Espiro może obniżać ciśnienie, choć jego działanie bywa subtelne i zależy od indywidualnej reakcji organizmu.
Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/espiro/czy-espiro-obniza-cisnienie
Espiro może obniżać ciśnienie, choć jego działanie bywa subtelne i zależy od indywidualnej reakcji organizmu.
Cześć, mam pytanie. Od niedawna biorę Espiro, bo słyszałem od znajomego, że może pomóc w regulacji ciśnienia. Nie mam może jakiejś zaawansowanej nadciśnieniowej przypadłości, ale zdarza mi się mieć nieco wyższe wartości, szczególnie rano po przebudzeniu. Moje wyniki zwykle krążą w okolicach 140/90, a ostatnio po sporadycznym stosowaniu Espiro wydaje mi się, że ciśnienie lekko spadło. Czy ktoś z was ma doświadczenia z tym specyfikiem? Czy Espiro naprawdę obniża ciśnienie, czy to raczej efekt placebo? Chciałbym poznać wasze historie i doświadczenia – może ktoś z was stosował ten środek dłużej i może podzielić się opinią?
@aleks Ja zaczęłam stosować Espiro rok temu, kiedy podczas wyjazdu do pracy za granicę zauważyłam u siebie coraz częstsze wahania ciśnienia. Nie miałam wtedy dostępu do polskich preparatów, a znajomy w Niemczech polecił mi właśnie Espiro. Początkowo byłam sceptyczna, bo nazwa była mi zupełnie obca, a i wśród znajomych nikt go wcześniej nie stosował. Miałam podobne problemy jak Ty – rano często budziłam się z uczuciem „ciężkiej głowy”, a po południu zdarzały się momenty lekkich zawrotów, gdy próbowałam szybko wstać z krzesła. Ciśnienie raczej nie było dramatycznie wysokie, ale oscylowało na krawędzi normy.
Po pierwszych trzech tygodniach zauważyłam, że te dziwne poranne dolegliwości zaczęły się wyciszać. Nie było to jakieś spektakularne, jednak stopniowo, dzień po dniu, czułam się nieco lepiej. Moje ciśnienie przestało „skakać” i utrzymywało się w bardziej stabilnym przedziale. Oczywiście, nie było to tak, że w jeden dzień miałam 140/90, a następnego już 120/80 – zmiany były subtelne, ale z czasem stały się wyraźne. Możliwe, że to efekt połączenia mojego trybu życia (wtedy zaczęłam więcej spacerować, piję więcej wody i regularnie jem śniadania) z przyjmowaniem Espiro.
Do dzisiaj pamiętam, jak przez pierwszy miesiąc obserwowałam się bardzo uważnie, spisując wyniki i porównując je z tym, co czytałam w Internecie. Ludzie mają różne opinie, niektórzy narzekają, inni chwalą, a u mnie finalnie Espiro okazało się dość neutralne i skuteczne pod kątem stabilizacji ciśnienia. Nie spowodowało magicznej poprawy, ale pomogło mi osiągnąć równowagę. Często też myślę, że to może nie sam lek był tak istotny, a fakt, że odkąd go stosowałam, zaczęłam inaczej patrzeć na codzienne nawyki, które potencjalnie mogły wpływać na ciśnienie.
Ostatecznie, po roku stosowania, mam dziś ciśnienie raczej w normie, czuję się stabilniej i już nie obserwuję tych porannych dyskomfortów. Jeśli więc pytasz, czy Espiro obniża ciśnienie – w moim przypadku pomogło, choć nie był to efekt nagły i spektakularny. Bardziej odebrałam to jako wsparcie w utrzymaniu równowagi. Jeśli masz podobne doświadczenia, warto może dać temu trochę czasu i obserwować zmiany, bo u mnie poprawa pojawiała się stopniowo i subtelnie, a ostatecznie jestem zadowolona z efektu.