Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Heviran w leczeniu zakażeń wirusem opryszczki oraz półpaścem? Czy zauważyliście złagodzenie objawów, szybsze ustępowanie zmian skórnych lub inne pozytywne efekty terapii? A może wystąpiły u Was skutki uboczne, takie jak bóle głowy, nudności, zawroty głowy, reakcje skórne lub zmęczenie? Wasze opinie mogą być cenne dla innych, którzy rozważają stosowanie Heviranu lub borykają się z podobnymi problemami zdrowotnymi.
Mam 35 lat i odkąd pamiętam, zawsze miałam problem z opryszczką – mam nawet zdjęcia jako trzylatka z opryszczką na ustach. Praktycznie na każdym zdjęciu szkolnym widać u mnie opryszczkę. Pojawiała się przy każdym stresie, okresie, świętach. Dopiero gdy urodziłam pierwsze dziecko, lekarz przepisał mi Heviran (acyklowir). Miałam wtedy kolejną opryszczkę i bałam się, że zarażę nią syna (opryszczka może być bardzo niebezpieczna dla niemowląt). Heviran okazał się dla mnie ratunkiem – od dwóch lat nie miałam żadnej opryszczki. Gdy byłam dzieckiem, marzyłam, żeby nigdy więcej nie mieć opryszczki, i teraz to życzenie się spełniło.
Z opryszczką zmagam się właściwie od zawsze, odkąd pamiętam. Mój tata ją miewa, brat i siostra też. Wydaje mi się, że u mnie najczęściej wywołuje ją zmiana pogody albo moment, kiedy łapie mnie jakaś infekcja. Ostatnio miałam opryszczkę w lutym 2025 roku i wtedy dostałam Heviran. Wzięłam lek i dodatkowo stosowałam miejscowo L-lizynę — wszystko zeszło maksymalnie w 2–3 dni. Szczerze mówiąc, byłam pod wrażeniem, bo fizycznie bardzo mi to przeszkadza. Nie biorę Heviranu codziennie, ale jeśli czuję mrowienie albo swędzenie, to wtedy zdecydowanie po niego sięgam. U mnie bez żadnych skutków ubocznych, po prostu zadziałał świetnie. Trzy lata temu urodziłam dziecko i wtedy też miałam wysyp opryszczki, a potem kolejny dopiero w 2025 roku, więc na szczęście nie zdarza mi się to bardzo często.
Kobieta, 43 lata. Heviran został mi przepisany na półpasiec. Brałam 800 mg 5 razy dziennie przez 7 dni. Nie miałam absolutnie żadnych skutków ubocznych. Dla mnie był to cudowny lek. Zdecydowanie poleciłabym go przy półpaścu.
Czułam, że opryszczka się zbliża i przez kilka dni miałam te same objawy: ból, mrowienie i swędzenie, ale ostatecznie w ogóle się nie pojawiła. Więc tak, Heviran działa, jednak u mnie wiązał się z dość nieprzyjemnymi skutkami ubocznymi, dlatego brałam go tylko przez 3 dni. Mimo wszystko uważam, że warto, żeby nie męczyć się potem przez 10 dni z dużą opryszczką na wardze.
U mnie Heviran zadziałał świetnie. Biorę go 2 razy dziennie. Mam 63 lata, a opryszczkę mam od 16. roku życia, po moim pierwszym kontakcie seksualnym. W wieku 22 lat zaczęłam mieć kilka nawrotów jeden po drugim. Od tamtej pory biorę Heviran codziennie. Bez żadnych skutków ubocznych. Super.
Wygląda na to, że z opryszczką zmagam się praktycznie całe życie, szczególnie po zabiegach dentystycznych. Kiedy czuję, że zaczyna się pojawiać, od razu biorę dwie tabletki Heviranu, a potem jedną dziennie przez tydzień. Opryszczka w ogóle się nie rozwinęła i bardzo się z tego cieszę. Mam nadzieję, że u innych też tak zadziała. Opryszczki potrafią być naprawdę bolesne.
Opryszczkę miewam odkąd pamiętam, ale w ciągu ostatnich mniej więcej 5 lat zaczęła pojawiać się u mnie wyjątkowo regularnie — raz na miesiąc albo dwa. Lekarz rodzinny przepisał mi Heviran do stosowania 2 razy dziennie przez 2 miesiące. Zapomniałam odnowić receptę, ale od ponad roku nie miałam już opryszczki. Powiedziano mi, że miałam brać ten lek do końca życia, ale szczerze mówiąc, wygląda na to, że całkowicie zatrzymał nawroty, mimo że już go nie stosuję. Bardzo polecam.
Zaczęłam stosować Heviran dwa lata temu. Opryszczkę mam właściwie odkąd pamiętam i zawsze męczyłam się z nią przy zmianie pogody, chorobie, poparzeniu słońcem albo spierzchniętych ustach — u mnie nie miało to nic wspólnego ze sprawami seksualnymi. Było to krępujące i irytujące, kiedy trzeba było to tłumaczyć, chociaż wiem, że takie rzeczy mogą zdarzyć się każdemu, więc nie ma się czego wstydzić. Mimo wszystko cierpiałam z tego powodu przez całe życie. Kilka lat temu podczas wakacji dostałam ten lek i zatrzymał moją opryszczkę. Teraz co kilka tygodni biorę dwie tabletki, a jeśli czuję, że coś mnie rozkłada, biorę jedną i nie miałam opryszczki od ponad 1,5 roku. Nie macie pojęcia, jak bardzo opryszczka potrafi wpływać na życie i jaki ból powoduje. Mam 37 lat i od 1,5 roku nie miałam żadnego nawrotu. Jeśli to czytasz, to pewnie wiesz, co czuję. Mam nadzieję, że u Was zadziała tak samo. U mnie zero skutków ubocznych, tylko ulga.
Biorę Heviran od ponad roku, żeby wyciszyć objawy. Lekarz powiedział mi, że to najlepsza opcja w moim przypadku. Przyjmuję go dwa razy dziennie i ustawiam sobie przypomnienie w telefonie. Od początku terapii supresyjnej miałam 3 infekcje nerek i 2 nawroty opryszczki. To była długa droga. Warto poczytać o skutkach ubocznych. Od czasu do czasu po tabletce mam nudności. Pijcie dużo wody!
Biorę Heviran, kiedy zaczyna się u mnie silny ból w dolnej części pleców, który — jeśli nie zareaguję na czas — potrafi przejść w tak mocny skurcz bólowy, że kończę w łóżku i nie jestem w stanie chodzić. Dawka 800 mg 3 razy dziennie stawia mnie na nogi po kilku dniach. Od pierwszego wysypu w wieku 35 lat nie miałam już typowej wysypki, ale ból okresowo wraca dokładnie w tym samym miejscu. Nie biorę dawki supresyjnej, bo takie nawroty zdarzają mi się bardzo rzadko. Sięgam po Heviran również wtedy, gdy mam ciężką infekcję z mocnym kaszlem, bo dowiedziałam się, że wirus ospy wietrznej i półpaśca może mieć związek z zapaleniem płuc, a u mnie ten lek świetnie łagodzi ból od kaszlu i zmniejsza dużą ilość wydzieliny, która potrafiła mnie dławić. Przy wysokiej dawce czuję lekkie zawroty głowy, ale i tak mam zwykle niskie ciśnienie, więc cały czas popijam wodę z elektrolitami i staram się dużo pić, także buliony i zupy. Wierzę, że dzięki temu schematowi udało mi się uniknąć pobytów w szpitalu.