Opinie Imovane

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Imovane (zopiklonu) w leczeniu bezsenności? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zakresie szybszego zasypiania, ograniczenia nocnych wybudzeń albo wydłużenia całkowitego czasu snu? Interesuje mnie również, czy lek pomagał Wam przy bezsenności związanej ze stresem, napięciem nerwowym czy obniżonym nastrojem.
Czy podczas stosowania pojawiły się działania niepożądane, takie jak metaliczny lub gorzki smak w ustach, poranna senność, zawroty głowy, problemy z koncentracją albo uczucie „zamglenia” następnego dnia? Jak wyglądała kwestia tolerancji – czy po pewnym czasie działanie było słabsze i konieczne było zwiększenie dawki? Jeśli odstawialiście Imovane, czy wystąpiła bezsenność z odbicia, niepokój lub trudności ze snem większe niż przed rozpoczęciem terapii?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Ostatnio spałem prawie 7 godzin, a przy mojej nasilonej bezsenności zwykle udaje mi się przespać jedynie około 4 godzin naraz. Różnica jest więc naprawdę odczuwalna.

Pojawił się u mnie charakterystyczny, gorzki smak w ustach, o którym wiele osób wspomina przy stosowaniu tego leku. Znalazłem jednak sposób, żeby sobie z tym poradzić. Wziąłem małą piankę marshmallow (próbowałem też z większą, odrywając kawałek), włożyłem do środka tabletkę i dokładnie ją nią oblepiłem – odrobina wody pomaga, bo wtedy pianka robi się bardziej lepka. Efekt? Zero nieprzyjemnego smaku po połknięciu.

Zasypiam bez większego problemu i co ważne – nie budzę się następnego dnia z uczuciem „kaca lekowego” ani nadmiernego otępienia.

Musiałem jednak nauczyć się radzić sobie z charakterystycznym, gorzkim smakiem – pomogło mi nabieranie wody do ust, wrzucenie tabletki i szybkie połknięcie. Stosuję Imovane już od 4 lat i od momentu rozpoczęcia terapii nie miałem ani jednej naprawdę niespokojnej nocy po jego przyjęciu.

Próbowałem praktycznie wszystkich innych tabletek nasennych na bezsenność i albo w ogóle nie działały, albo efekt był bardzo krótkotrwały. Zdarzało się też, że po niektórych budziłem się rano kompletnie „nie do życia” i nie byłem w stanie normalnie funkcjonować.

W przypadku Imovane bardzo podoba mi się to, jak szybko zaczyna działać – stosunkowo szybko od przyjęcia czuję wyraźne uspokojenie i gotowość do snu. Co najważniejsze, w moim przypadku lek naprawdę działa i daje realną poprawę jakości nocy.

Przepisano mi Imovane po łagodnym urazie mózgu (TBI), który spowodował u mnie bezsenność. Zacząłem stosując lek naprzemiennie z preparatem rozluźniającym mięśnie (jednym z jego działań ubocznych jest senność) – zgodnie z zaleceniem lekarza.

Po około miesiącu zauważyłem, że Imovane nie działa już tak skutecznie jak na początku, dlatego dawka została zwiększona. Od mniej więcej dwóch miesięcy stosuję go naprzemiennie z drugim lekiem. W moim przypadku działa całkiem dobrze – zwykle potrzebuje około godziny, aby zacząć odczuwać efekt nasenny.

Niestety pozostawia nieprzyjemny, gorzki smak w ustach i mam wrażenie, że następnego dnia powoduje u mnie lekkie zawroty głowy. Mimo to, na obecnym etapie bardzo pomaga mi w procesie powrotu do zdrowia. Mam nadzieję, że wraz z poprawą stanu po urazie mózgu będę mógł całkowicie odstawić Imovane, ale na razie zrobiło ono ogromną różnicę w mojej regeneracji.

Od lat miałem poważne problemy ze snem. Próbowałem różnych preparatów dostępnych bez recepty, ale nie przynosiły żadnego efektu. Później lekarze przepisywali mi leki, które powodowały jedynie uczucie zmęczenia w ciągu dnia, ale nie poprawiały jakości snu.

Następnie zacząłem stosować inne leki nasenne, które pomagały mi zasnąć, jednak moim głównym problemem nie było samo zasypianie – tylko utrzymanie snu przez całą noc. Dopiero Imovane pomogło mi z tym problemem.