Opinie Wegovy

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Wegovy w leczeniu otyłości? Czy zauważyliście znaczącą utratę masy ciała oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub borykających się z podobnymi wyzwaniami.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Zaczynam 9. tydzień z drugą dawką 1 mg leku Wegovy. W ciągu 8 tygodni schudłem 11 kg. Skutki uboczne występują u mnie około 3-4 dni w tygodniu. Najgorszy był pierwszy weekend po dawce 0,25 mg – wtedy naprawdę myślałem, że to mój koniec! Doświadczyłem bólów głowy, nudności, wymiotów i problemów jelitowych, choć późniejsze reakcje nie były aż tak intensywne, jak wtedy. W dniu zastrzyku staram się jeść lekko i przyjmować dawkę wieczorem, ponieważ lek sprawia, że jestem zmęczony.

Trzeba być pozytywnie nastawionym i zaopatrzyć się w leki łagodzące skutki uboczne, bo prawdopodobnie będą występować kilka dni w tygodniu. Staram się pić około 2 litrów wody dziennie i unikać czerwonego mięsa, smażonego jedzenia, fast foodów, większości nabiału oraz cukru – te produkty wywołują u mnie złe samopoczucie. Odkryłem również, że jedzenie małych porcji, około jednej filiżanki co kilka godzin, znacząco redukuje nudności. Polecam zaopatrzyć się w bezcukrowe lody wodne oraz napoje izotoniczne bez cukru. Jestem bardzo wdzięczny, że mam dostęp do Wegovy i gdy czasem mam ochotę zrezygnować, przypominam sobie, ilu ludzi marzyłoby o takiej szansie.

Dziś przyjęłam czwartą dawkę :slightly_smiling_face:. Skutki uboczne były dość uciążliwe przez pierwsze dwa tygodnie – mdłości, wymioty i biegunka. Na szczęście teraz jest już lepiej :slightly_smiling_face:. Bardzo szybko odczuwam sytość, a na wadze już -5 kg! :slightly_smiling_face:

Obecnie jestem na dawce 1,7 mg i mam już -11 kg :blush:. Czuję się świetnie, a jedyne “skutki uboczne” to brak satysfakcji z wizyt w restauracjach :sweat_smile:.

Cześć! Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia związane ze snami po rozpoczęciu Wegovy? Jestem kilka dni po pierwszym zastrzyku i od razu, już od pierwszej nocy, śnią mi się ludzie i wydarzenia sprzed wielu lat, czasem nawet sprzed 30. Zawsze czekałam na przyjemne sny, które pozwalają się odprężyć, ale teraz każdego wieczoru zastanawiam się, co znowu “odwiedzi” mnie w nocy. To nie są koszmary, raczej niezwykle realistyczne obrazy – zapomniane sytuacje z przeszłości, miejsca z dzieciństwa, a nawet osoby, których dawno nie widziałam ani o nich nie myślałam. Te sny są na tyle intensywne i szczegółowe, że zaczęły wpływać na to, jak podchodzę do wieczornego zasypiania. Zastanawiam się, czy to możliwy efekt uboczny leku i czy ktoś z Was również tego doświadcza?x