Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Budixon Neb w leczeniu astmy, POChP lub zespołu krupu? Czy zauważyliście poprawę w oddychaniu oraz zmniejszenie objawów zapalnych? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii – czy pojawiły się zakażenia grzybicze jamy ustnej, chrypka, kaszel lub inne działania niepożądane? Wasze opinie mogą być niezwykle pomocne dla osób rozważających rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub szukających skutecznych metod kontroli chorób układu oddechowego.
Budixon Neb działa na astmę, ale zmęczenie, jakie powoduje, jest nie do zniesienia. Wieczorem padam z nóg i marzę tylko o śnie. Na początku myślałam, że coś jest ze mną nie tak, ale jak poczytałam opinie innych, to okazało się, że to częsty efekt uboczny. Musiałam odstawić ten lek, bo dorobiłam się refluksu i teraz mam kolejny problem do ogarnięcia. Działa na astmę, ale kosztem innych dolegliwości, więc mam mieszane uczucia.
Zdiagnozowano u mnie astmę dopiero po dwudziestce, chociaż już jako dziecko miałam problemy z dusznością podczas wysiłku – rodzice byli przekonani, że to alergia. Pewnego dnia musiałam biec na wizytę do lekarza, bo zepsuło mi się auto, i kiedy tylko usłyszał moje świszczące oddychanie, stwierdził astmę. Przepisał mi Budixon Neb na kontrolę i Bricanyl na ewentualne ataki.
Biorę Budixon Neb od 20 lat, ale szczerze mówiąc, nigdy nie czułam, żeby jakoś szczególnie mi pomagał – brałam go, bo lekarz kazał. W międzyczasie pojawiło się mnóstwo innych problemów zdrowotnych, które uznałam za „uroki starzenia się”, ale teraz mam wątpliwości. Mam masakryczny refluks, niezależnie od tego, co jem, i muszę brać leki na żołądek. Ciągle jestem zmęczona. Ale najgorsze jest to, że od lat zmagam się z przewlekłą biegunką – tak źle, że w pewnym momencie aż poprosiłam o kolonoskopię, bo zaczęłam się bać najgorszego. Nic nie znaleźli, a lekarz powiedział, żebym jadła więcej błonnika. Nic to nie dało, probiotyki też nie pomogły, a rok temu doszło mi jeszcze zapalenie uchyłków jelita.
Dopiero teraz zaczęło mi świtać, że może to wszystko przez Budixon Neb. Nie przyszło mi do głowy, że to może być wina leku – po prostu przez lata się do tego przyzwyczaiłam. Ale teraz mam dość i odstawiam go na dobre.