Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Spironol w terapii nadciśnienia, obrzęków lub problemów hormonalnych? Czy zauważyliście poprawę w objawach związanych z zatrzymywaniem płynów oraz poziomem aldosteronu? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas stosowania, takie jak hiperkaliemia, senność, zaburzenia hormonalne (np. ginekomastia, zmiany menstruacyjne) czy inne? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają terapię Spironolem lub mają podobne doświadczenia.
Przyjmowałem ten lek przez cztery lata, stopniowo tracąc zainteresowanie seksem i mając trudności z osiągnięciem erekcji. Po konsultacjach z czterema kardiologami żaden z nich nie poinformował mnie, że Spironol jest antyandrogenem, który blokuje wiązanie testosteronu w mięśniach i organizmie, co jest niezbędne do jego działania, a także obniża produkcję samego testosteronu. Odkryłem to samodzielnie. W dniu, w którym się o tym dowiedziałem, przestałem go przyjmować. Podawanie mężczyźnie leku, który sprawia, że jego testosteron staje się nieskuteczny, może być odpowiednie dla osób przechodzących zmianę płci, ale nie dla tych, którzy tego nie robią. Istnieje inny lek oszczędzający potas, podobny do Spironolu, bez skutków ubocznych związanych z seksualnością, ale jest droższy.