Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Furazek przy zakażeniach dróg moczowych? Czy zauważyliście poprawę takich objawów jak pieczenie przy sikaniu, ciągłe parcie na mocz, ból podbrzusza czy częstsze wizyty w toalecie? Po ilu dniach od rozpoczęcia kuracji poczuliście realną ulgę i czy lek zadziałał u Was „do końca”, bez nawrotów infekcji? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas stosowania Furazek – np. nudności, ból brzucha, ból głowy, zawroty, uczulenie, pogorszenie samopoczucia czy inne niepokojące objawy? Wasze opinie mogą być naprawdę pomocne dla osób, które dopiero rozważają leczenie Furazekiem albo mają nawracające zapalenia pęcherza i zastanawiają się, czy warto po ten lek sięgnąć.
Mam skłonność do nawracających zapaleń pęcherza, bo biorę leki na pęcherz i jestem w trakcie immunoterapii z powodu raka skóry. Furazek ogólnie znoszę w miarę dobrze – główne skutki uboczne to wzdęcia i skurcze brzucha, najczęściej wieczorem po kolacji. Zauważyłam, że lek zaczyna działać mniej więcej po trzeciej tabletce – wtedy pieczenie przy sikaniu i ciągłe latanie do toalety robią się dużo słabsze. Zwykle biorę Furazek przez 5–7 dni, tak jak mam zalecone. Teraz mam jednak drugie zapalenie pęcherza po zaledwie 3 tygodniach, wcześniej przerwy między infekcjami były dłuższe. Zaczęłam się zastanawiać, czy Furazek dalej działa tak, jak powinien i czy po tych 7 dniach rzeczywiście „wybijam” całą infekcję, czy może coś tam zostaje i szybko wraca.
Brałam Furazek na zapalenie pęcherza i bardzo szybko mi pomógł – już po jednym dniu pieczenie przy sikaniu i ciągłe bieganie do toalety prawie zniknęły. Miałam jednak skutki uboczne. W nocy czułam się słabo i „choro”, jak przy lekkiej grypie. Rano zauważyłam, że mam bolesne, czerwone rany w ustach i na języku, jak po poparzeniu gorącym jedzeniem. Miałam to też przy poprzednim leczeniu Furazek, więc chyba po prostu tak reaguję na ten lek. Mimo tego uważam, że Furazek bardzo dobrze działa na zapalenie pęcherza. Skutki uboczne są nieprzyjemne, ale nie na tyle, żebym już nigdy nie chciała go brać. Gdybym znowu miała mocne zapalenie pęcherza, pewnie i tak wzięłabym go ponownie, bo po prostu szybko leczy objawy.
Brałam Furazek na zapalenie pęcherza i muszę przyznać, że bardzo szybko zaczął działać – już po pierwszym dniu pieczenie przy sikaniu i ciągłe latanie do toalety były dużo mniejsze. Niestety w nocy czułam się taka „grypowa” – osłabienie, kiepskie samopoczucie. A rano obudziłam się z bolesnymi ranami w ustach i na języku, jakbym poparzyła się gorącą zupą czy herbatą. Przypomniałam sobie, że przy poprzednim leczeniu Furazek miałam dokładnie to samo, więc wygląda na to, że mój organizm tak reaguje na ten lek. Mimo tego muszę powiedzieć, że na samą infekcję Furazek działa super – szybko ogarnia zapalenie pęcherza. Te skutki uboczne są dla mnie wkurzające, ale nie aż tak, żeby nigdy więcej go nie wziąć. Gdybym znowu miała ostre zapalenie pęcherza, pewnie i tak jeszcze raz rozważyłabym Furazek, bo po prostu robi robotę.