akie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Diazidan w leczeniu cukrzycy typu 2? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w kontroli poziomu glukozy – na przykład niższe wartości cukru na czczo albo po posiłkach? Jak szybko pojawiły się pierwsze efekty po rozpoczęciu terapii? Czy zdarzały się u Was epizody hipoglikemii (zbyt niskiego poziomu cukru) – np. drżenie rąk, potliwość, uczucie silnego głodu, zawroty głowy czy osłabienie? Jak radziliście sobie z takimi sytuacjami? Czy zauważyliście inne działania niepożądane, takie jak przyrost masy ciała, problemy żołądkowe, reakcje skórne albo zmiany w samopoczuciu? Czy Diazidan sprawdził się u Was jako samodzielny lek, czy raczej w połączeniu z innymi preparatami przeciwcukrzycowymi (np. z metforminą).
Stosuję Diazidan od około 8 miesięcy, więc mogę coś napisać z własnego doświadczenia. Mam cukrzycę typu 2 od kilku lat, wcześniej byłam tylko na metforminie, ale cukry zaczęły mi znowu rosnąć – szczególnie po posiłkach. Lekarz dołączył Diazidan i po mniej więcej 2–3 tygodniach zauważyłam realną poprawę. Cukier na czczo spadł mi z okolic 150–160 do 110–120, a po obiedzie nie mam już takich skoków jak wcześniej.
Największy plus to to, że wyniki HbA1c po trzech miesiącach były wyraźnie lepsze. Czuję też, że mam stabilniejszy poziom energii w ciągu dnia. Wcześniej miewałam takie „zjazdy” po jedzeniu, a teraz jest bardziej równo.
Minus? Trzeba uważać na regularne posiłki. Raz zdarzyło mi się zjeść dużo później niż zwykle i poczułam typowe objawy spadku cukru – drżenie rąk, zimny pot, lekkie zawroty głowy. Od tamtej pory pilnuję godzin jedzenia i mam zawsze coś słodkiego przy sobie na wszelki wypadek.
Nie zauważyłam u siebie większych skutków ubocznych typu bóle brzucha czy problemy żołądkowe. Waga minimalnie mi wzrosła (około 1–2 kg), ale trudno powiedzieć, czy to bezpośrednio przez lek. Ogólnie jestem zadowolona, bo Diazidan pomógł mi ustabilizować cukry bez konieczności wchodzenia na insulinę.