobie dwa wstrzykiwacze. Bardzo mi pomaga, zwłaszcza kiedy zaczyna puchnąć mi gardło, co zdarza się u mnie naprawdę często. Mam schorzenie, przez które całe ciało pokrywa mi się pokrzywką i obrzękami, a lekarze nie byli w stanie skutecznie tego opanować. Dzięki Bogu mam EpiPeny, bo naprawdę bardzo mi pomagają.

Zgłosiłem się na doraźną pomoc medyczną z powodu astmy. Nie zdawałem sobie sprawy, że mój stan jest aż tak poważny. Podano mi zastrzyk z adrenaliny, po którym moje drogi oddechowe szybko się otworzyły. Jestem za to naprawdę bardzo wdzięczny.

Jedyna rzecz, która mi się nie podobała, to to, że po zastrzyku zacząłem się bardzo trząść i czułem silne rozdrażnienie oraz niepokój.

Użyłem tego wstrzykiwacza 8 grudnia 2025 roku, po tym jak wystąpiła u mnie reakcja alergiczna na inny lek. Preparat wyraźnie spowolnił rozwój objawów i bardzo mi pomógł. Mimo to i tak musiałem pojechać na szpitalny oddział ratunkowy po dalsze leczenie, co zresztą jest zalecane w takiej sytuacji. Od tamtej pory nigdy nie wychodzę z domu bez niego.

Leczenie zastrzykiem z adrenaliny podczas reakcji alergicznej było skuteczne i pomogło opanować sytuację. Niestety od czasu tego epizodu i podania leku zmagam się z silnym bólem głowy, który cały czas się utrzymuje. Byłem konsultowany przez kilku lekarzy, ale jak dotąd nie udało się znaleźć rozwiązania tego problemu.

Mam wrażenie, że może to być reakcja po podaniu adrenaliny, choć nadal nie wiem, co dokładnie jest przyczyną. W tej chwili naprawdę potrzebuję pomocy, bo ból jest bardzo uciążliwy.

Mój syn urodził się z wieloma ciężkimi, zagrażającymi życiu alergiami w 1989 roku. W dzieciństwie EpiPen wielokrotnie uratował mu życie. Później jego alergie ustąpiły i od około 7. roku życia przez jakiś czas nie musiał już nosić EpiPenu. Jednak na studiach pojawiły się u niego trzy nowe alergie: na ryby słodkowodne, owoce morza i lateks.

Obecnie EpiPen to stały element jego codzienności. Mój syn jest kucharzem i przypina go do spodni, żeby w razie potrzeby mieć go od razu pod ręką. Kilka razy musiał już samodzielnie sobie go podać. Ten łatwy w użyciu lek, który ratuje życie, jest po prostu bezcenny. Mój syn żyje dziś dzięki EpiPenom i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że bardzo popieram ich stosowanie.

Ja sama również noszę przy sobie EpiPen na wypadek użądlenia przez pszczołę. Na szczęście do tej pory nie musiałam go używać, ale czuję się dzięki temu przygotowana.

Zawsze noszę przy sobie dwa EpiPeny, bo już niejeden raz uratowały mi życie. Kiedy zaczyna się reakcja anafilaktyczna, od razu sięgam po EpiPen, robię zastrzyk i zwykle już po kilku minutach czuję wyraźną poprawę. Noszę dwa wstrzykiwacze na wypadek, gdyby pierwsza dawka okazała się niewystarczająca. Taka sytuacja zdarzyła mi się tylko raz, ale wtedy druga dawka zadziałała tak, jak trzeba.

Jestem naprawdę wdzięczny, że nadal żyję. Po wszystkim przyjmuję jeszcze lek przeciwhistaminowy, żeby złagodzić swędzącą pokrzywkę.

Ten lek dosłownie uratował mi życie. Mam bardzo silną alergię na orzeszki ziemne od dzieciństwa. U mnie to nie jest zwykła nadwrażliwość — reakcję może wywołać nawet sam kontakt z miejscem albo przedmiotem, który wcześniej miał styczność z orzeszkami. Nie mogłem nawet dotykać drażetek z orzeszkami ani siadać w lokalach, gdzie podczas jedzenia łupiny lądują na podłodze. Raz musiałem użyć EpiPenu właśnie po takiej sytuacji, bo nie chciałem wyróżniać się na tle innych i wydawało mi się, że skoro siedzenie zostało pewnie przetarte, to nic mi nie będzie. Niestety myliłem się. Kolejny raz musiałem go użyć podczas wizyty u rodziców, gdy jeszcze żył mój dziadek. Bardzo lubił orzeszki i kiedy usiadłem w miejscu, gdzie wcześniej siedział, znowu skończyło się reakcją alergiczną. Od tamtej pory zawsze noszę przy sobie dwa EpiPeny. Wolę być przygotowany, bo przy tak silnej alergii naprawdę nie ma miejsca na ryzyko.