Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Loperamid w leczeniu biegunki? Czy zauważyliście poprawę objawów i skuteczność w kontroli problemów jelitowych, szczególnie w przypadkach biegunki ostrej lub przewlekłej? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha, senność lub inne? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób, które rozważają stosowanie tego leku lub zmagają się z podobnymi wyzwaniami.
Loperamid działa dobrze… może aż za dobrze. Stosowałem go kilka razy dziennie przez kilka tygodni (głównie z powodu mojego przewrażliwienia) i skończyło się to poważnym i niebezpiecznym zaparciem. Teraz muszę przejść zabieg oczyszczania jelit, aby usunąć nagromadzone stolce, co jest wynikiem chronicznego stosowania tego leku. Podsumowując, lek naprawdę działa, ale trzeba mocno ograniczyć częstotliwość stosowania. Przedawkowanie Loperamidu prowadzi do ekstremalnych zaparć i bolesnych wzdęć. Nie popełniajcie tego samego błędu, co ja. Moja ocena to 5/10, jeśli chodzi o skuteczność, ale długotrwałe stosowanie powoduje poważne skutki uboczne.
Od ośmiu miesięcy mam zaostrzenie choroby i w tym czasie trzy razy podróżowałem samolotem. Przyjmuję Loperamid mniej więcej godzinę przed lotem i działa bardzo dobrze. Przez około 12 godzin nie muszę korzystać z toalety. Kiedy jednak przestaje działać, trzeba przygotować się na dłuższy pobyt w łazience!
Przyjmuję Loperamid od ponad 30 lat i moi lekarze nie mają z tym problemu. Na co uważać? Trzeba dbać o nawodnienie, najlepiej pijąc napoje izotoniczne. Można też częściej oddawać mocz, więc warto być na to przygotowanym.
Poza tym? U mnie żadnych działań niepożądanych. Teraz przyjmuję 2–4 tabletki dziennie zamiast wcześniejszych 8–12. Resekcja jelita oraz błonnik z łuski babki jajowatej pomogły mi znowu naprawdę cieszyć się życiem
Przyjmuję Loperamid tylko w awaryjnych sytuacjach, kiedy wiem, że nie będę mieć łatwego dostępu do toalety. Lek działa, ale następnego dnia zawsze słono za to płacę. Pojawiają się bardzo bolesne skurcze brzucha, nudności oraz okropne uczucie ciężkiego, „zastanego” żołądka.
Warto też zaznaczyć, że mogę przyjmować wyłącznie zwykły Loperamid bez dodatkowych składników. Wersja wieloobjawowa sprawia, że niemal natychmiast po jej przyjęciu czuję się bardzo źle.
Codziennie przyjmuję Loperamid od około dwóch lat i naprawdę ratuje mi życie! Zwykle biorę jedną tabletkę rano i jedną wieczorem, a czasami trzy tabletki w ciągu dnia. Zacznij od co najmniej jednej tabletki, gdy tylko będziesz mieć możliwość, zobacz, jak na Ciebie działa, a następnie w razie potrzeby zwiększaj ich liczbę. Zbyt duża dawka może powodować zaparcia i mocno spowalniać pracę przewodu pokarmowego, ale jedna lub dwie tabletki na początek nie powinny do tego doprowadzić. Powodzenia na zawodach!
Loperamid jest dla mnie daleki od ideału. Zaczyna działać dopiero po pewnym czasie, a później zatrzymuje wypróżnienia na kilka dni, przez co powstaje błędne koło. Nie, dziękuję.
U mnie skuteczne są leki opioidowe, których lekarze niechętnie przepisują. Połowa tabletki zatrzymuje wypróżnienia na około cztery godziny, a później mogę wrócić do domu i korzystać z toalety tyle razy, ile potrzebuję. Mam pracę, w której nie mogę swobodnie wychodzić do toalety, więc jest to dla mnie poważny problem.