Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Oxodil Combo w leczeniu POChP albo innych przewlekłych chorób obturacyjnych płuc? Czy zauważyliście wyraźną poprawę w zakresie duszności, tolerancji wysiłku, rzadszych zaostrzeń albo mniejszego uczucia „ściskania” w klatce piersiowej? Interesuje mnie też, czy po rozpoczęciu regularnych inhalacji poprawił się Wasz komfort codziennego funkcjonowania – np. łatwiejsze wchodzenie po schodach, dłuższe spacery bez zadyszki, spokojniejszy sen bez nocnego kaszlu. Jak wyglądały pierwsze tygodnie stosowania? Czy efekt był odczuwalny szybko, czy dopiero po kilku dniach systematycznego używania?
Moje objawy – takie jak świszczący oddech, duszność i uporczywy kaszel – są dużo lepiej opanowane. Wcześniej próbowałam różnych inhalatorów stosowanych przewlekle, ale dopiero Oxodil Combo przyniósł u mnie wyraźną i stabilną poprawę. Oddycha mi się łatwiej, rzadziej odczuwam ucisk w klatce piersiowej i mam większą tolerancję wysiłku w ciągu dnia. Zauważyłam też, że nocne dolegliwości praktycznie ustąpiły, co ogromnie poprawiło komfort snu. Jedynym minusem, który mogę wskazać, jest niezbyt przyjemny posmak w ustach po inhalacji, ale dla mnie to naprawdę niewielka cena za skuteczność działania.
Gdybym nie stosowała Oxodil Combo, praktycznie nie byłabym w stanie normalnie funkcjonować. Mam POChP i bez tego inhalatora mogłabym jedynie siedzieć na kanapie, czytać albo oglądać telewizję, bo każda większa aktywność kończyłaby się silną dusznością. Po zastosowaniu Oxodil Combo czuję wyraźną poprawę oddychania – powietrze jakby łatwiej „wpada” do płuc, a ucisk w klatce piersiowej się zmniejsza. Zdarza się, że po około godzinie mam wrażenie, że potrzebuję dodatkowego wsparcia, więc wykonuję dodatkową inhalację zaleconym leczeniem wspomagającym. Dzięki temu utrzymuję w miarę stabilny oddech aż do wieczora, kiedy przychodzi czas na kolejną dawkę. Dla mnie ten lek działa naprawdę zaskakująco dobrze – bez niego moja codzienność byłaby bardzo ograniczona, a z nim jestem w stanie funkcjonować znacznie swobodniej.
Od pewnego czasu miałam nasilone problemy z oddychaniem i bez większego wglądu w moją historię choroby dostałam lek z grupy budezonid + formoterol. Początkowo rzeczywiście odczułam poprawę – duszność się zmniejszyła, oddech stał się spokojniejszy. Niestety po około dwóch tygodniach zaczęły się silne migreny. Zmagam się z nimi od prawie 40 lat, więc wiem, kiedy coś jest „nie tak” – jeśli napad trwa cztery dni i nawet leki przeciwmigrenowe nie przynoszą ulgi, to wyraźny sygnał, że coś mogło go wywołać. Kiedy zaczęłam czytać o możliwych działaniach niepożądanych preparatów wziewnych zawierających kortykosteroid, zwróciłam uwagę na informację, że przy długotrwałym stosowaniu może dochodzić do zmniejszenia gęstości kości. A ja mam już zdiagnozowaną osteoporozę i przyjmuję alendronian. To sprawiło, że zaczęłam się zastanawiać, czy wszystko zostało odpowiednio przeanalizowane przed rozpoczęciem terapii.
U mnie oddech się poprawił, ale pojawiły się inne problemy, które trudno zignorować. W takich sytuacjach człowiek zaczyna się zastanawiać, czy leczenie zostało dobrane z uwzględnieniem całej historii zdrowotnej, zwłaszcza gdy ma się choroby współistniejące.
Od kiedy zacząłem stosować preparat z grupy budezonid + formoterol, moje oddychanie wyraźnie się poprawiło. Duszność jest pod kontrolą, a z inhalatora ratunkowego korzystam naprawdę sporadycznie. Pod względem oddechowym działanie leku oceniam bardzo dobrze. Jednocześnie jednak pojawił się problem, którego wcześniej nie mieliśmy. Razem z żoną staramy się o dziecko już ponad rok, może nawet dwa lata, i do tej pory bez efektu. Co istotne – wcześniej byliśmy w ciąży dwa razy, jeszcze zanim rozpocząłem leczenie wziewne. Jedyną realną zmianą w tym okresie było włączenie terapii podtrzymującej. Próbowałem znaleźć informacje na temat ewentualnego wpływu wziewnych leków z tej grupy na parametry nasienia, ale w internecie jest bardzo mało konkretnych danych. Zastanawiam się, czy ktoś miał podobne doświadczenia – poprawa oddychania, ale jednocześnie trudności z poczęciem dziecka, które wcześniej nie występowały.
Miesiąc temu trafiłem na SOR z bardzo silnym zaostrzeniem – atak astmy/POChP z powikłaniem w postaci odmy śródpiersia. Dosłownie nie mogłem złapać powietrza. Spędziłem w szpitalu około 36 godzin, byłem pod obserwacją i po ustabilizowaniu stanu wypisano mnie do domu z zaleceniem stosowania montelukastu oraz inhalatora z grupy budezonid + formoterol.
Od momentu rozpoczęcia regularnego leczenia wszystko się zmieniło. Oddycham normalnie, nie mam napadów duszności, nie budzę się w nocy z brakiem tchu. Pracuję długie, intensywne godziny, zajmuję się zwierzętami i funkcjonuję bez ograniczeń. Nie odczuwam żadnych skutków ubocznych i czuję się bardzo komfortowo, stosując leki codziennie zgodnie z zaleceniem.
Na ten moment mam wrażenie, że terapia „postawiła mnie na nogi”. Objawy są pod kontrolą i oby tak zostało. Planuję kontynuować leczenie w ten sam sposób. Trzymam kciuki za wszystkich, którzy zmagają się z astmą lub POChP – wiem, jak to jest nie móc oddychać i jak ogromną różnicę robi dobrze dobrana terapia.
Stosowałam preparat z grupy budezonid + formoterol przez prawie dwa tygodnie i muszę przyznać, że początkowo bardzo wyraźnie poprawił mi oddychanie. Duszność się zmniejszyła, łatwiej było wziąć głęboki oddech i przez chwilę miałam wrażenie, że w końcu znalazłam coś, co naprawdę działa.
Niestety nagle zaczęły pojawiać się niepokojące objawy – drżenie rąk, ból w klatce piersiowej i nudności. Było to zupełnie niespodziewane. Na początku podejrzewałam inny lek, więc odstawiłam wszystko poza inhalatorem, żeby sprawdzić, co jest przyczyną. Szybko okazało się, że to właśnie ten preparat wywołuje u mnie te dolegliwości.
Ostatecznie musiałam z niego zrezygnować i poszukać innej opcji leczenia. Dla mnie był to lek skuteczny pod względem poprawy oddychania, ale działania niepożądane okazały się zbyt uciążliwe.