Stosując Exbol nie wolno pić alkoholu, ponieważ połączenie tramadolu i paracetamolu z alkoholem jest potencjalnie niebezpieczne – może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, w tym nawet zagrożenia życia..
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/exbol/czy-stosujac-exbol-mozna-pic-alkohol/
Mam pytanko – czy ktoś z Was wie, czy można pić alkohol biorąc Exbol? Dostałam ten lek na ból krzyża, strasznie mnie poskładało po pracy w ogródku, ledwo chodzę. Dziś mam urodziny siostry, szykuje się impreza i nie wiem, czy mogę się napić choć jednego kieliszka wina… Czy to coś groźnego? Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo nie chcę się struć albo zasłabnąć przy stole.
Mój mąż brał Exbol kilka miesięcy temu po operacji barku. Dostał go na silny ból, bo nic innego nie pomagało. I pamiętam, że lekarz powiedział wprost: zero alkoholu przez cały okres stosowania. Nawet nie chodziło o wielkie ilości, tylko o to, że połączenie tramadolu z alkoholem może mocno osłabić organizm, wywołać senność, zawroty głowy, a nawet zaburzenia oddechowe – u niektórych wystarczy niewielka dawka.
On nie pił ani grama, chociaż było lato, grill, znajomi – wszystko się kręciło wokół spotkań. Powiedział sobie: wolę poczekać, niż potem żałować. A że po leku był wyraźnie osłabiony i senny, to nie miał ochoty i tak.
Nie wiem jak u Ciebie wygląda tolerancja na takie leki, ale ja bym nie ryzykowała. Nawet ten symboliczny kieliszek może się odbić. Lepiej przeczekać te kilka dni, aż skończysz leczenie, i wtedy bez obaw.