Opinie Toramide

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Toramide w leczeniu nadciśnienia lub obrzęków? Czy zauważyliście zmniejszenie obrzęków lub obniżenie ciśnienia tętniczego, a także jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, takie jak zawroty głowy, zaburzenia elektrolitowe, nudności lub inne? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób, które rozważają rozpoczęcie leczenia tym lekiem lub zmagają się z podobnymi problemami zdrowotnymi.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Jestem cukrzykiem typu 2 i mam nadciśnienie. Byłem hospitalizowany z powodu niewydolności serca spowodowanej nadmiarem płynów w organizmie. Po wypisaniu ze szpitala w czerwcu byłem na innym leku. Pod koniec czerwca lekarz zmienił mi na Toramide. Po tej zmianie pojawiły się następujące problemy: 40 mg dwa razy dziennie: silne bóle głowy, bardzo wysoki poziom cukru we krwi (235-275), niskie ciśnienie krwi (czasami 90/60), odwodnienie. 20 mg dwa razy dziennie: obniżone ciśnienie (prawie za niskie), cukier w zakresie 190-220 i nie mogę go obniżyć do niższego poziomu. Zwykle utrzymywał się w przedziale 110-125. Odczuwam letarg, zawroty głowy. Słyszę ciągle, że ten lek nie jest tak naprawdę odpowiedzialny za wzrost poziomu cukru, ale dla mnie to zbyt duży zbieg okoliczności.