Jakie macie realne doświadczenia ze stosowaniem Perlid – lakieru z amorolfiną 5% na grzybicę paznokci? Interesuje mnie, czy zauważyliście widoczną poprawę odrostu zdrowej płytki, zmniejszenie kruchości/odbarwień i czy terapia „raz w tygodniu” rzeczywiście wystarczy w codziennym życiu. Napiszcie proszę, po jakim czasie zaczęliście widzieć pierwsze efekty (np. 6–8 tygodni, 3 miesiące, dłużej) i jak długo łącznie stosowaliście lakier na paznokcie rąk/stóp. Czy trzymaliście się pełnego rytuału aplikacji (spiłowanie zmienionych fragmentów, odtłuszczenie płytki, cienka warstwa, brak zwykłego lakieru na czas kuracji)? Jak wyglądała konsekwencja w nakładaniu – zdarzały się przerwy i czy odbiło się to na efekcie?
U mnie Perlid sprawdził się całkiem dobrze, ale wymagał żelaznej konsekwencji. Zaatakowany był jeden paznokieć u dużego palca stopy, zmiana od brzegu – na starcie jakieś ~40% płytki, macierz nie była zajęta. Stosowałem zgodnie z ulotką 1× w tygodniu, zawsze wieczorem po prysznicu. Przed każdym nałożeniem skracałem paznokcie, spiłowywałem zrogowaciałe fragmenty jednorazowym pilnikiem i przemywałem płytkę czyścikiem z alkoholem. Cienka warstwa lakieru, 10–15 min na spokojne wyschnięcie, skarpeta dopiero po.
Pierwsze subtelne efekty zauważyłem po ok. 6–8 tygodniach – od nasady pojawił się wyraźniejszy „pas” zdrowego odrostu, a zbrązowienia mniej rzucały się w oczy. Po 3 miesiącach miałem już ~50% zdrowej płytki. Najlepszy progres był między 3. a 6. miesiącem; finalnie kurację ciągnąłem prawie 9 miesięcy, bo paznokcie u stóp rosną wolno. Kluczowe było nie odpuszczać tygodniowych aplikacji – dwa razy odpuściłem i mam wrażenie, że regres był minimalny (więcej kruchości na brzegu), ale szybko wróciłem do rytmu.
Ze skutków ubocznych trafiło mi się lekkie pieczenie przez kilka minut po nałożeniu (zwłaszcza jak przesadziłem z piłowaniem) i jednorazowo delikatne zaczerwienienie wałów okołopaznokciowych – ustąpiło samo. Pomagało piłowanie „z wyczuciem” i dłuższe dosychanie przed założeniem skarpety. Nie używałem żadnych lakierów kosmetycznych w trakcie, bo to ponoć pogarsza penetrację – i to bym podkreślił jako ważny nawyk.
Dodatkowe rzeczy, które moim zdaniem zrobiły różnicę: dezynfekcja obuwia (spray raz w tygodniu), zmiana skarpet na oddychające, osobne narzędzia tylko do chorego paznokcia, częsta wymiana pilniczków. Po 4. miesiącu zacząłem delikatnie „odchudzać” płytkę na brzegu, żeby lek miał łatwiej – bez przesady, ale systematycznie. Na kontrolnej wizycie usłyszałem, że wygląda to dobrze i mogę kończyć, kiedy odrost dojdzie do czubka – dociągnąłem do pełnej zdrowej płytki i jeszcze przez 4 tygodnie robiłem aplikacje „podtrzymujące”.