Opinie Exbol

Biorę ten lek od kilku miesięcy i muszę przyznać, że działa. Nie usuwa całego bólu, ale wystarczająco go łagodzi, żebym mogła normalnie funkcjonować. Nie usypia mnie ani nie otępia, co było dla mnie ważne. Ale zauważyłam, że po nim robi mi się gorąco i strasznie się pocę, zwłaszcza jak tylko wyjdę na chwilę na dwór – wtedy potrafią dojść jeszcze dreszcze.

Biorę jedną tabletkę dwa razy dziennie (37,5 mg tramadolu + 325 mg paracetamolu) i nie chcę zwiększać dawki, bo przy tej ilości czuję, że skutki uboczne są jeszcze do zniesienia. Mój poziom bólu zwykle sięgał nawet dziewiątki w skali 1–10, a z Exbolem udaje się go utrzymać w okolicach piątki. Dodatkowo wieczorem biorę jeszcze lek rozluźniający mięśnie, żeby przespać noc bez problemu.

Mam 60 lat i zmagam się z chorobą zwyrodnieniową kręgosłupa, fibromialgią, zespołem cieśni nadgarstka i zapaleniem stawów. Mimo tego staram się być aktywna i uważam, że to bardzo pomaga. Ogólnie Exbol naprawdę się u mnie sprawdza – nie czyni cudów, ale poprawił jakość mojego życia na tyle, że mogę zająć się codziennymi sprawami i nie jestem przykuta do łóżka.