Opinie Vagirux

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Vagirux przy dolegliwościach związanych z suchością pochwy, pieczeniem, podrażnieniem lub dyskomfortem intymnym po menopauzie? Czy zauważyłyście poprawę w zakresie nawilżenia, zmniejszenia bólu podczas współżycia, złagodzenia uczucia suchości albo ogólnego komfortu na co dzień? Jakie skutki uboczne pojawiły się podczas stosowania, takie jak plamienie, upławy, ból głowy, dyskomfort w pochwie czy podrażnienie? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla kobiet, które rozważają stosowanie Vagirux lub zmagają się z podobnymi objawami.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Używam Vagirux i dołączam zdjęcie mojego opakowania, żeby było łatwiej zobaczyć, jak to wygląda w praktyce. Mieszkam w Irlandii, więc nie wiem, czy w Polsce opakowanie, aplikator i cały zestaw wyglądają dokładnie tak samo, ale u mnie właśnie tak to jest sprzedawane. Na zdjęciu widać nie tylko samo pudełko i tabletki, ale też aplikator, o którym wcześniej pisałam.

Szczerze mówiąc, sam aplikator do Vagirux nie jest szczególnie gładki ani tak komfortowy jak tampon, a przecież wiele kobiet sięga po ten lek właśnie przy dużej suchości pochwy, podrażnieniu i zmianach zanikowych, więc wygoda podczas aplikacji naprawdę ma znaczenie. Sam lek może być skuteczny, ale sposób podania nie jest, moim zdaniem, najlepiej dopracowany i nie każdej kobiecie będzie odpowiadał. U mnie pomocne było nałożenie niewielkiej ilości żelu nawilżającego na aplikator przed użyciem, bo dzięki temu aplikacja była łatwiejsza i mniej nieprzyjemna.

Na załączonym zdjęciu dobrze widać, że zestaw zawiera blister z tabletkami dopochwowymi oraz osobny aplikator. To właśnie ten element budzi u mnie największe zastrzeżenia, bo przy tak delikatnej i wrażliwej okolicy człowiek naprawdę oczekuje czegoś bardziej komfortowego. Sam preparat to jedno, ale jakość aplikatora i wygoda użycia to dla mnie też bardzo ważna część całego doświadczenia ze stosowaniem leku.

Mam też wrażenie, że niektóre generyczne odpowiedniki potrafią wypadać jeszcze słabiej pod względem wykonania. Czasem plastik jest lekki, mało solidny i całość sprawia dość tanie wrażenie. Dlatego uważam, że problem nie zawsze leży w samym działaniu leku, tylko często właśnie w tym, jak został zaprojektowany sposób jego aplikacji.

Nie do końca rozumiem część opinii o tym, że aplikacja Vagirux jest aż tak bolesna tak jak pisze @Mik Dla mnie aplikator jest naprawdę dość cienki, nawet cieńszy niż wiele tamponów, więc osobiście nie miałam z nim większego problemu. Mam wrażenie, że jeśli u kogoś pojawia się ból albo dyskomfort przy aplikacji, to czasem może wynikać też ze zbyt mocnego nacisku albo samej techniki użycia, a nie wyłącznie z konstrukcji aplikatora. U mnie nie zdarzało się też, żeby tabletka wypadała albo żeby aplikator sprawiał wrażenie wadliwego. Dlatego nie uważam, że od razu oznacza to, że Vagirux jest źle zaprojektowany czy że nie powinien być stosowany. Po prostu nie każdej kobiecie będzie odpowiadał ten sam sposób aplikacji i czasami rozwiązaniem może być po prostu wypróbowanie innego preparatu, jeśli ten konkretny nie sprawdza się komfortowo.

Od kiedy zaczęłam stosować Vagirux, pojawiło się u mnie dziwne uczucie przymusu, jakbym musiała wydawać jakiś dźwięk albo stale rozładowywać napięcie, i bardzo nasila to mój lzut niepokoju. Próbowałam wracać do tego leku już trzy razy i za każdym razem mam podobne odczucia. Widzę, że pomaga tam, gdzie powinien, więc pod względem działania miejscowego coś rzeczywiście daje, ale ten niepokój jest dla mnie na tyle trudny do zniesienia, że ciężko mi to zaakceptować. Zaczynam się zastanawiać, czy ktoś miał podobnie podczas stosowania Vagirux. U mnie wygląda to tak, jakby lek z jednej strony pomagał na objawy fizyczne, ale z drugiej wywoływał reakcję, z którą po prostu trudno mi sobie poradzić na co dzień.

U mnie aplikator do Vagirux sprawdza się dobrze i po prostu ułatwia umieszczenie tabletki odpowiednio głęboko. Po każdym użyciu go myję i dezynfekuję. Widzę dużo komentarzy, że aplikator jest trudny do wyczyszczenia, ale mam wrażenie, że nie każda kobieta wie, iż można go rozłożyć na dwie osobne części, a potem złożyć z powrotem po umyciu. Dzięki temu jego czyszczenie jest dla mnie całkiem proste.

To, że po aplikacji część preparatu później stopniowo się uwalnia i rozprowadza w pochwie, uważam akurat za coś normalnego i korzystnego, bo właśnie na tym polega miejscowe działanie takiego leku. Dla mnie to nie jest duży problem, bo po prostu używam wkładek higienicznych. Najważniejsze jest dla mnie to, żeby poprawić komfort okolic intymnych i zadbać o zdrowie pochwy. Po stosowaniu Vagirux zauważyłam u siebie lepsze nawilżenie i poprawę komfortu w sferze intymnej. Mam też wrażenie, że moja reakcja seksualna jest lepsza niż wcześniej. Dlatego mimo różnych opinii innych osób, w moim przypadku ten preparat wypada pozytywnie i na ten moment jestem z niego zadowolona.

Lekarz zalecił mi stosowanie Vagirux trzy razy w tygodniu po corocznym badaniu. Zaczęłam terapię w styczniu 2026 roku i do kwietnia 2026 zauważyłam u siebie bardzo niepokojące zmiany. Moje włosy zaczęły się mocno łamać, a z tyłu głowy nawet wyraźnie zmieniły strukturę i zrobiły się bardziej kręcone. Dodatkowo pojawiły się u mnie poważne problemy ze snem. Przez ten czas praktycznie nie mogłam normalnie zasypiać i często nie spałam aż do 3:30–4:00 nad ranem. To zaczęło mocno odbijać się na moim codziennym funkcjonowaniu, bo coraz trudniej było mi rano wstać do pracy i normalnie działać w ciągu dnia. Szczerze mówiąc, bardzo żałuję, że w ogóle zaczęłam stosować ten preparat, bo w moim przypadku to doświadczenie okazało się bardzo negatywne.

Na ten moment moje doświadczenia z Vagirux są pozytywne. Po menopauzie bardzo dokuczał mi zanik pochwy, a współżycie przez ostatnie kilka lat było po prostu bolesne i bardzo niekomfortowe. Często po zbliżeniu miałam uczucie obrzęku i podrażnienia, wręcz jak przy infekcji. Próbowałam różnych środków nawilżających, ale efekty były niewystarczające, a przed rozpoczęciem stosowania Vagirux miałam sporo obaw.

Ginekolog zalecił mi stosowanie leku dwa razy w tygodniu i teraz mija około pięciu tygodni od rozpoczęcia terapii. Widzę, że z czasem jest coraz lepiej. Mój partner był bardzo cierpliwy i wyrozumiały, a ja stopniowo zaczęłam odczuwać coraz większą poprawę. Dziś mogę powiedzieć, że współżycie znowu zaczęło sprawiać mi przyjemność, a jeszcze jakiś czas temu naprawdę nie wierzyłam, że to w ogóle będzie możliwe.

Co prawda bolesność i podrażnienie pochwy trochę się zmniejszyły, ale problem bakteryjnej waginozy nadal się utrzymywał. Najgorsze okazało się jednak to, co działo się po rozpuszczeniu tabletki dopochwowej. Pojawiała się bardzo obfita, nieprzyjemna wydzielina, która była dla mnie wyjątkowo uciążliwa i trudna do zniesienia. Miałam wrażenie, jakby po zastosowaniu preparatu wszystko zamieniało się w coś o konsystencji płynnej kredy, która potem zasychała i powodowała ogromny dyskomfort. To było na tyle nieprzyjemne i męczące w codziennym funkcjonowaniu, że ostatecznie zrezygnowałam ze stosowania Vagirux.

Przez lata męczyło mnie bardzo nieprzyjemne, ciągłe uczucie parcia na pęcherz. Miałam wrażenie, że cały czas muszę iść do toalety, a kiedy już szłam, bardzo często oddawałam dosłownie tylko kilka kropel moczu. To było bardzo frustrujące i mocno wpływało na codzienne funkcjonowanie. Po konsultacji ginekologicznej zdecydowałam się na leczenie miejscowe i pod tym względem Vagirux rzeczywiście okazał się pomocny, szczególnie w połączeniu z większym nawodnieniem. Mimo poprawy mam jednak jedną dużą trudność — sama aplikacja i obsługa takiego leczenia nie dla każdej kobiety jest łatwa. Szczerze mówiąc, bardzo brakuje mi lepiej przemyślanych rozwiązań dla starszych kobiet, zwłaszcza tych, które mają ograniczoną sprawność, większy brzuch albo po prostu problem z wygodnym zaaplikowaniem preparatu. To naprawdę powinno być prostsze i bardziej praktyczne. Skoro od dawna istnieją inne produkty intymne z wygodniejszym sposobem użycia, to tutaj też ktoś mógłby to lepiej zaprojektować. Mam wrażenie, że przy takich preparatach za mało uwagi poświęca się temu, jak kobieta ma sobie realnie poradzić z aplikacją w domu, a nie tylko temu, że sam lek działa. Działanie to jedno, ale komfort stosowania to też bardzo ważna sprawa, szczególnie kiedy leczenie ma być regularne i długotrwałe. Ciekawa jestem, czy inne kobiety też miały podobny problem i znalazły jakiś wygodniejszy sposób, żeby ułatwić sobie stosowanie.

Na początku po zastosowaniu Vagirux miałam silny ból i dużą bolesność okolic intymnych, do tego stopnia, że dwa razy brano to nawet za infekcję dróg moczowych. Na początku pojawiła się też u mnie biegunka, prawdopodobnie w okresie, gdy organizm dopiero przyzwyczajał się do leczenia. To wszystko było bardzo męczące i przez pewien czas naprawdę mocno utrudniało mi normalne funkcjonowanie. Z czasem jednak sytuacja się unormowała i obecnie nie mam już takich problemów. Nie wracają infekcje, zniknął ból, a codzienny komfort bardzo się poprawił. Mam też wrażenie, że zauważyłam u siebie inne pozytywne zmiany, między innymi w wyglądzie piersi. W moim przypadku wcześniejsze dolegliwości były naprawdę wyniszczające, a teraz czuję, że w końcu wróciłam do normalności, także jeśli chodzi o współżycie.