Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Salflumix Easyhaler w leczeniu astmy lub POChP? Czy zauważyliście poprawę kontroli objawów, mniejszą duszność, rzadsze napady kaszlu albo lepszą tolerancję wysiłku przy regularnym stosowaniu inhalatora? Ciekawi mnie też, jak lek sprawdza się w dłuższym czasie – czy pomaga ograniczyć zaostrzenia i nocne objawy oraz czy daje poczucie stabilniejszego oddychania na co dzień. Jak wyglądała u Was tolerancja leku? Czy pojawiły się działania niepożądane, takie jak chrypka, podrażnienie gardła, grzybica jamy ustnej, drżenie rąk, kołatanie serca albo bóle głowy? A może po zmianie dawki lub przyzwyczajeniu organizmu te objawy ustąpiły? Interesuje mnie też, jak oceniacie sam Easyhaler – czy jest wygodny w użyciu, intuicyjny i czy łatwo kontrolować prawidłową inhalację.
Korzystam z Salflumix Easyhaler od kilku miesięcy i postanowiłam podzielić się swoją opinią, bo sama przed rozpoczęciem leczenia szukałam prawdziwych doświadczeń innych pacjentów. Lek został mi przepisany z powodu astmy, która mimo wcześniejszych inhalatorów wciąż dawała o sobie znać, szczególnie w nocy i przy wysiłku. Już po pierwszych tygodniach zauważyłam wyraźną poprawę oddychania – duszności stały się rzadsze, a poranne uczucie „ściśniętej klatki” praktycznie zniknęło. Bardzo na plus oceniam stabilność działania – nie ma nagłych spadków, a oddychanie jest spokojniejsze przez cały dzień. Wcześniej często sięgałam po inhalator ratunkowy, teraz zdarza się to sporadycznie. Mam też wrażenie, że przestałam budzić się w nocy z kaszlem, co ogromnie poprawiło komfort snu i ogólne samopoczucie w ciągu dnia. Sam Easyhaler jest dla mnie wygodny w użyciu, ma prostą obsługę i nie sprawia problemów nawet wtedy, gdy jestem poza domem. Na początku obawiałam się skutków ubocznych, ale u mnie pojawiła się jedynie lekka chrypka, która ustąpiła po zwróceniu większej uwagi na płukanie ust po inhalacji. Nie miałam kołatania serca ani drżeń rąk, czego bardzo się bałam po wcześniejszych doświadczeniach z innymi lekami.