Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Xigduo w leczeniu cukrzycy typu 2? Czy zauważyliście poprawę kontroli poziomu cukru we krwi, stabilniejsze wyniki na czczo lub po posiłkach, a także inne korzyści, np. spadek masy ciała, mniejsze wahania glikemii albo lepsze samopoczucie na co dzień? Jak organizm reagował na początkowe tygodnie terapii – czy pojawiły się skutki uboczne, takie jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, biegunki, wzdęcia, częstsze oddawanie moczu, uczucie osłabienia albo infekcje intymne? A może lek był dobrze tolerowany od samego początku?
Jestem na Xigduo dopiero od około miesiąca, a efekty naprawdę mnie zaskoczyły. W pierwszych dwóch tygodniach schudłam około 7 kg, a łącznie do tej pory prawie 10 kg. Spadek wagi był zauważalny nie tylko na wadze, ale też w samopoczuciu i wyglądzie, co bardzo mnie zmotywowało do dalszego trzymania diety i leczenia. Równocześnie poziomy cukru wyraźnie się obniżyły i stały się dużo bardziej stabilne. Czuję się lżej, mam więcej energii i ogólnie czuję się naprawdę dobrze, zdecydowanie lepiej niż przed rozpoczęciem terapii. To jedna z tych zmian, które faktycznie czuć na co dzień, a nie tylko w wynikach badań. Jedynym minusem, jaki zauważyłam, jest to, że dość mocno się pocę, szczególnie w ciągu dnia. Na szczęście u mnie to jedyna nieprzyjemna rzecz związana z tym lekiem i da się z tym normalnie funkcjonować. Poza tym nie mam żadnych innych problemów.
Do tej pory poranne cukry miałam zwykle na poziomie 220–260, więc kiedy dziś rano zmierzyłam glikemię po zaledwie jednej dawce Xigduo, byłam w szoku – wynik wyniósł 138. To w większości przypadków spadek o prawie 100 punktów, czego wcześniej kompletnie nie dało się osiągnąć. Sama metformina 1000 mg dwa razy dziennie przestała już u mnie działać i dlatego zdecydowano się zmienić leczenie na Xigduo 10/1000. Po pierwszej tabletce czułam się dość „rozbita”, miałam zawroty głowy i ból głowy, ale mam wrażenie, że to raczej efekt tego, że cukier zaczął się gwałtownie wyrównywać po długim czasie wysokich wartości. Organizm chyba po prostu nie jest jeszcze przyzwyczajony do takiej zmiany. Zakładam, że przez kilka kolejnych dni mogę się tak jeszcze czuć.
To dopiero mój drugi dzień na Xigduo, więc wszystko jest jeszcze świeże i organizm ewidentnie się przestawia. Lekarz odstawił mi trzy wcześniejsze leki i w ich miejsce wprowadził właśnie ten jeden, więc zmiana była dość konkretna. Pierwszą noc miałam problem z bezsennością, a w środku nocy doszedł ból głowy spowodowany głodem – wyraźnie czułam, że cukier spada inaczej niż dotychczas. Rano jednak spotkało mnie duże zaskoczenie, bo cukier na czczo wyniósł 114, podczas gdy wcześniej regularnie miałam 205–225. Taka różnica w tak krótkim czasie robi wrażenie i daje nadzieję, że lek faktycznie zaczyna działać. Mam świadomość, że część dolegliwości, które się pojawiły, może wynikać po prostu z przejścia na nowy lek i odstawienia poprzednich terapii naraz. Widzę też, że muszę bardziej pilnować regularnych posiłków, bo organizm wyraźnie domaga się jedzenia, gdy poziom cukru spada szybciej niż byłam przyzwyczajona. Jeśli nauczę się jeść o stałych porach, myślę, że da się to ogarnąć bez większego problemu. Na razie obserwuję reakcje organizmu i staram się nie panikować po dwóch dniach.
Stosuję Xigduo od października i muszę przyznać, że wyniki cukru naprawdę się ustabilizowały. Przez cały ten czas miałam tylko 3 dni z podwyższonym poziomem, i to nieznacznie – trochę powyżej 130. Na co dzień glikemia jest równa i przewidywalna, co wcześniej było dla mnie dużym problemem. Równolegle z leczeniem wprowadziłam zmiany w diecie i razem z Xigduo przyniosło to bardzo wyraźne efekty. Waga zaczęła systematycznie spadać, a różnica w rozmiarach jest ogromna – zeszłam z 46 w pasie do prawie 38, a koszulki z 5XL do prawie 2XL. To coś, czego nie udało mi się osiągnąć przez lata samą dietą. Na początku terapii, przez pierwszy miesiąc, miałam problem z nagłym parciem na pęcherz i zdarzało się, że trzeba było bardzo szybko biec do toalety. Było to szczególnie trudne w mojej pracy, bo jako nauczycielka mam kilka godzin zajęć pod rząd, bez realnej przerwy. Na szczęście ten efekt z czasem wyraźnie się uspokoił i obecnie nie wpływa już tak mocno na codzienne funkcjonowanie.
U mnie przy stosowaniu Xigduo nie zauważyłam żadnych typowych skutków ubocznych, a co najważniejsze – parametry pracy nerek ustabilizowały się, co było dla mnie dużą ulgą. Leczenie przebiega spokojnie i bez dolegliwości, które często czyta się w ulotkach lub na forach. Oczywiście mam świadomość, że istnieją rzadkie, ale poważne działania niepożądane, o których się mówi przy tym leku, takie jak zgorzel Fourniera czy kwasica mleczanowa, dlatego podchodzę do terapii rozsądnie i z czujnością. Bardzo ważna okazała się dla mnie regularna komunikacja i wzajemna kontrola leczenia, bo dzięki temu wszystko jest na bieżąco monitorowane i nic nie umyka. Zwrócono mi też uwagę na to, że Xigduo trzeba odstawić na kilka dni przed planowanym zabiegiem chirurgicznym, co nie zawsze jest oczywiste dla pacjentów. Dobrze o tym wiedzieć wcześniej, żeby uniknąć niepotrzebnych komplikacji.
Myślę, że Xigduo faktycznie pomaga mi na cukier, ale mam z nim jeden bardzo uciążliwy problem. Nie jestem w stanie utrzymać moczu – zdarza mi się popuścić nawet 1–2 razy dziennie, bo parcie pojawia się nagle i dosłownie w kilka sekund. Czasami jest to naprawdę męczące i stresujące, zwłaszcza poza domem. Zauważyłam też, że bardzo się odwadniam, bo celowo piję mniej wody, żeby nie musieć co chwilę biegać do toalety i żeby nie dochodziło do takich sytuacji. Wiem, że to błędne koło, ale momentami trudno inaczej funkcjonować. Parcie na pęcherz jest silne i nie do końca do opanowania. Czy ktoś, kto bierze Xigduo, ma podobne doświadczenia?