Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Espiro? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu niewydolności serca, zwłaszcza po zawale? Czy wystąpiły u Was skutki uboczne, takie jak zawroty głowy, nudności czy zmiany w poziomie potasu? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób rozważających terapię tym lekiem – każda historia ma znaczenie!
Od ponad roku zmagam się z niskim poziomem potasu, co powoduje wzrost ciśnienia krwi. Próbowałem stosować spironolakton, ale skutki uboczne były uciążliwe, zwłaszcza migreny. Rozpocząłem terapię eplerenonem w dawce 50 mg, jednak doświadczyłem skrajnego zmęczenia, suchości w ustach, osłabienia mięśni i łatwego odwodnienia. Zmniejszyłem dawkę do 25 mg, aby sprawdzić, czy objawy się złagodzą. Poziom potasu wzrósł z 3,1 do 3,8 w ciągu 6 dni, ale te dni były wyczerpujące. Lek skutecznie podnosi poziom potasu, ale nie jestem pewien, czy mogę kontynuować terapię przy tak złym samopoczuciu. Próbowałem wielu innych leków, suplementów i zmiany diety, ale nigdy nie osiągnąłem poziomu potasu wyższego niż 3,1. To aldosteron powoduje wysokie ciśnienie krwi i niski poziom potasu. Mam nadzieję, że więcej osób podzieli się swoimi doświadczeniami.