Ridlip rano lub wieczorem

Ridlip można przyjmować rano lub wieczorem – najważniejsze jest przyjmowanie go raz dziennie o stałej porze.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ridlip/kiedy-brac-ridlip/

Od niedawna mam przepisany Ridlip na wysoki cholesterol i zastanawiam się, kiedy najlepiej go brać – rano czy wieczorem? Lekarz powiedział tylko, żeby brać raz dziennie, ale nie doprecyzował dokładnej pory. W internecie czytam różne rzeczy – jedni piszą, że statyny najlepiej wieczorem, inni że przy tych nowszych lekach nie ma to większego znaczenia. Trochę się w tym gubię.

Dlatego pytanie do osób, które biorą Ridlip – kiedy go przyjmujecie? Rano razem z innymi lekami czy raczej wieczorem? Czy zauważyliście jakąś różnicę w samopoczuciu albo wynikach badań? Będę wdzięczna za Wasze doświadczenia, bo dopiero zaczynam leczenie i trochę się wszystkiego uczę.

U mnie wygląda to tak, że biorę Ridlip wieczorem, mniej więcej po kolacji. Lekarz powiedział mi tylko, żebym brała go raz dziennie o stałej porze, więc wybrałam wieczór, bo wtedy łatwiej mi pamiętać. Rano zawsze jest chaos – dzieci do szkoły, praca, człowiek się spieszy – a wieczorem mam chwilę spokoju i wtedy łykam tabletkę.

Biorę ten lek już jakieś pół roku, bo cholesterol wyszedł mi ponad normę mimo diety. Starałam się wcześniej ogarnąć to sama – mniej tłustego jedzenia, więcej spacerów, nawet zaczęłam jeździć na rowerze. Coś tam spadło, ale dalej było za wysoko, więc lekarz włączył Ridlip.

Powiem szczerze, że u mnie wyniki się poprawiły. Ostatnio robiłam badania i cholesterol spadł całkiem ładnie. Nie zauważyłam też żadnych poważnych skutków ubocznych. Czasem tylko mam wrażenie lekkiego zmęczenia, ale nie wiem czy to od leku czy po prostu od życia. Tak czy inaczej wieczorna pora u mnie się sprawdza i już weszło to w nawyk.

Ja z kolei biorę Ridlip rano, razem z innymi lekami i witaminami. Mam taki zwyczaj, że wszystko biorę po śniadaniu i wtedy mam spokój na cały dzień. Lekarz mówił mi, że przy tym leku nie ma aż takiego znaczenia czy rano czy wieczorem, ważne żeby brać regularnie każdego dnia.

U mnie historia była taka, że cholesterol wyszedł bardzo wysoki przy badaniach do pracy. Szczerze mówiąc byłam w szoku, bo nie uważałam się za osobę z takimi problemami. W rodzinie jednak sporo osób ma problemy z sercem, więc lekarz powiedział, że lepiej działać wcześniej.

Na początku trochę się bałam statyn, bo naczytałam się różnych opinii w internecie. Ale po kilku miesiącach brania Ridlip rano mogę powiedzieć, że wyniki się poprawiły i jakoś normalnie funkcjonuję. Moja koleżanka z pracy też bierze podobny lek i ona bierze wieczorem, więc chyba faktycznie najważniejsze jest po prostu, żeby nie zapominać o tabletce. U mnie rano działa najlepiej, bo mam wtedy swoją rutynę i nic mi nie wypada z głowy.