Opinie Naklofen Duo

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Naklofen Duo w leczeniu bólu przewlekłego lub stanów zapalnych (np. w reumatyzmie, chorobie zwyrodnieniowej stawów czy po urazach)? Czy zauważyliście skuteczne złagodzenie bólu i poprawę funkcjonowania na co dzień? Jak szybko zaczęło działać i jak długo utrzymywał się efekt przeciwbólowy? Czy pojawiły się u Was jakieś działania niepożądane, takie jak bóle żołądka, nudności, zgaga, senność, zawroty głowy albo problemy z ciśnieniem? Wasze opinie mogą pomóc innym osobom, które zastanawiają się nad rozpoczęciem terapii Naklofenem Duo.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Lekarz zalecił mi stosowanie Naklofen Duo przez trzy tygodnie – a jeśli przyniesie ulgę, to potem mam brać go w razie potrzeby. Początkowo działał naprawdę dobrze – raz zapomniałem go przyjąć wieczorem i następnego dnia od razu poczułem ból, więc wiedziałem, że faktycznie pomaga. Postanowiłem jednak zacząć brać go rano zamiast wieczorem i od tego czasu zaczęły się silne bóle żołądka, które utrzymują się praktycznie codziennie. Teraz zrobię kilka dni przerwy i zobaczę, czy dolegliwości się zmniejszą, ale jedno wiem na pewno – kolano bez tego leku boli jak diabli.

Stosuję Naklofen Duo od około trzech tygodni, jednak nie zauważyłem żadnej poprawy, jeśli chodzi o ból – nadal odczuwam go tak samo, jak przed rozpoczęciem leczenia. Dodatkowo zaczęły się u mnie pojawiać bóle brzucha i biegunki, które wcześniej nie występowały. Niestety, w moim przypadku lek okazał się nieskuteczny, a działania niepożądane tylko pogorszyły moje samopoczucie. Zamierzam skonsultować się z lekarzem, aby zmienić terapię na coś bardziej dopasowanego do mojego organizmu.

Niedawno zacząłem stosować Naklofen Duo z powodu nasilającego się bólu nadgarstka. Już po pierwszym dniu zauważyłem wyraźną ulgę – ból znacznie się zmniejszył i mogłem swobodniej poruszać ręką. Szczerze żałuję, że nie porozmawiałem wcześniej z lekarzem o tym leku, bo przez ostatnie dwa lata zmagałem się z bólem, który z perspektywy czasu wydaje się zupełnie niepotrzebny.

Stosowałem Naklofen Duo (a wcześniej inne leki z diklofenakiem) przez ponad 40 lat. Przez długi czas świetnie pomagał mi w łagodzeniu objawów choroby zwyrodnieniowej stawów oraz migrenowych bólów głowy – dawał ulgę, poprawiał komfort życia, umożliwiał normalne funkcjonowanie. Niestety, w ciągu ostatnich 10 lat zaczęły pojawiać się u mnie nasilone objawy zespołu jelita drażliwego (IBS) z przewagą zaparć, co znacznie utrudniało codzienne życie. Gdy musiałem odstawić lek na czas kolonoskopii, zauważyłem, że wszystkie te objawy nagle ustąpiły. Od tamtej pory wiem, że Naklofen Duo mógł być głównym czynnikiem wywołującym problemy jelitowe, mimo że wcześniej przynosił mi tak dużą ulgę.

Czekając na operację wymiany stawu biodrowego, Naklofen Duo pozwolił mi przez dwa miesiące normalnie funkcjonować – bez bólu, z większą swobodą ruchu i możliwością wykonywania codziennych czynności. Jednak podczas wizyty u anestezjologa, trzy tygodnie przed planowanym zabiegiem, wykryto u mnie podwyższone ciśnienie krwi (nie wiadomo, czy to efekt stresu czy działania leku). Zalecono mi wówczas, aby jeśli to możliwe, ograniczyć stosowanie Naklofen Duo lub całkowicie go odstawić przed operacją, co miało na celu zmniejszenie ryzyka związanego z układem krążenia.