Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Toramide w leczeniu nadciśnienia lub obrzęków? Czy zauważyliście zmniejszenie obrzęków lub obniżenie ciśnienia tętniczego, a także jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak zawroty głowy, zaburzenia elektrolitowe, nudności lub inne? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub zmagają się z podobnymi problemami zdrowotnymi.
Jestem cukrzykiem typu 2 i mam nadciśnienie. Byłem hospitalizowany z powodu niewydolności serca spowodowanej nadmiarem płynów w organizmie. Po wypisaniu ze szpitala w czerwcu byłem na innym leku. Pod koniec czerwca lekarz zmienił mi na Toramide. Po tej zmianie pojawiły się następujące problemy: 40 mg dwa razy dziennie: silne bóle głowy, bardzo wysoki poziom cukru we krwi (235-275), niskie ciśnienie krwi (czasami 90/60), odwodnienie. 20 mg dwa razy dziennie: obniżone ciśnienie (prawie za niskie), cukier w zakresie 190-220 i nie mogę go obniżyć do niższego poziomu. Zwykle utrzymywał się w przedziale 110-125. Odczuwam letarg, zawroty głowy. Słyszę ciągle, że ten lek nie jest tak naprawdę odpowiedzialny za wzrost poziomu cukru, ale dla mnie to zbyt duży zbieg okoliczności.
Jest w porządku, ale bez szału. Już biorę kilka tabletek moczopędnych dziennie i jestem zdesperowany, żeby pozbyć się całego nadmiaru płynów, ale nadal nie ma pełnego efektu. Miałem około 27 kg zatrzymanej wody, w dwa tygodnie zeszło mi około 13–14 kg i właśnie dlatego tak bardzo zależy mi, żeby dalej zmniejszyć obrzęki. Czy ktoś miał podobnie przy Toramide i ma jakieś wskazówki? Chodzi konkretnie o Toramide 20mg ten co na zdjęciu.
Już po pierwszej dawce Toramide miałam bardzo silne skurcze nóg. Czułam się też lekko oszołomiona, słaba i miałam zawroty głowy. Skurcze były tak intensywne, że naprawdę mnie przestraszyły. Mąż chciał mnie zawieźć na pilną pomoc, ale jakoś to przetrzymałam.
Próbowałem już wielu leków na obrzęki, ale Toramide jest zdecydowanie najlepszym, jaki dostałem. Już po 3 dniach kostki i stopy wróciły u mnie do normalnego wyglądu, a brzuch wyraźnie się zmniejszył. W ciągu 3 dni straciłem około 5,5 kg nagromadzonej wody. Teraz wróciłem do hydrochlorotiazydu, żeby pomagał utrzymać obrzęki pod kontrolą.
Biorę Toramide od trzech dni i mam silne objawy zawrotów głowy oraz ogólne uczucie rozbicia. Niestety, jeśli chodzi o obrzęki, na razie nic się nie zmieniło.
Brałem Toramide 10 mg. Po około dwóch miesiącach wyniki badań bardzo się pogorszyły — kreatynina mocno wzrosła, a eGFR wyraźnie spadł. Do tego czułem się fatalnie. Po zażyciu leku miałem takie osłabienie, że prawie mdlałem za każdym razem, kiedy wstawałem albo próbowałem dłużej chodzić.
Po odstawieniu Toramide sytuacja zaczęła wracać do normy. Kreatynina się poprawiła, eGFR wrócił do wcześniejszego poziomu, a ja znowu mam siłę normalnie funkcjonować i wróciłem na siłownię. U mnie ten lek kompletnie się nie sprawdził, chociaż wiem, że innym może pomagać. Osobom, które biorą Toramide, radziłbym pilnować badań krwi i nerek, bo u mnie dopiero wyniki pokazały, jak bardzo organizm źle na niego zareagował.