Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Losec w leczeniu refluksu, zgagi lub choroby wrzodowej żołądka? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zakresie pieczenia za mostkiem, cofania treści żołądkowej albo bólu w nadbrzuszu? Po jakim czasie od rozpoczęcia terapii odczuliście ulgę i czy efekt utrzymywał się stabilnie przy regularnym stosowaniu? Czy podczas przyjmowania Losec pojawiły się u Was jakiekolwiek działania niepożądane, takie jak bóle głowy, wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie pełności czy zmęczenie? A może przy dłuższym stosowaniu zauważyliście inne zmiany, np. związane z trawieniem lub samopoczuciem? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają rozpoczęcie terapii Losec albo zastanawiają się, czy ten lek będzie dla nich odpowiedni w przypadku przewlekłej zgagi lub refluksu.
Przez 40 lat regularnie oddawałem krew i nigdy nie miałem problemów z poziomem hemoglobiny. Dopiero kiedy zacząłem przyjmować Losec, okazało się, że mój wynik spadł poniżej wymaganego minimum i zostałem zdyskwalifikowany jako dawca. Byłem zaskoczony, bo wcześniej nie łączyłem tego z lekiem i nie wiedziałem, że długotrwałe stosowanie omeprazolu może wpływać na wchłanianie żelaza czy witaminy B12, a tym samym pośrednio obniżać hemoglobinę.
Postanowiłem odstawić Losec na trzy dni przed kolejnym planowanym oddaniem krwi. Tym razem wynik był prawidłowy i bez problemu zostałem dopuszczony do donacji. To doświadczenie uświadomiło mi, że nawet lek stosowany na żołądek może mieć wpływ na parametry krwi, o których wcześniej w ogóle bym nie pomyślał.
Przez długi czas przechodziłem radioterapię z powodu raka prostaty, która zakończyła się w lipcu 2025 roku. Nowotwór został całkowicie wyleczony, ale niestety po terapii pojawiła się silna, przewlekła zgaga. Każdej nocy musiałem spać w pozycji półsiedzącej i czekać, aż tabletki zobojętniające kwas zaczną działać, żeby w ogóle móc zasnąć. To było wyczerpujące i fizycznie, i psychicznie.
Kiedy pojawił się stały ból w środkowej części klatki piersiowej, zrozumiałem, że muszę poszukać skuteczniejszej pomocy. Wtedy trafiłem na Losec. Stosuję go dopiero od kilku miesięcy, ale dla mnie to był prawdziwy przełom. Już po pierwszej kapsułce zgaga ustąpiła całkowicie. Po trzeciej dawce zniknął także ból, który sam interpretowałem jako podrażnienie i uszkodzenie przełyku przez kwas żołądkowy.
Od mniej więcej momentu, kiedy zaczęłam przyjmować Losec, zaczęłam odczuwać drętwienie palców u stóp. Trudno mi dokładnie określić, kiedy to się zaczęło, bo początkowo nie łączyłam tych objawów z lekiem i kontynuowałam jego stosowanie mimo utrzymującego się problemu.
Konsultowałam się z kilkoma specjalistami, przeszłam różne badania i testy, ale wyniki nie wykazały jednoznacznej przyczyny dolegliwości. Dopiero gdy zaczęłam samodzielnie sprawdzać możliwe działania niepożądane Losec, natrafiłam na informację, że przy dłuższym stosowaniu omeprazolu mogą występować objawy neurologiczne, w tym m.in. drętwienie kończyn.