Opinie Oxodil Combo

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Oxodil Combo w leczeniu POChP albo innych przewlekłych chorób obturacyjnych płuc? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zakresie duszności, tolerancji wysiłku, rzadszych zaostrzeń albo mniejszego uczucia „ściskania” w klatce piersiowej? Interesuje mnie też, czy po rozpoczęciu regularnych inhalacji poprawił się Wasz komfort codziennego funkcjonowania – np. łatwiejsze wchodzenie po schodach, dłuższe spacery bez zadyszki, spokojniejszy sen bez nocnego kaszlu. Jak wyglądały pierwsze tygodnie stosowania? Czy efekt był odczuwalny szybko, czy dopiero po kilku dniach systematycznego używania?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Moje objawy – takie jak świszczący oddech, duszność i uporczywy kaszel – są dużo lepiej opanowane. Wcześniej próbowałam różnych inhalatorów stosowanych przewlekle, ale dopiero Oxodil Combo przyniósł u mnie wyraźną i stabilną poprawę. Oddycha mi się łatwiej, rzadziej odczuwam ucisk w klatce piersiowej i mam większą tolerancję wysiłku w ciągu dnia. Zauważyłam też, że nocne dolegliwości praktycznie ustąpiły, co ogromnie poprawiło komfort snu. Jedynym minusem, który mogę wskazać, jest niezbyt przyjemny posmak w ustach po inhalacji, ale dla mnie to naprawdę niewielka cena za skuteczność działania.

Gdybym nie stosowała Oxodil Combo, praktycznie nie byłabym w stanie normalnie funkcjonować. Mam POChP i bez tego inhalatora mogłabym jedynie siedzieć na kanapie, czytać albo oglądać telewizję, bo każda większa aktywność kończyłaby się silną dusznością. Po zastosowaniu Oxodil Combo czuję wyraźną poprawę oddychania – powietrze jakby łatwiej „wpada” do płuc, a ucisk w klatce piersiowej się zmniejsza. Zdarza się, że po około godzinie mam wrażenie, że potrzebuję dodatkowego wsparcia, więc wykonuję dodatkową inhalację zaleconym leczeniem wspomagającym. Dzięki temu utrzymuję w miarę stabilny oddech aż do wieczora, kiedy przychodzi czas na kolejną dawkę. Dla mnie ten lek działa naprawdę zaskakująco dobrze – bez niego moja codzienność byłaby bardzo ograniczona, a z nim jestem w stanie funkcjonować znacznie swobodniej.

Od pewnego czasu miałam nasilone problemy z oddychaniem i bez większego wglądu w moją historię choroby dostałam lek z grupy budezonid + formoterol. Początkowo rzeczywiście odczułam poprawę – duszność się zmniejszyła, oddech stał się spokojniejszy. Niestety po około dwóch tygodniach zaczęły się silne migreny. Zmagam się z nimi od prawie 40 lat, więc wiem, kiedy coś jest „nie tak” – jeśli napad trwa cztery dni i nawet leki przeciwmigrenowe nie przynoszą ulgi, to wyraźny sygnał, że coś mogło go wywołać. Kiedy zaczęłam czytać o możliwych działaniach niepożądanych preparatów wziewnych zawierających kortykosteroid, zwróciłam uwagę na informację, że przy długotrwałym stosowaniu może dochodzić do zmniejszenia gęstości kości. A ja mam już zdiagnozowaną osteoporozę i przyjmuję alendronian. To sprawiło, że zaczęłam się zastanawiać, czy wszystko zostało odpowiednio przeanalizowane przed rozpoczęciem terapii.
U mnie oddech się poprawił, ale pojawiły się inne problemy, które trudno zignorować. W takich sytuacjach człowiek zaczyna się zastanawiać, czy leczenie zostało dobrane z uwzględnieniem całej historii zdrowotnej, zwłaszcza gdy ma się choroby współistniejące.

Od kiedy zacząłem stosować preparat z grupy budezonid + formoterol, moje oddychanie wyraźnie się poprawiło. Duszność jest pod kontrolą, a z inhalatora ratunkowego korzystam naprawdę sporadycznie. Pod względem oddechowym działanie leku oceniam bardzo dobrze. Jednocześnie jednak pojawił się problem, którego wcześniej nie mieliśmy. Razem z żoną staramy się o dziecko już ponad rok, może nawet dwa lata, i do tej pory bez efektu. Co istotne – wcześniej byliśmy w ciąży dwa razy, jeszcze zanim rozpocząłem leczenie wziewne. Jedyną realną zmianą w tym okresie było włączenie terapii podtrzymującej. Próbowałem znaleźć informacje na temat ewentualnego wpływu wziewnych leków z tej grupy na parametry nasienia, ale w internecie jest bardzo mało konkretnych danych. Zastanawiam się, czy ktoś miał podobne doświadczenia – poprawa oddychania, ale jednocześnie trudności z poczęciem dziecka, które wcześniej nie występowały.

Miesiąc temu trafiłem na SOR z bardzo silnym zaostrzeniem – atak astmy/POChP z powikłaniem w postaci odmy śródpiersia. Dosłownie nie mogłem złapać powietrza. Spędziłem w szpitalu około 36 godzin, byłem pod obserwacją i po ustabilizowaniu stanu wypisano mnie do domu z zaleceniem stosowania montelukastu oraz inhalatora z grupy budezonid + formoterol.

Od momentu rozpoczęcia regularnego leczenia wszystko się zmieniło. Oddycham normalnie, nie mam napadów duszności, nie budzę się w nocy z brakiem tchu. Pracuję długie, intensywne godziny, zajmuję się zwierzętami i funkcjonuję bez ograniczeń. Nie odczuwam żadnych skutków ubocznych i czuję się bardzo komfortowo, stosując leki codziennie zgodnie z zaleceniem.

Na ten moment mam wrażenie, że terapia „postawiła mnie na nogi”. Objawy są pod kontrolą i oby tak zostało. Planuję kontynuować leczenie w ten sam sposób. Trzymam kciuki za wszystkich, którzy zmagają się z astmą lub POChP – wiem, jak to jest nie móc oddychać i jak ogromną różnicę robi dobrze dobrana terapia.

Stosowałam preparat z grupy budezonid + formoterol przez prawie dwa tygodnie i muszę przyznać, że początkowo bardzo wyraźnie poprawił mi oddychanie. Duszność się zmniejszyła, łatwiej było wziąć głęboki oddech i przez chwilę miałam wrażenie, że w końcu znalazłam coś, co naprawdę działa.

Niestety nagle zaczęły pojawiać się niepokojące objawy – drżenie rąk, ból w klatce piersiowej i nudności. Było to zupełnie niespodziewane. Na początku podejrzewałam inny lek, więc odstawiłam wszystko poza inhalatorem, żeby sprawdzić, co jest przyczyną. Szybko okazało się, że to właśnie ten preparat wywołuje u mnie te dolegliwości.

Ostatecznie musiałam z niego zrezygnować i poszukać innej opcji leczenia. Dla mnie był to lek skuteczny pod względem poprawy oddychania, ale działania niepożądane okazały się zbyt uciążliwe.