Opinie Metadon

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Metadon w leczeniu bólu przewlekłego lub w terapii uzależnienia od opioidów? Czy zauważyliście poprawę w redukcji objawów odstawienia, złagodzenie bólu lub inne korzyści? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak senność, zawroty głowy, zaparcia, suchość w ustach czy problemy z sercem? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających terapię Metadonem lub zmagających się z podobnymi problemami.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Brałem Metadon przez 2 lata po 10-letnim uzależnieniu od heroiny. Moja dawka doszła do 130 mg. Schodziłem z niej stopniowo, o 2 mg co 4 dni. Zajęło mi to prawie rok, ale teraz jestem wolny od Metadonu. Mimo to czasem biorę Xanax, kiedy czuję się „niespokojny”. Wydaje mi się, że teraz to głównie kwestia psychiki, a nie fizycznego uzależnienia. Mój terapeuta próbował mnie na siłę trzymać na Metadonie, mimo że dobrze sobie radziłem – nie wierzył mi. Każdego tygodnia miałem test z moczu i mimo sukcesów, nigdy nie usłyszałem pochwały. Zamiast tego mówili tylko: „No, mamy nadzieję, że wiesz, co robisz. Jak coś pójdzie źle, jesteśmy tutaj”. To bolało. Byłem dumny z moich osiągnięć, a w odpowiedzi słyszałem tylko: „Cóż, wróć, jak coś zepsujesz” – zero wsparcia. Dlatego myślę, że to tylko sposób na zarabianie pieniędzy. Powiedziano mi, że wrócę do narkotyków. A ja jestem czysty od 2 lat, więc wygrałem.

Witaj. To prawda, smutne, że terapeuci są tacy sceptyczni i pesymistyczni w stosunku do pacjentów. To wynika z tego, że raczej znaczną większość i tak wraca do ćpania opiatów, bo wychodzi z tego naprawdę mały procent ludzi. Chyba 5% tylko. Ale robisz to dla siebie i swoich bliskich więc miej na nich wywalone. Oby stary Ci się udało! Wielki szacunek! A druga sprawa to oni mają płacone pieniądze od każdego pacjenta metadon owego. To jest też biznes. U mnie na programie też nigdy nie usłyszałem od lekarza, że może czas spróbować zchodzić z dawki? Tylko, że jak chce bo się źle czuje to może mi podnieść o 5 lub 10. No i tak 9 lat temu zaczynałem od 80ml. A teraz pije 150ml! Zamiast w dół to do góry. Kasa… Pozdro! :slight_smile: