Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Espiro? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu niewydolności serca, zwłaszcza po zawale? Czy wystąpiły u Was skutki uboczne, takie jak zawroty głowy, nudności czy zmiany w poziomie potasu? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób rozważających terapię tym lekiem – każda historia ma znaczenie!
Od ponad roku zmagam się z niskim poziomem potasu, co powoduje wzrost ciśnienia krwi. Próbowałem stosować spironolakton, ale skutki uboczne były uciążliwe, zwłaszcza migreny. Rozpocząłem terapię eplerenonem w dawce 50 mg, jednak doświadczyłem skrajnego zmęczenia, suchości w ustach, osłabienia mięśni i łatwego odwodnienia. Zmniejszyłem dawkę do 25 mg, aby sprawdzić, czy objawy się złagodzą. Poziom potasu wzrósł z 3,1 do 3,8 w ciągu 6 dni, ale te dni były wyczerpujące. Lek skutecznie podnosi poziom potasu, ale nie jestem pewien, czy mogę kontynuować terapię przy tak złym samopoczuciu. Próbowałem wielu innych leków, suplementów i zmiany diety, ale nigdy nie osiągnąłem poziomu potasu wyższego niż 3,1. To aldosteron powoduje wysokie ciśnienie krwi i niski poziom potasu. Mam nadzieję, że więcej osób podzieli się swoimi doświadczeniami.
Biorę Espiro 12,5 mg dziennie i efekty są u mnie dość nierówne. Są dni, kiedy ciśnienie wygląda całkiem dobrze, ale zdarzają się też takie, gdy mimo leku nadal jest podwyższone. Przez pewien czas musiałem odstawić Espiro, bo zachorowałem na COVID i przyjmowałem lek przeciwwirusowy — i właśnie wtedy najbardziej zauważyłem, że część dolegliwości mogła być związana z tym preparatem.
Po odstawieniu zaczęły ustępować bóle mięśni, szczególnie w nogach i rękach. Wcześniej miałem też wrażenie, że skóra zrobiła się bardzo wrażliwa na dotyk, jakby wszystko bardziej drażniło niż zwykle. Do tego byłem ciągle zmęczony, a nogi miałem ciężkie, jakby bez siły. Kiedy przerwałem stosowanie Espiro, zmęczenie trochę odpuściło, a uczucie ciężkości nóg wyraźnie się zmniejszyło.
Nie wiem, czy u każdego wygląda to podobnie, ale u mnie ta przerwa pokazała różnicę. Lek miał pomagać na ciśnienie i serce, ale przy takich objawach mam mieszane odczucia. Na razie nie planuję wracać do Espiro bez ponownej konsultacji, bo nie chcę ignorować tego, jak organizm reagował podczas stosowania.
Espiro ma u mnie fatalny smak — naprawdę trudno mi zrozumieć, czy ktoś w ogóle sprawdza, jak ten lek się przyjmuje. Po tabletkach pojawiły się u mnie problemy żołądkowe: nudności, odruchy wymiotne, wymioty, biegunka, skurcze brzucha i wzdęcia. Biorąc pod uwagę, że leczę się kardiologicznie od wielu lat, to jeden z najgorzej tolerowanych leków, jakie miałem.
Najbardziej męczy mnie połączenie smaku i dolegliwości ze strony żołądka. Sam posmak potrafi wracać jeszcze jakiś czas po przyjęciu tabletki i dosłownie wywołuje u mnie odruch wymiotny. Do tego dochodzi ból brzucha i ogólne rozbicie, więc trudno mówić, że to tylko drobny dyskomfort.
Zdecydowanie wolę wrócić do spironolaktonu, bo przy eplerenonie te objawy były dla mnie zbyt uciążliwe. Wiem, że Espiro i spironolakton działają podobnie jako leki z grupy antagonistów aldosteronu, ale u mnie tolerancja była zupełnie inna. Po Espiro miałem tak nasilone skutki uboczne, że nie widzę sensu męczyć się dalej z tym preparatem.
Po wielu latach problemów z opanowaniem ciśnienia i zbyt niskiego poziomu potasu w końcu zaczęto szukać przyczyny głębiej. Lekarka zleciła mi badanie stosunku aldosteronu do reniny i wynik był bardzo wysoki. Po tym skierowała mnie do nefrologa, a ten włączył Espiro.
U mnie ten lek okazał się praktycznie przełomem. Poziom potasu dość szybko przesunął się w okolice środka normy, a razem z tym zaczęło lepiej reagować też ciśnienie. Wcześniej miałem wrażenie, że cały czas tylko „gaszę pożary” — raz ciśnienie za wysokie, raz potas za niski, kolejne korekty i dalej bez pełnej kontroli. Po Espiro organizm jakby w końcu zaczął się stabilizować. Nie twierdzę, że to lek idealny dla każdego, ale u mnie różnica była naprawdę duża. Największy plus to właśnie to, że nie chodziło tylko o samo obniżenie ciśnienia, ale o poprawę całej sytuacji związanej z aldosteronem i potasem.
Przez wiele lat miałem przewlekle podwyższone ciśnienie i próbowałem już chyba większości standardowych leków, ale efekty były słabe albo krótkotrwałe. Ciśnienie nadal potrafiło trzymać się wysoko mimo kolejnych zmian i dokładania następnych preparatów. Po włączeniu Espiro różnica była u mnie naprawdę szybka. Już po około trzech dniach ciśnienie spadło do normalnego poziomu, czego wcześniej długo nie udawało się osiągnąć. To było dla mnie spore zaskoczenie, bo po tylu nieudanych próbach nie spodziewałem się aż tak wyraźnej reakcji.
Największy plus jest taki, że dzięki lepszej kontroli ciśnienia mogłem ograniczyć część innych leków. W moim przypadku Espiro okazało się dużo skuteczniejsze niż wiele wcześniejszych terapii i po raz pierwszy od dawna miałem poczucie, że ciśnienie jest faktycznie pod kontrolą, a nie tylko chwilowo „przyduszone”.