Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Seretide w leczeniu astmy lub POChP? Czy po rozpoczęciu terapii zauważyliście lepszą kontrolę duszności, rzadsze napady, mniejszą potrzebę sięgania po inhalator ratunkowy albo poprawę komfortu oddychania w nocy i przy wysiłku? Interesuje mnie też, jak szybko pojawiły się pierwsze efekty i czy leczenie pomogło w dłuższej perspektywie, np. w zmniejszeniu liczby zaostrzeń. Jakie skutki uboczne wystąpiły u Was w trakcie stosowania Seretide, takie jak chrypka, podrażnienie gardła, pleśniawki w jamie ustnej, kołatanie serca, drżenie rąk czy bóle głowy? Czy na początku leczenia coś Was zaniepokoiło i czy te objawy z czasem ustąpiły? Wasze opinie i osobiste doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero zaczynają terapię Seretide albo zastanawiają się nad zmianą dotychczasowego leczenia.
Wcześniej miałem problem z częstymi dusznościami, szczególnie w nocy i przy większym wysiłku, a inhalator doraźny był praktycznie cały czas pod ręką. Po włączeniu Seretide 50 zauważyłem, że oddychanie stało się spokojniejsze, a ataki duszności są dużo rzadsze i słabsze. Najbardziej odczuwalna zmiana była po kilku tygodniach regularnego stosowania – przestałem się budzić w nocy z uczuciem braku powietrza.
Na początku miałem lekką chrypkę i suchość w gardle, ale po tym jak zacząłem dokładnie płukać usta po każdej inhalacji, problem praktycznie zniknął. Podoba mi się to, że lek działa długofalowo, a nie tylko „na chwilę”, bo daje poczucie stabilności. Nie jest to inhalator ratunkowy, więc trzeba się nauczyć regularności, ale moim zdaniem to klucz do efektów. U mnie Seretide 50 sprawdził się dobrze jako leczenie podtrzymujące i zdecydowanie poprawił komfort codziennego funkcjonowania.