Czy Ryaltris jest na zatoki?

Ryaltris może być stosowany w leczeniu objawów związanych z zapaleniem zatok, zwłaszcza gdy są one wynikiem alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa. Ryaltris, zawierając mometazonu furoinian, działa przeciwzapalnie i pomaga zmniejszać obrzęk błony śluzowej nosa i zatok, co może prowadzić do ulgi w zatkaniu nosa oraz innych objawów zatokowych takich jak ból czy uczucie ciśnienia w okolicach twarzy. Jako lek przeciwalergiczny, jest szczególnie skuteczny, gdy przyczyną zapalenia zatok są alergie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ryaltris/czy-ryaltris-jest-na-zatoki/

Ryaltris nie jest typowo na zatoki, ale może pomóc, jeśli te „zatoki” są tak naprawdę od alergii. U mnie dokładnie tak było. Chodziłam i wszystkim mówiłam, że mam chore zatoki, bo nos ciągle zawalony, ucisk przy nosie i policzkach, ciężko oddychać, szczególnie rano i wieczorem. Do tego jeszcze kichanie i wodnisty katar, ale człowiek bardziej się skupia na tym, że nie może oddychać i od razu mówi, że to zatoki. Dostałam Ryaltris i po kilku dniach było wyraźnie lepiej z nosem, mniej zatkania, mniej tego uczucia spuchnięcia w środku.

Ja miałam podobny temat i też długo myślałam, że to zapalenie zatok, bo cały czas uczucie pełności w twarzy, nos zapchany i człowiek od razu tak to nazywa. Tylko że u mnie oprócz tego było jeszcze ciągłe kichanie, swędzenie nosa i leciało z nosa jak z kranu, więc finalnie wyszło, że to bardziej alergiczne niż zatokowe. Ryaltris pomógł mi na zatkanie nosa i ten obrzęk, ale nie traktowałabym go jako leku typowo na zapalenie zatok. Bardziej jako coś, co działa wtedy, kiedy przez alergię wszystko w nosie jest podrażnione i spuchnięte. Moja znajoma też go brała i mówiła podobnie — jak problem był od alergii, to poprawa była duża, ale jak ktoś ma prawdziwe zatoki po infekcji, gęstą wydzielinę i ból, to to już nie jest ten typ leku. Tak że moim zdaniem odpowiedź brzmi: tak, ale bardziej na „zatoki od alergii”, a nie na normalne zapalenie zatok.