Opinie Mysimba

Przed rozpoczęciem stosowania Mysimby sporo poczytałam o tym leku i przez pierwsze 4 tygodnie stopniowo zwiększałam dawkę do 4 tabletek dziennie.

W pierwszym tygodniu miałam zawroty głowy, nudności, uczucie jak przy chorobie lokomocyjnej, lekkie „odrealnienie” i bardzo intensywne sny. W drugim tygodniu nadal pojawiały się nudności i zawroty głowy, do tego uderzenia gorąca i bóle głowy. W trzecim tygodniu najbardziej dokuczały mi nudności — czasami musiałam się położyć — oraz lekka mgła mózgowa. W tym samym czasie przechodziłam też COVID, więc trudno było mi ocenić, które objawy wynikały z leku. W czwartym tygodniu zostały głównie nudności.

Od około 5. tygodnia większość tych objawów praktycznie zniknęła. Teraz najbardziej staram się zapobiegać zaparciom.

U mnie pomaga przede wszystkim picie dużej ilości wody, jedzenie przed przyjęciem tabletek i ograniczenie bardzo tłustych posiłków. W pierwszym tygodniu brałam Mysimbę tylko wieczorem, żeby przespać część skutków ubocznych, a w drugim tygodniu przeniosłam przyjmowanie leku na rano. Staram się też regularnie jeść niewielkie posiłki.

Najważniejsze jest jednak to, że Mysimba naprawdę ograniczyła moje zachcianki i przestałam obsesyjnie myśleć o jedzeniu tak jak wcześniej. Po 5 tygodniach schudłam około 4,5 kg.

Stosuję Mysimbę od około miesiąca i schudłam mniej więcej 9 kg. Ubrania zaczynają lepiej leżeć i powoli wracam też na siłownię. Zachcianki na jedzenie praktycznie zniknęły, a apetyt jest zdecydowanie mniejszy. Czasami jem wręcz dlatego, że mam wrażenie, że powinnam dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych.

Do skutków ubocznych trzeba było się trochę przyzwyczaić. Najgorsze zdecydowanie były zaparcia — bardzo bolesne i naprawdę uciążliwe. Codziennie piję preparat z błonnikiem typu Metamucil i bardzo mi to pomogło. Suchość w ustach też jest irytująca, podobnie jak bóle brzucha i nudności, ale mam wrażenie, że stopniowo się poprawia.

Zauważyłam też okresowo większą drażliwość i złość, mimo że normalnie jestem raczej spokojną osobą. Trudno mi też opisać jeszcze jedno uczucie — w chwilach ciszy wszystko wydaje się bardzo intensywne. Ktoś tutaj opisał to jak sen i chyba rzeczywiście coś w tym jest. Czasem mam bardzo mocne skupienie, a czasem czuję się trochę „odklejona”.

Na szczęście udało mi się do tego przyzwyczaić i jak na razie uważam, że korzyści z Mysimby są warte tych skutków ubocznych. Zdecydowanie najgorsze były u mnie zaparcia.

Stosuję Mysimbę obecnie od 11 tygodni. Zaczęłam ją brać jako wsparcie w odchudzaniu, ponieważ sama dieta i ćwiczenia nie przynosiły u mnie zadowalających efektów.

Moja waga początkowa wynosiła około 120 kg, a obecnie ważę około 105 kg. Do tej pory schudłam więc mniej więcej 15 kg i ta zmiana naprawdę mocno wpłynęła na moje codzienne funkcjonowanie.

Zdecydowanie polecam nadal pilnować diety i aktywności fizycznej, bo moim zdaniem właśnie wtedy Mysimba daje najlepsze efekty.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, u mnie pojawiło się właściwie tylko częstsze odbijanie po posiłkach, które zdarza się od czasu do czasu. Poza tym lek toleruję dobrze.