Gdzie wstrzyknąć EpiPen?

EpiPen podaje się w zewnętrzno-przednią część uda, czyli w boczną część jego środkowego obszaru. W razie nagłej potrzeby można go wstrzyknąć nawet przez ubranie. Nie należy natomiast podawać go w pośladek, ramię, dłoń, stopę ani palce.

Temat jest powiązany z:https://medyk.online/lek/epipen/gdzie-wstrzykiwac-epipen

Najważniejsze jest jeszcze jedno: nigdy nie wolno kłaść kciuka na żadnym z końców EpiPenu.

To bardzo istotna zasada, o której łatwo zapomnieć, a właśnie ona może uchronić przed groźnym błędem. Zdarzało się już wiele sytuacji, w których ktoś trzymał EpiPen w nieprawidłowy sposób i przez przypadek wbił igłę we własny kciuk. Dlatego przy omawianiu tego, gdzie wstrzykiwać EpiPen, warto od razu podkreślić również, jak prawidłowo go trzymać przed podaniem

U mnie największy problem w stresie był taki, że człowiek niby wie, co ma zrobić, a jak przychodzi realna sytuacja, to nagle wszystko się miesza. Dlatego naprawdę polecam taką grafikę jak ta wyżej, bo ona pokazuje to bardzo prosto i czytelnie, krok po kroku. Szczególnie fajnie widać na obrazkach, jak trzymać EpiPen pomarańczową końcówką w dół, kiedy zdjąć niebieskie zabezpieczenie i gdzie dokładnie przyłożyć go do uda.

Moim zdaniem to jest bardzo pomocne zwłaszcza dla osób, które boją się, że w panice zrobią coś źle. Na tej grafice dobrze zaznaczono też, żeby trzymać palce z dala od pomarańczowej końcówki, co jest mega ważne, bo łatwo o przypadkowe ukłucie. No i podoba mi się też to, że jest pokazane, żeby mocno docisnąć wstrzykiwacz do zewnętrznej części uda i przytrzymać go chwilę w miejscu. Dla mnie takie proste, obrazkowe instrukcje są dużo lepsze niż sam suchy opis, bo od razu wszystko da się szybciej zapamiętać.

Jedna rzecz od siebie — wbrew temu, co czasem pokazują w filmach, nie trzeba z całej siły wbijać EpiPenu w udo. Na początku, jeszcze we wczesnym etapie mojego związku z narzeczoną, sam popełniłem taki błąd.

Warto też dodać, że nawet po użyciu EpiPenu trzeba od razu jechać do szpitala albo wezwać pomoc, bo jego działanie może po pewnym czasie osłabnąć, a objawy wstrząsu mogą wrócić.

Moje dziecko ma EpiPen, a w opakowaniu zawsze są dwie sztuki. Lekarze mówili mi, że dość często zdarza się, że krótko po pierwszym podaniu trzeba użyć także drugiego wstrzykiwacza, dlatego nigdy, przenigdy nie wolno ich rozdzielać i zawsze trzeba mieć przy sobie oba.

@Teri Nam też mówiono, że czasem trzeba użyć drugiego EpiPenu i żeby nigdy ich nie rozdzielać. Dlatego strasznie się zdenerwowałam, kiedy w aptece mieli wydać mojemu synowi dwa opakowania, a ostatecznie wydali tylko jedno, bo więcej nie mieli. Potem zrobił się z tego cały problem z ubezpieczeniem, bo nie chcieli pokryć kolejnej realizacji, tłumacząc, że przecież jedno opakowanie zostało już wykupione.

Najbardziej zirytowało mnie jednak to, że zarówno farmaceuta, jak i konsultant z ubezpieczenia w kółko powtarzali, że przecież w pudełku są dwa wstrzykiwacze, więc nie potrzebuję drugiego zestawu do szkoły. Sugerowali, żebym po prostu jeden zostawiła pielęgniarce szkolnej, a drugi trzymała w domu. Dla mnie to było kompletnie absurdalne, skoro od początku wyraźnie słyszałam, że tych dwóch sztuk nie powinno się rozdzielać, bo mają być zawsze razem przy dziecku na wypadek, gdyby trzeba było podać drugą dawkę.