Opinie Ryaltris

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Ryaltris przy alergicznym nieżycie nosa? Czy zauważyliście poprawę takich objawów jak zatkany nos, kichanie, wodnisty katar albo świąd nosa? Po jakim czasie pojawiła się u Was ulga i czy lek rzeczywiście pomagał Wam lepiej funkcjonować na co dzień, zwłaszcza w okresie nasilenia alergii? Jakie skutki uboczne wystąpiły podczas stosowania Ryaltris, na przykład suchość lub podrażnienie nosa, krwawienia z nosa, nieprzyjemny smak w ustach, senność albo ból głowy? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają stosowanie Ryaltris i chcą dowiedzieć się, jak ten lek sprawdza się w praktyce.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

U mnie Ryaltris bardzo dobrze odtyka nos i faktycznie po nim dużo łatwiej mi się oddycha, ale niestety mam też skutki uboczne, które mi przeszkadzają. Przede wszystkim robię się po nim senna i taka przytłumiona, mniej energiczna, mniej pobudzona i ogólnie mam wrażenie, że działam wolniej niż zwykle. Zauważyłam to nawet podczas ćwiczeń, bo biegam i robię treningi z masą własnego ciała, a po leku czuję się mniej „żywa”, jakbym była bardziej zamulona i mniej skoncentrowana. Do tego mam wrażenie, że pojawia się u mnie też większy niepokój. Przez to ograniczyłam stosowanie do jednego użycia dziennie na noc, bo kiedy brałam go w ciągu dnia, to przez tę senność normalnie nie byłam w stanie funkcjonować.

U mnie Ryaltris dobrze odblokował zatkany nos i faktycznie przynosi ulgę, szczególnie w nocy, dzięki czemu lepiej mi się śpi. Akurat to, że po nim robię się bardziej senna, odbieram nawet na plus, bo przy problemach z nosem nocą w końcu mogę spokojniej przespać całą noc. Niestety zauważyłam też u siebie zawroty głowy, a to już nie jest przyjemne. Mimo tego ogólnie oceniam ten lek dobrze, bo jeśli chodzi o samo udrożnienie nosa i poprawę oddychania, to u mnie działa.

U mnie problemem nie był sam lek, tylko atomizer w Ryaltris, bo potrafił się zacinać i przez to spray w ogóle nie chciał działać. Dało się to odblokować, ale było z tym trochę kombinowania. Trzeba było zdjąć biały plastikowy element pompki i nacisnąć czymś cienkim i twardym na wystającą rurkę od butelki, bo wyglądało to tak, jakby zaschnięty lek blokował ujście. Po takim „przepchaniu” atomizer znowu działał, ale niestety tylko do kolejnego razu, kiedy znowu się przytykał. Trochę to irytujące, bo sam lek może i pomaga, ale przy takim zacinaniu człowiek się tylko denerwuje.

W 2018 roku wyszło mi, że mam alergię aż na 47 z 52 badanych alergenów. Dwa razy w roku, w czasie dwóch najgorszych okresów alergicznych, byłam kompletnie wykończona i objawy naprawdę bardzo mnie męczyły. Po zrobieniu testów zaczęłam odczulanie, do tego codziennie brałam lek przeciwalergiczny bez recepty i używałam dwóch sprayów do nosa. Już po roku odczulania czułam się jak nowa osoba, bo sezonowe objawy alergii prawie całkowicie u mnie zniknęły.

Potem przyszedł marzec 2026 roku. Nadal regularnie chodziłam na odczulanie co 2–3 tygodnie, cały czas brałam tabletkę przeciwalergiczną i używałam sprayów do nosa. Wtedy lekarz dał mi Ryaltris, żeby zastąpić nim te dwa dotychczasowe spraye. Na początku wszystko wydawało się w porządku, ale z czasem zaczęłam zauważać, że za każdym razem, gdy robiło się choć trochę cieplej, nawet na jeden dzień, znowu pojawiało się kichanie i takie drażnienie w nosie.

Teraz, kiedy zrobiło się już cieplej na stałe, znowu czuję się fatalnie. Mam dokładnie takie same objawy jak kilka lat temu, zanim zaczęłam się porządnie leczyć i zanim zrobiłam testy alergiczne. Wróciłam więc do swoich wcześniejszych sprayów i już po dwóch dawkach poczułam wyraźną poprawę. U mnie Ryaltris kompletnie nie poradził sobie z pyłkami. Może sprawdza się u osób z łagodniejszą alergią, ale przy silnej alergii sezonowej w moim przypadku po prostu się nie sprawdził.

Miałam okresowo wodnisty katar, do tego spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła i przez to ciągłe uczucie zalegania, które zmuszało mnie do regularnego odkrztuszania. Nie było to sezonowe, tylko raczej przewlekłe i bardzo męczące na co dzień. Przez 5 lat brałam cetyryzynę, która trochę pomagała, ale problem i tak nie znikał całkowicie. Nadal budziłam się w nocy, bo musiałam odchrząkiwać albo odkaszlnąć zalegającą wydzielinę, a nos dalej potrafił mi lecieć 2–3 razy dziennie.

Teraz stosuję Ryaltris od 6 dni i u mnie działa naprawdę bardzo dobrze. Biorę na razie zmniejszoną dawkę, czyli po 1 rozpyleniu do każdego otworu nosowego 2 razy dziennie, i przy takiej ilości widzę bardzo wyraźną poprawę. Nos praktycznie przestał cieknąć, spływanie wydzieliny do gardła jest dużo mniejsze i w końcu nie męczę się tak z ciągłym odchrząkiwaniem. Noce też mam spokojniejsze, bo rzadziej się wybudzam przez ten problem. Jak na razie jestem bardzo zadowolona i dobrze, że lekarz polecił mi właśnie ten lek.

Lekarz uprzedził mnie, że na wyraźną poprawę przy zatkanym nosie trzeba poczekać około 3–4 dni i faktycznie tak było. Po tym czasie Ryaltris zaczął działać bardzo dobrze i naprawdę odczułam sporą ulgę. Niestety przerwałam stosowanie po mocnym, niespodziewanym krwawieniu z nosa. Teraz używam go ostrożniej i robię sobie przerwy co kilka dni.

Miałam pieczenie i ból gardła, a lekarka przepisała mi ten spray. Najpierw pomyślałam, że chyba zapomniała o czymś do gardła, więc sama dołożyłam jeszcze spray do jamy ustnej. Później jednak, kiedy zaczęłam używać tego sprayu do nosa, czułam jego smak w ustach i zauważyłam, że naprawdę bardzo mi pomógł. W efekcie dochodzę do siebie całkiem dobrze i widzę wyraźną poprawę.

U mnie lekarz od razu powiedział, że Ryaltris nie zadziała od pierwszego użycia i że na poprawę przy mocno zatkanym nosie trzeba zwykle poczekać jakieś 3–4 dni. Rzeczywiście dopiero po tym czasie poczułam wyraźną ulgę i muszę przyznać, że lek naprawdę dobrze udrożnił mi nos. Niestety później trafiło mi się silne krwawienie z nosa, zupełnie niespodziewane, i przez to odstawiłam go na jakiś czas. Teraz wróciłam do stosowania, ale podchodzę do tego ostrożniej i robię sobie krótkie przerwy co kilka dni.