Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Symglic w leczeniu cukrzycy typu 2? Czy zauważyliście poprawę w kontroli poziomu cukru we krwi po rozpoczęciu terapii tym lekiem? Interesuje mnie szczególnie, czy Symglic pomógł Wam ustabilizować glikemię, obniżyć poziom glukozy na czczo lub poprawić wyniki badań takich jak hemoglobina glikowana. Czy stosujecie go samodzielnie, czy w połączeniu z innymi lekami przeciwcukrzycowymi, na przykład metforminą lub insuliną? Czy w trakcie stosowania Symglic pojawiły się u Was jakieś skutki uboczne. Czy zdarzały się epizody zbyt niskiego poziomu cukru we krwi, uczucie osłabienia, zawroty głowy, nadmierna potliwość albo nagłe napady głodu? A może zauważyliście inne działania niepożądane, takie jak przyrost masy ciała, problemy żołądkowe lub zmiany samopoczucia? Wasze opinie i doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozpoczynają leczenie Symglic albo zastanawiają się nad jego stosowaniem w terapii cukrzycy typu 2. Dzięki takim informacjom łatwiej zrozumieć, jak lek sprawdza się w codziennym życiu i jakie efekty można zauważyć w praktyce.
Zacząłem stosować Symglic w dawce 2 mg i brałem tabletkę około pół godziny przed jedzeniem. Na początku pojawiły się u mnie dość silne nudności, dlatego spróbowałem zmienić sposób przyjmowania leku i zacząłem brać Symglic dopiero w trakcie posiłku. Wtedy problem z nudnościami praktycznie zniknął.
Poza tym zauważyłem tylko niewielkie swędzenie skóry i lekkie zawroty głowy, ale nie były one szczególnie uciążliwe. Najważniejsze jest jednak to, że poziom cukru we krwi zaczął wyraźnie spadać – rano miałem wcześniej około 362 mg/dl, potem 315, następnie 175, a ostatni pomiar wynosił około 125 mg/dl.
Na razie wszystko wygląda całkiem dobrze, choć biorę Symglic dopiero od tygodnia, więc zobaczę jeszcze, jak będzie działał w dłuższym czasie.
Próbowałem wielu różnych leków na cukrzycę, w tym również insuliny, a także stosowałem dietę i zwiększyłem aktywność fizyczną. Niestety przez długi czas nic nie pomagało skutecznie obniżyć poziomu cukru we krwi. Dopiero kiedy lekarz przepisał mi Symglic, zauważyłem wyraźną poprawę.
Lek działa u mnie bardzo dobrze i poziom glukozy w końcu zaczął się stabilizować. Co dla mnie szczególnie ważne, nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych, a jestem osobą dość wrażliwą na różne leki.
Jeśli ktoś ma podwyższony poziom cukru i sama dieta oraz aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych efektów, to z mojego doświadczenia Symglic może być naprawdę dobrym rozwiązaniem.
Na początku zacząłem stosować Symglic w dawce 2 mg raz dziennie, ale dość szybko okazało się, że poziom cukru we krwi spada u mnie zbyt mocno. Z tego powodu musiałem zmniejszyć dawkę do 1 mg, co pomogło ustabilizować sytuację. Z moich obserwacji wynika, że ten lek jest znacznie silniejszy niż metformina, którą wcześniej brałem przez krótkie okresy. W przypadku metforminy musiałem jednak przerwać leczenie, ponieważ powodowała u mnie bardzo silne problemy żołądkowo-jelitowe. Jedna z pielęgniarek wspomniała mi też, że glimepiryd, czyli substancja czynna w Symglic, może wpływać na metabolizm komórek tłuszczowych i przez to u niektórych osób utrata wagi bywa trudniejsza. Obecnie czuję się już całkiem dobrze, pod warunkiem że pilnuję ilości węglowodanów w diecie. Kiedy przesadzę z węglowodanami, poziom cukru od razu zaczyna rosnąć. Moje doświadczenie pokazuje też, że czasami trzeba zmieniać dawkę leku albo nawet sam lek, aby osiągnąć prawidłowy poziom glukozy zarówno przed posiłkiem, jak i po nim. Bardzo pomocna okazała się dla mnie również konsultacja z edukatorem diabetologicznym, ponieważ można od niego uzyskać naprawdę dużo praktycznych informacji dotyczących diety, stylu życia i kontroli cukrzycy.
Kiedy moja dawka Symglic została zwiększona z 2 mg do 4 mg, pojawiła się u mnie bardzo silna reakcja alergiczna. Na całym ciele wystąpiła pokrzywka, a dodatkowo miałem mocno spuchnięte powieki i usta. Początkowo lekarze nie podejrzewali, że przyczyną może być Symglic, ponieważ przyjmowałem ten lek już od około roku i wcześniej nie miałem żadnych problemów. Niestety objawy utrzymywały się bardzo długo – pokrzywka nie ustępowała przez ponad trzy miesiące. W końcu zdecydowałem się sam odstawić Symglic i ku mojemu zaskoczeniu zmiany skórne zaczęły szybko znikać. W ciągu około 76 godzin od odstawienia leku pokrzywka całkowicie ustąpiła.
Było to dla mnie naprawdę bardzo nieprzyjemne doświadczenie, bo przez długi czas trudno było ustalić przyczynę reakcji alergicznej.
Stosowałem Symglic przez około trzy tygodnie i miałem dużą nadzieję, że pomoże obniżyć poziom cukru we krwi. Niestety już na początku pojawiły się u mnie nieprzyjemne objawy. Bardzo szybko wystąpił silny ból głowy oraz uczucie dużego ciśnienia w głowie, szczególnie za oczami. Dodatkowo zacząłem słyszeć wysoki pisk lub dzwonienie w uszach, co było dość uciążliwe.
W drugim tygodniu stosowania pojawiło się swędzenie skóry, a potem drobna wysypka na klatce piersiowej, twarzy i ramionach. Z czasem wysypka zaczęła się nasilać i pojawiła się pokrzywka, dlatego zdecydowałem się przerwać stosowanie Symglic.
Niestety w moim przypadku lek nie miał żadnego zauważalnego wpływu na poziom cukru we krwi, co było dla mnie dużym rozczarowaniem. Mam jednak nadzieję, że u innych osób Symglic sprawdzi się lepiej i przyniesie oczekiwane efekty.
Zacząłem stosować Symglic około dwa tygodnie temu i na razie jestem zadowolony z efektów. Lek działa naprawdę dobrze, ale zauważyłem też coś, o czym pisze wiele osób – poziom cukru potrafi spadać bardzo szybko. Dlatego muszę zacząć jeść bardziej regularnie i trzymać się określonych godzin posiłków. Wcześniej jadłem raczej wtedy, kiedy byłem głodny, ale przy tym leku chyba lepiej mieć bardziej stały rytm jedzenia. Teraz rozumiem też, dlaczego niektórzy mówią o możliwym przyroście masy ciała, bo czasami trzeba coś zjeść, żeby utrzymać stabilny poziom cukru. Przed rozpoczęciem leczenia moje wyniki często przekraczały 200 mg/dl, a teraz zazwyczaj utrzymują się w okolicach 130 mg/dl, więc różnica jest naprawdę duża. Na razie nie zauważyłem żadnego przyrostu wagi, ale staram się dużo ruszać – chodzę około 3 km dziennie. Mam nadzieję, że przy regularnych posiłkach i codziennym spacerze Symglic okaże się dla mnie lekiem, który naprawdę pomoże utrzymać cukrzycę pod kontrolą.
Po przeczytaniu niektórych opinii tutaj widzę, że inni mają bardzo podobne problemy jak ja. Początkowo stosowałem zastrzyki z insuliny, aby dobrze przygotować się do operacji kolana i mieć stabilny poziom cukru w okresie rekonwalescencji. Z czasem zacząłem jednak zauważać, że insulina przestaje działać tak skutecznie jak wcześniej i poziom cukru nie spadał tak, jak powinien.
Lekarz przepisał mi wtedy metforminę, ale niestety powodowała u mnie bardzo silne bóle żołądka. Objawy były tak intensywne, że nie byłem w stanie tolerować nawet połowy tabletki. W związku z tym lekarz zdecydował się zmienić leczenie i wprowadził Symglic (glimepiryd) w dawce 4 mg rano i 4 mg wieczorem przy posiłku. Po rozpoczęciu terapii zauważyłem, że poziom cukru rzeczywiście zaczął się obniżać.
Ponieważ efekty były widoczne, lekarz zwiększył dawkę do 6 mg dwa razy dziennie. Teraz jednak, czytając różne opinie, widzę, że może to być dość wysoka dawka. Niestety zaczęły pojawiać się problemy żołądkowe – ból powrócił i momentami mam wrażenie, jakby zaczynał rozwijać się wrzód żołądka. Dodatkowo mój brzuch jest bardzo wzdęty i napięty, pojawiają się twarde zgrubienia i zauważyłem, że zaczynam też przybierać na wadze.
Wygląda na to, że oprócz leczenia farmakologicznego będę musiał poważniej podejść do redukcji masy ciała, bo bez tego utrzymanie cukru na właściwym poziomie może być trudne.