Ryaltris może być stosowany w leczeniu objawów związanych z zapaleniem zatok, zwłaszcza gdy są one wynikiem alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa. Ryaltris, zawierając mometazonu furoinian, działa przeciwzapalnie i pomaga zmniejszać obrzęk błony śluzowej nosa i zatok, co może prowadzić do ulgi w zatkaniu nosa oraz innych objawów zatokowych takich jak ból czy uczucie ciśnienia w okolicach twarzy. Jako lek przeciwalergiczny, jest szczególnie skuteczny, gdy przyczyną zapalenia zatok są alergie.
Ryaltris nie jest typowo na zatoki, ale może pomóc, jeśli te „zatoki” są tak naprawdę od alergii. U mnie dokładnie tak było. Chodziłam i wszystkim mówiłam, że mam chore zatoki, bo nos ciągle zawalony, ucisk przy nosie i policzkach, ciężko oddychać, szczególnie rano i wieczorem. Do tego jeszcze kichanie i wodnisty katar, ale człowiek bardziej się skupia na tym, że nie może oddychać i od razu mówi, że to zatoki. Dostałam Ryaltris i po kilku dniach było wyraźnie lepiej z nosem, mniej zatkania, mniej tego uczucia spuchnięcia w środku.
Ja miałam podobny temat i też długo myślałam, że to zapalenie zatok, bo cały czas uczucie pełności w twarzy, nos zapchany i człowiek od razu tak to nazywa. Tylko że u mnie oprócz tego było jeszcze ciągłe kichanie, swędzenie nosa i leciało z nosa jak z kranu, więc finalnie wyszło, że to bardziej alergiczne niż zatokowe. Ryaltris pomógł mi na zatkanie nosa i ten obrzęk, ale nie traktowałabym go jako leku typowo na zapalenie zatok. Bardziej jako coś, co działa wtedy, kiedy przez alergię wszystko w nosie jest podrażnione i spuchnięte. Moja znajoma też go brała i mówiła podobnie — jak problem był od alergii, to poprawa była duża, ale jak ktoś ma prawdziwe zatoki po infekcji, gęstą wydzielinę i ból, to to już nie jest ten typ leku. Tak że moim zdaniem odpowiedź brzmi: tak, ale bardziej na „zatoki od alergii”, a nie na normalne zapalenie zatok.