Zulbex brać przed czy po jedzeniu?

Zulbex zaleca się brać na pusty żołądek, zwykle 30-60 minut przed jedzeniem, aby zapewnić maksymalną skuteczność działania leku. Stosowanie leku przed posiłkiem ma na celu optymalizację jego wchłaniania i działania, ponieważ inhibitoritory pompy protonowej, do których należy Zulbex, są najbardziej efektywne, gdy kwas solny jest produkowany w największych ilościach, co ma miejsce głównie podczas trawienia.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/zulbex/zulbex-brac-przed-czy-po-jedzeniu/

Lekarz mi przepisał na refluks, bo od dłuższego czasu mam zgagę i pieczenie w przełyku, szczególnie wieczorem. W ulotce niby coś jest napisane, ale nie do końca zrozumiałam czy Zulbex brać przed jedzeniem czy po jedzeniu. Jak to u Was wyglądało w praktyce? Czy ktoś brał rano przed śniadaniem i faktycznie to działało lepiej?

Ja brałam Zulbex przez jakieś 6 tygodni, bo miałam straszny refluks po ciąży. U mnie było tak, że lekarz powiedział jasno żeby brać rano przed śniadaniem, najlepiej jakieś 20–30 minut wcześniej. Na początku brałam razem z jedzeniem, bo zapominałam wcześniej i szczerze mówiąc miałam wrażenie że gorzej działał. Dopiero jak zaczęłam brać go na czczo, popić wodą i dopiero potem zjeść śniadanie, to zgaga zaczęła naprawdę odpuszczać.

U mnie objawy były takie, że budziłam się w nocy z pieczeniem w gardle i miałam kwaśny smak w ustach. Po tygodniu brania Zulbex przed śniadaniem było dużo lepiej. Nie mówię że wszystko zniknęło od razu, ale było zdecydowanie lżej. Do tego trochę zmieniłam dietę, bo kawa na pusty żołądek to był u mnie dramat.

U mnie zaczęło się od tego, że ciągle miałem zgagę po obiedzie i wieczorem, a w nocy nawet potrafiło mnie obudzić pieczenie. Lekarz powiedział mi żeby brać jedną tabletkę rano przed jedzeniem, najlepiej zanim coś zjem.

Na początku myślałem że to nie ma znaczenia i kilka razy wziąłem po śniadaniu, bo zapomniałem. I szczerze mówiąc miałem wrażenie że wtedy słabiej działał. Jak zacząłem brać na pusty żołądek, to po paru dniach było dużo lepiej. Zgaga zaczęła się uspokajać i w końcu mogłem normalnie spać w nocy.