Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Gliclady w leczeniu cukrzycy typu 2? Czy zauważyliście poprawę kontroli poziomu cukru, bardziej stabilne wyniki glikemii w ciągu dnia albo mniejsze skoki cukru po posiłkach? Jak lek sprawdza się u Was na co dzień – szczególnie jeśli chodzi o wygodę stosowania raz dziennie? Czy podczas terapii pojawiły się u Was jakiekolwiek skutki uboczne, takie jak epizody niedocukrzenia, osłabienie, zawroty głowy, uczucie głodu, potliwość albo przyrost masy ciała? A może wręcz przeciwnie – Gliclada jest dobrze tolerowana i nie powoduje większych problemów? Jak wyglądało u Was przejście z innego leku przeciwcukrzycowego (np. z metforminy albo innego gliklazydu) na Glicladę i czy zauważyliście realną różnicę w samopoczuciu lub wynikach badań. Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają leczenie Glicladą albo zastanawiają się nad zmianą terapii.
Biorę Glicladę 60 mg od około 8 miesięcy, więc mogę coś napisać z własnego doświadczenia. Mam cukrzycę typu 2 od kilku lat, wcześniej byłam tylko na metforminie, ale cukry zaczęły mi znowu rosnąć, szczególnie po śniadaniu i kolacji. Lekarz dołączył Glicladę i powiem szczerze – różnica była widoczna już po pierwszych tygodniach.
Najbardziej zauważyłam poprawę w porannych pomiarach. Wcześniej miałam na czczo 140–160, a teraz najczęściej mieszczę się w granicach 100–115. Po posiłkach też nie mam już takich dużych skoków. Biorę tabletkę rano do śniadania i to jest wygodne, bo nie muszę pamiętać o kilku dawkach w ciągu dnia.
Jeśli chodzi o skutki uboczne – na początku miałam dwa epizody lekkiego niedocukrzenia, głównie wtedy, kiedy zjadłam za mało albo opóźnił mi się obiad. Czułam drżenie rąk i potliwość, ale szybko reagowałam czymś słodkim i było ok. Teraz już wiem, że nie mogę pomijać posiłków i jest stabilnie.
Nie zauważyłam jakiegoś dużego przyrostu wagi, czego się trochę bałam. Może kilogram w górę, ale ciężko powiedzieć, czy to od leku czy po prostu mniej się ruszam zimą. Ogólnie toleruję Glicladę dobrze, nie mam bólu brzucha ani innych dziwnych objawów.